Aj vy ste si ešte pred niekoľkými týždňami vychutnávali varené víno či cigánsku v žemli na vianočných trhoch? Nezaháľali ani hygienici. Regionálne úrady verejného zdravotníctva počas decembra vykonali 688 kontrol na vianočných trhoch. Skontrolovali celkovo 416 stánkov. Pochybenia zistili v 5,5 percentách z nich – v 23 zariadeniach. Oproti roku 2023 ide o výrazné zlepšenie, vtedy sa našli nedostatky zhruba v každom desiatom kontrolovanom stánku. O výsledkoch kontrol informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Hygienici kontrolovali napríklad pôvod surovín, dátumy spotreby, hygienu prevádzok či manipuláciu s odpadom. Námatkovo tiež odoberali vzorky na laboratórnu analýzu.
Najviac nedostatkov sa zistilo v Bratislavskom kraji – spomedzi 56 kontrolovaných zariadení boli nedostatky zistené v 13 z nich (23,2%).

„Najčastejšie zisťovanými nedostatkami v Bratislavskom kraji bolo nevhodné skladovanie používaných polotovarov a potravín (nedodržanie chladiaceho reťazca), nedostatky v označení alergénov, ale aj zistenia surovín a používaných polotovarov po dobe spotreby alebo dátume minimálnej trvanlivosti,“ vysvetlil ÚVZ SR.
Žiadne nedostatky sa nezistili pri kontrolách v Banskobystrickom a v Prešovskom kraji. V Nitrianskom, Trenčianskom a v Trnavskom kraji sa nedostatky zistili len v 1 zariadení zo skontrolovaných zariadení.
Aké nedostatky zistili hygienici?
- nepredloženie dokladov o pôvode surovín
- nedodržanie chladiaceho reťazca pri skladovaní polotovarov a potravín
- používanie neúčelových plastových obalov na uchovávanie potravín
- uchovávanie rožkov v umývacom dreze
- skladovanie potravín (kečup, punč), ale aj jednorazových obalov na balenie pokrmov priamo na podlahe v stánku
- suroviny, polotovary a potraviny po dátume spotreby alebo po dátume minimálnej trvanlivosti
- nebol k dispozícii zoznam alergénov, neboli vyznačené všetky prítomné alergény
- nedostatočné vybavenie stánku – nezabezpečenie zariadenia s tečúcou teplou vodou na umývanie rúk zamestnancov a pracovných pomôcok
- nepreukázanie sa dokladom odbornej alebo zdravotnej spôsobilosti
Na laboratórne vyšetrenie bolo odobratých 62 vzoriek pokrmov, nevyhovovali 4 vzorky. " Všetky 4 vzorky pokrmov – trhané bravčové mäso, pečená klobása, bravčová cigánska, kuracia cigánska – nevyhoveli mikrobiologickým kritériám pre nadlimitný počet koliformných baktérií," vysvetlili hygienici. Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách uložených na mieste spolu 14 blokových pokút v celkovej sume 1 195 eur.

Sťažnosti na vratné poháre
Hygienici v Bratislave dostali podnet na opakované používanie vratných pohárov. Vykonanými kontrolami bola preukázaná opodstatnenosť daných podnetov. Aj v Trnave boli zaevidované štyri podnety na používanie vratných pohárov. Poháre vraj neboli poriadne umyté a boli vrátené do obehu špinavé, resp. len utreté. Sťažovatelia tiež tvrdili, že im špinavé poháre spôsobili zdravotné problémy – afty v ústach a ústne kútiky. Námatkovou kontrolou neboli zistené vizuálne znečistené poháre, ktoré sú určené na použitie.