Tento nápoj máte zrejme aj vy v chladničke. Podľa vedcov znižuje riziko rakoviny, na ktorú zomiera každý týždeň 32 Slovákov

Mliekom proti rakovine? Podľa vedcov vápnik, ktorý obsahuje jeden pohár mlieka, pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

22.01.2025 15:00
Mlieko v plaste, tetrapaku alebo v skle. V akom... Foto:
Vápnik obsiahnutý aj v mlieku zrejme znižuje riziko rakoviny.
debata (1)

Ročne pribúda na Slovensku až 4000 ľudí chorých na rakovinu hrubého čreva, každý týždeň zomrie priemerne 32 Slovákov s touto diagnózou. Vo výskyte tohto nebezpečného ochorenia patríme k svetovým lídrom. Vedci teraz naznačujú, že znížiť riziko rakoviny hrubého čreva môžeme pohárom nápoja, ktorý máte možno aj vy na raňajkovom stole.

V úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva a konečníka patrí Slovensku prvenstvo
Video
Zdroj: TV PRAVDA

Britskí vedci z Oxfordskej univerzity a Cancer Research UK priniesli nové dôkazy o tom, že pravidelný príjem vápnika – zodpovedajúcemu poháru mlieka denne – môže znížiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Rovnaký účinok má aj tmavá listová zelenina, chlieb a náhrady mlieka, ktoré obsahujú vápnik.

Naopak, nadmerná konzumácia alkoholu a spracovaného mäsa má opačný účinok a riziko ochorenia zvyšuje Výskumníci analyzovali stravu viac ako pol milióna žien počas 16 rokov. Prišli na to, že pridanie 300mg vápnika do stravy navyše znížilo riziko rakoviny hrubého čreva o 17%. Toto množstvo vápnika zodpovedá približne veľkému poháru mlieka.

Tajomstvo krehkosti: Nedojedené čipsy? Toto je najlepší spôsob, ako ich skladovať, aby ostali chrumkavé Čítajte viac Kŕmite sa často polotovarmi? Mali by ste to prehodnotiť, riziko smrti na tieto ochorenia je príliš veľké

„Zdôrazňuje to potenciálnu ochrannú úlohu mliečnych výrobkov, najmä kvôli vápniku, pri vzniku rakoviny hrubého čreva,“ povedala pre BBC hlavná výskumníčka Dr. Keren Papier z Oxfordu. Pozitívny vplyv mali aj raňajkové cereálie, celozrnné potraviny, sacharidy, vláknina a vitamín C, výsledky však boli nepatrné.

Naopak, riziko rakoviny zvyšovalo spracované mäso a alkohol. Každodenné pitie pohára vína alebo 20g alkoholu zvýšilo riziko rakoviny o 15 percent, denná konzumácia približne 30g spracovaného červeného mäsa – napríklad plátku šunky – zase o 8 percent.

alkohol, žena Čítajte viac Spôsobuje minimálne sedem typov rakoviny. Americký lekár má nápad, ako tomu predísť

Výskumníci však upozornili, že treba myslieť aj na to, že každý človek má iný životný štýl, návyky či genetické predpoklady. Aj toto všetko môže vplývať na riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Štúdia uvádza, že vápnik môže chrániť pred rakovinou hrubého čreva „pretože sa dokáže viazať na žlčové kyseliny a voľné mastné kyseliny v hrubom čreve, čím znižuje ich potenciálne karcinogénne účinky“.

Okrem mliečnych výrobkov sa vápnik nachádza aj v orechoch, semienkach, niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Ide o minerál, stavebný kameň našich kostí a zubov. Je dôležitý aj pre správnu činnosť srdca, svalov či nervov.

Príznaky rakoviny hrubého čreva

  • Krv v stolici, krvácanie z konečníka
  • Chudnutie aj bez vašej snahy
  • Riedka stolica či zápcha, úzka „ceruzková“ stolica, častejšie chodenie na veľkú potrebu
  • Nevysvetliteľná únava alebo dýchavičnosť
  • Časté nadúvanie, plynatosť, bolesti a kŕče v bruchu

Je potrebné podotknúť, že táto štúdia bola observačná, nie klinickým pokusom, a teda jednoznačne nedokazuje, že vápnik chráni pred rakovinou. Podľa výskumníkov však ide o doteraz najväčšiu štúdiu na tému stravy a rakoviny hrubého čreva. Dodáva im preto nádej, že sú na správnej ceste.

Lisa Wilde z charitatívnej organizácie Bowel Cancer UK hovorí, že každých 12 minút je diagnostikovaný pacient s rakovinou hrubého čreva a polovici všetkých rakovín hrubého čreva by bolo možné predchádzať zdravšími životnými štýlmi. „Ak nepijete kravské mlieko, existujú aj iné spôsoby, ako získať vápnik, napríklad z brokolice alebo tofu, a stále znížiť riziko rakoviny hrubého čreva,“ dodala Wilde.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mlieko #vápnik #rakovina hrubého čreva