Čučoriedka - liek na mozog, zrak aj hnačku

Malá modrá čučoriedka kedysi v minulosti zaujala už aj farbiarov a vinárov. Tí prví ňou farbili látky a druhí víno. Keďže toto drobné ovocie vyzerá skutočne zaujímavo, dostalo hneď niekoľko prezývok. Jafura, borovnica či čierna jahoda – to všetko sú čučoriedky.

18.09.2012 07:00
čučoriedky Foto:
Za to, že sú také zdravé, vďačia čučoriedky svojmu modrému farbivu, nazývanému myrtilín.
debata (20)

Sušené čučoriedky sa už oddávna používajú pre deti ako liek na hnačky. Pretože držia v tele vodu, pôsobia protizápalovo a utišujú vracanie. Choré dieťa ich môže pokojne počas choroby žuvať, navyše chutia. Ak nie sú poruke, účinný je aj čučoriedkový čaj.

V 16. storočí objavili liečitelia ďalšie pozitívne účinky tohto malého bobuľového ovocia. Po ich konzumácii sa uľaví žalúdku aj pľúcam. Mimoriadne účinné sú však aj pri liečení nádorov na intímnych miestach a pri ranách.

O nič menej vitamínov ako sušené majú čerstvé čučoriedky. Istý bylinkár ich kedysi dávno dokonca začal predpisovať proti hlíste. Za to, že sú také zdravé, vďačia svojmu modrému farbivu, nazývanému myrtilín. Toto farbivo zachytáva voľné radikály, čím znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb. Čučoriedky pomáhajú aj na vysoký krvný tlak a šťava z nich je vhodným doplnkom pri diéte.

To, čo sa traduje o mrkve, nevie sa o ešte o čučoriedkach. Aj tie totiž zlepšujú zrak. Pravidelne by ich mal konzumovať každý, kto dlho pracuje na počítači – oči sa s čučoriedkami unavia neskôr. Toto vzácne ovocie by malo spomaľovať starnutie mozgových buniek a celkový proces starnutia organizmu a znižovať riziko rakoviny.

Čučoriedky v číslach
110 gramov čučoriedok pôsobí dva razy tak efektívne vo vychytávaní voľných radikálov ako jahody a trikrát účinnejšie ako slivky.

20 debata chyba