Zaradiť do svojej stravy olivový olej sa oplatí. Tvrdia to americkí vedci z Harvardovej univerzity. Vo svojej štúdii zistili, že bez ohľadu na ďalšie vplyvy znižuje olivový olej riziko úmrtia súvisiaceho s demenciou.
Štúdia zahŕňala viac ako 92-tisíc dospelých. Tí účastníci, ktorí konzumovali aspoň 7 gramov olivového oleja denne, mali o 28 percent nižšie riziko úmrtia súvisiaceho s demenciou v porovnaní s tými, ktorí olivový olej nikdy nekonzumovali alebo konzumovali len zriedka, a to bez ohľadu na ich genetickú predispozíciu či celkovú stravu.
„Tieto výsledky naznačujú, že konzumácia olivového oleja predstavuje potenciálnu stratégiu na zníženie rizika úmrtia súvisiaceho s demenciou,“ konštatujú autori štúdie.

U dospelých v USA bola vyššia konzumácia olivového oleja spojená s nižším rizikom úmrtia súvisiaceho s demenciou, nezávisle od kvality stravy. Okrem zdravia srdca tieto zistenia rozširujú súčasné výživové odporúčania na výber olivového oleja a iných rastlinných olejov pre zdravie súvisiace s kognitívnymi funkciami.

Lekárka a výskumníčka Sogol Ash pre portál CNBC uviedla, že aj ona často odporúča olivový olej ako mocného pomocníka pre mozog. „Olivový olej je bohatý na mononenasýtené tuky, ktoré sú dobre zdokumentované pre svoju úlohu v zdraví mozgu. Tieto zdravé tuky podporujú prietok krvi do mozgu a znižujú zápal,“ podčiarkla lekárka. Ako dodala, olivový olej reguluje chuť do jedla, čím podporuje zdravú hmotnosť, podporuje zdravie čriev, zvyšuje energiu či prispieva k zdraviu pokožky.
Pridala tiež tipy, ako zaradiť olivový olej do každodennej stravy
- Každý deň si dať lyžicu kvalitného za studena lisovaného extra panenského olivového oleja, buď hneď ráno, alebo ako doplnok energie poobede. Pre lepšiu chuť možno pridať kvapku citrónovej šťavy či štipku kurkumy.
- Na desiatu či olovrant si nakrájať zeleninu, pokvapkať olivovým olejom a citrónovou šťavou.
- Olivový olej použite v zálievke na šalat, spolu s citrónovou šťavou, horčicou či medom. Takto pripravený šalát sa hodí ako príloha napríklad ku grilovanej rybe či mäsu.
- Ideálne je používať ho za studena, nie na varenie pri vysokých teplotách. Tak maximalizujeme jeho účinky pre zdravý mozog.
- Mnohé zdravotné benefity si však olivový olej zachováva aj pri varení.