Milióny až miliardy plastových mikročastíc môžeme mať v každej našej šálke čaju. Vedci prišli na to, že vrecúška čaju vyrobené z polypropylénu uvoľnili viac ako miliardu častíc na mililiter čaju. Papierové čajové vrecúška vyrobené z celulózy a nylonové vrecúška s mriežkou uvoľnili milióny plastových častíc na mililiter.
Štúdia bola publikovaná v časopise Chemosphere. Vedci testovali tri rôzne značky čajových vrecúšok na prítomnosť mikroplastov — degradovaných plastových častíc, ktoré sa nerozkladajú a predpokladá sa, že môžu mať negatívny vplyv na ľudské zdravie. Po extrakcii plastov z uvareného čaju vedci vystavili tieto častice ľudským črevným bunkám. Bunky absorbovali plastové častice, čo naznačuje, že mikroplasty by mohli zostať v tele aj po vypití čaju.

„Skutočnosť, že našli toľko týchto mikro a nanoplastov v produkte, ktorý sa má konzumovať, je potenciálne znepokojujúca,“ povedal pre portál Health John Meeker profesor environmentálnych zdravotníckych vied a globálneho verejného zdravia na Univerzite v Michigane.
Výskumný tím chcel preskúmať rôzne materiály a získať väčšiu vzorku na testovanie s ľudskými bunkami, Kúpili prázdne čajové vrecúška vyrobené z troch bežne používaných materiálov: polypropylénu, nylónu a celulózy.
Podľa výskumníkov sú tieto zistenia znepokojujúce. Po vstrebaní môžu podľa nich mikroplasty cieliť na tkanivá a orgány v tráviacom trakte, alebo vstúpiť do krvného obehu a zasiahnuť ďalšie orgány a tkanivá po celom tele. Čo by to ale znamenalo pre naše zdravie, nie je jasné. Bude na to potrebný ďalší výskum, uzavreli vedci.
Toto nie je prvýkrát, čo vedci skúmali vystavenie mikroplastom z čajových vrecúšok. Kanadská štúdia z roku 2019 bola prvá, ktorá testovala nylonové a polyetylénové čajové vrecúška, pričom zistila, že uvoľňujú príslušne 11,6 miliardy mikroplastov a 3,1 miliardy nanoplastov — ktoré sú menšie ako mikrón — do jedného šálky čaju.
Alergia na čaj?
Na ďalšie riziko spojené s čajom upozornila v uplynulých dňoch Slovenská spoločnosť alergológie a klinickej imunológie na svojich sociálnych sieťach. „Vedeli ste, že ak ste alergickí na peľ, niektoré bylinkové čaje môžu obsahovať zvyšky alergénov z rastlín, ktoré by mohli vyvolať vaše alergie?“ píšu odborníci.
Ako dodali, napríklad alergici na ambróziu by sa mali vyhnúť pitiu čaju z harmančeka, pretože harmanček môže obsahovať peľové častice podobné tým v ambrózii, čo môže vyvolať alergickú reakciu. Alergikom radia, aby si pozorne prečítali zloženie čaju a vyberali si jednodruhové čaje, ktoré môžu znížiť riziko prítomnosti alergénov.