Sladkosti, polotovary či zemiakové lupienky sú často plné rôznych pridaných látok a navyše označované ako ultraspracované potraviny – teda niečo, čomu by sme sa mali vyhýbať, alebo to konzumovať len vo veľmi obmedzenom množstve. Mnohé štúdie spojili stravu bohatú na ultraspracované potraviny so zvýšeným rizikom chronických zdravotných problémov, ako sú srdcové choroby, obezita a rakovina.
Sú však aj iné potraviny, ktoré môžu byť považované za technicky spracované, avšak stále prinášajú nášmu zdraviu aj benefity, upozorňuje portál Health. Napríklad štúdia z roku 2024 publikovaná v časopise The Lancet Regional Health—Americas, ukázala, že niektoré ultraspracované potraviny, ako chlieb, studené cereálie, jogurt, mliečne dezerty a slané občerstvenie, neboli spojené s horším kardiovaskulárnym zdravím rovnakým spôsobom ako iné, ako sú nápoje sladené cukrom a spracované mäso.

Ktorých ultraspracovaných potravín sa nemusíte báť?
Chlieb z celozrnnej múky
Ani chlieb nerastie na strome a ide teda o spracovaný výrobok. Avšak celozrnná múka si zachováva svoje nutričné hodnoty a takýto chlieb je zdrojom vlákniny, vitamínu B a aj ďalších živín. A ako si vybrať najlepší chlieb? Je potrebné sa uistiť, že je skutočne celozrnný, nie len posypaný semienkami či zafarbený karamelom. Dobrý chlieb by mal mať krátky zoznam ingrediencií.

Spracované mäso z kráv, ktoré sa pásli na tráve
Timothy Yeatman, profesor skúmajúci ultraspracované potraviny z Univerzity na Južnej Floride, hovorí, že takéto mäso je kvalitnejšie než to z kráv, ktoré boli kŕmené obilím. Výskum z roku 2022 ukázal, že hovädzie mäso z pastvín malo oveľa vyšší obsah zdravých omega-3 mastných kyselín a alfa-linolénovej kyseliny než mäso z kráv kŕmených obilím.Cícerová nátierka hummus
Aj v prípade hummusu treba pozerať na zoznam prísad. Ak si vyberiete nátierku bez zbytočností, jednoduchý hummus z cíceru je dobrým zdrojom vlákniny aj bielkovín. Yeatman odporúča uprednostniť taký, ktorý má v zložení olivový olej.

Jogurt
Aj jogurty sú rôzne – sladené, farebné s pridanými kúskami ovocia či sušienok. A hoci sladený jogurt môže obsahovať viac cukru ako sladkosti, aj ten je zdrojom probiotík, vápnika a bielkovín. Lepšie je však vybrať si biely a ak si ho neviete predstaviť bez sladkej chuti, môžete ho osladiť domácim džemom, medom alebo ovocím. Pre vyšší obsah bielkovín siahnite po gréckom jogurte. Konzumácia viac jogurtu bola spojená s viacerými zdravotnými výhodami, ako je znížené riziko cukrovky 2. typu a nižšia úmrtnosť zo všetkých príčin.

Fazuľa v konzerve
Hoci aj v tomto prípade ide o ultraspracovanú potravinu, fazuľa je veľmi zdravá. Obsahuje bielkoviny, vlákninu, železo aj horčík. Ak si ju nestíhate variť, pokojne siahnite po tej v konzerve. Po otvorení plechovky môžete fazuľu prepláchnuť čistou vodou, zbavíte sa tak veľkého množstva soli.