Rady zverejnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava. „Živiny sú najlepšie a väčšinou dostačujúce z konzumovanej stravy, obrátenie sa na suplementy je často krát potrebné len v krajných prípadoch,“ hovorí Natália Šranková, lekárka z bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
Vitamíny by sme mali získavať najmä z čerstvého ovocia a zeleniny, čo môže byť v zime problém, preto by sme si mali stravu adekvátne upraviť. A ktoré vitamíny sú v zime najdôležitejšie?

Vitamín C je veľmi účinný antioxidant, vysvetľuje Šranková. „Medzi jeho účinky patrí posilňovanie imunitného systému, čím podporuje obranyschopnosť, podporuje hojenia povrchových rán, spevňovanie steny ciev a podporuje vstrebávania železa. Odporúčaná denná dávka vitamínu C u dospelých je približne 70–100mg.“
Väčšie množstvo potrebujú ľudia so zvýšenou psychickou námahou či fyzickou aktivitou, starší a dlhodobo chorí ľudia, tehotné ženy či fajčiari. Nedostatok vitamínu C spôsobuje oslabenie imunity, častejšie choroby aj pomalšie hojenie rán. Častejšie sa môžu objavovať zápaly ďasien, únava, anémia či sklon k depresiám. Bohatým zdrojom vitamínu C sú napríklad čerstvé citrusové plody , paradajky, kapusta, karfiol, grapefruit, či ríbezle.
Kyselina listová (vitamín B9) je potrebná na správnu funkciu nervového systému a tvorbu kostnej drene a zvyšuje odolnosť organizmu. „Dospelí by mali denne prijímať 0,4mg a tehotné a dojčiace ženy 0,6mg/deň. Pri nedostatku kyseliny listovej môže dôjsť k vzniku anémie, k zvýšenej únave, slabosti a nadmernej spavosti,“ varuje Šranková. Zdrojom kyseliny listovej je napríklad špenát, kapusta, karfiol, zemiaky, mrkva, marhule, strukoviny, kvasnice, celozrnné obilniny alebo mliečne výrobky.

„Kvôli nedostatku slnečných lúčov v zimnom období môže dochádzať k deficitu vitamínu D častejšie ako v inom období cez rok. Odporúčaná denná dávka pre dospelých je približne 0,1mg/deň. Pri nedostatku vitamínu D dochádza k zvýšenej lámavosti kostí, taktiež sa u človeka môže vyskytovať zvýšená podráždenosť a poruchy spánku,“ vysvetľuje Šranková.
Na získanie jeho dostatočného množstva je dobré stráviť aspoň 15 minút denne vonku v čase, kedy je slnko najsilnejšie. V strave sa vyskytuje v napr. vo vajíčkach, mliečnych výrobkoch, tučných rybách – napríklad tuniak alebo losos – či hríboch.

Vitamín E je antioxidant, podporuje tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa obnovy tkanív a pomáha pokožke udržať svoju hebkosť a pružnosť. „V zime pôsobením chladného vzduchu a vetra ľahšie vysychá pokožka, a preto je dobré si ju ošetrovať krémami, ktoré obsahujú tento vitamín. Ošetrená pokožka je potom chránená pred poškodením, čo je dôležité najmä u ľudí s citlivejšou položkou. Odporúčaná dávka u dospelých je približne 15mg/deň. Vitamín E je v možné nájsť v cereáliách a v špenáte, brokolici, kapuste či v avokáde,“ odporúča Šranková.
Vitamín A je taktiež dôležitý antioxidant pomáhajúci pri podpore imunity, podporuje rast a obnovu tkanív a tým regeneruje poškodenú pokožku, podporuje zdravie kostí a zubov a pomáha udržiavať dobrý zrak. „Odporúčaná dávka u dospelých je približne 0,8mg/deň. Pri nedostatku sa môže vyskytovať častejší zápal očných spojoviek, vysychanie pokožky, zníženie imunity a sklon k zápalom. Vitamín A sa nachádza napríklad vo vajíčkach, mliečnych výrobkoch, tučných rybách, žltom ovocí, mrkve, žltej alebo tmavozelenej zelenine, napríklad v špenáte,“ uzatvára doktorka Šranková.