Štúdia bola publikovaná v časopise European Heart Journal. Výskumníci sa zamerali na konzumáciu kávy – konkrétne na čas, kedy ju pijeme – a úmrtnosť. Sledovali viac ako 42-tisíc ľudí. Rozdelili ich na dve skupiny – na tých, ktorí pili kávu ráno a na tých, ktorí ju pili počas celého dňa.
Výsledky ukázali, že tí účastníci, ktorí pili kávu ráno, vykazovali podstatne nižšiu úmrtnosť na kardiovaskulárne choroby a aj celkovú úmrtnosť, než tí, ktorí kávu nepili vôbec alebo ju pili počas celého dňa. Štúdia však zdôrazňuje, že ide o pozorovací nález a nemôže potvrdiť kauzalitu.

„Naše zistenia naznačujú, že konzumácia kávy ráno môže byť silnejšie spojená s nižším rizikom úmrtnosti ako konzumácia kávy počas dňa. Uprednostňujú dôležitosť načasovania pitia kávy pred množstvom skonzumovanej kávy a zdravotnými výsledkami,“ píšu autori štúdie.
Údaje zo štúdie boli zozbierané pomocou dotazníkov o 24-hodinovom stravovacom zázname, ktorý zahŕňal časovanie, množstvá a typy nápojov a potravín skonzumovaných počas predchádzajúceho obdobia od polnoci do polnoci. Okrem toho boli na začiatku sledovania vykonané osobné fyzické vyšetrenia.
