Výskumníci preskúmali súvislosť medzi úrovňou spracovania potravín a úmrtnosťou. Zamerali sa najmä na dopady ultraspracovaných potravín na zdravie. Štúdiu publikovali v prestížnom časopise The Lancet Regional Health – Europe.
Podľa vedcov predstavujú ultraspracované potraviny významnú časť denného príjmu, a to najmä v krajinách s vysokými príjmami. Tento druh potravín predstavuje 25 až 60 percent prijatých kalórií. Vedci zistili prepojenie s nepriaznivými zdravotnými dôsledkami – zvýšeným rizikom rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu a predčasnej smrti.

Štúdia analyzovala údaje z Európskej prospektívnej štúdie o rakovine a výžive (EPIC), ktorá zahŕňa 428 728 účastníkov z viacerých európskych krajín. Účastníci boli sledovaní takmer 16 rokov, počas ktorých sa zbierali podrobné informácie o faktoroch, ako je stravovací príjem, úmrtnosť a zdravotné výsledky. Každých niekoľko rokov vedci zaznamenávali ich zdravotný stav. Štúdia vylúčila osoby, ktoré už na začiatku štúdie mali potvrdenú niektorú z diagnóz ako rakovina, kardiovaskulárne ochorenia, mŕtvica, angína alebo cukrovka. .
Potraviny boli rozdelené na štyri skupiny, označené ako Nova 1 až Nova 4:
- Nova 1 – voda, domáci vývar, káva, čaj, ovocné šťavy a smoothie, mlieko, biely jogurt, ovocie, zelenina, červené mäso, ryby, hydina, morské plody, obilniny a múka, zemiaky, cestoviny, huby, strukoviny, orechy, semená, vajcia
- Nova 2 – cukor, rastlinné oleje, živočíšne tuky, kuchynská soľ,
- Nova 3 – pivo, víno, kondenzované mlieko, biely sladený jogurt, zavárané ovocie, solené, údené či konzervované mäso a ryby bez aditív, strúhanka, remeselné pečivo, dezerty z vaječných bielok, chlieb – domáci alebo z pekárne, konzervovaná zelenina a iné rastlinné potraviny, konzervované strukoviny, orechové maslá, solené orechy, domáce omáčky – sladké aj slané
- Nova 4 – destiláty, instantné a konzervované polievky, sladené nealkoholické nápoje, nealkoholické verzie alkoholických nápojov, nápoje v prášku, nutričné prášky a nápoje, sladkosti, mliečne dezerty a nápoje, zmrzlina, nanuky, mrazené jogurty, priemyselné dezerty, priemyselný syr, spracované mäsové výrobky, raňajkové cereálie, keksíky, koláče, pizza, hotové jedlá, solené snacky, balený chlieb, plnené cestoviny, zemiakové produkty, margaríny, alternatívy mliečnych a mäsových výrobkov, omáčky a dressingy
Práve štvrtá skupina, ultraspracované potraviny, je najväčším problémom pre naše zdravie. Podľa výskumu zvyšujú riziko úmrtia zo všetkých príčin. Rastie tiež riziko úmrtia na choroby obehového systému, vrátane ischemickej choroby srdca a cerebrovaskulárnych ochorení, ako aj z tráviacich chorôb a Parkinsonovej choroby.
Riziko úmrtia súvisiaceho s chorobami obehového systému vzrástlo o 9 percent, úmrtnosť súvisiaca s tráviacimi chorobami vzrástla o 12 percent. Zaznamenaný bol aj výrazný 23-percentný nárast rizika úmrtí na Parkinsonovu chorobu.

Výskumníci tiež skúmali účinky substitúcie stravy a zistili, že nahradenie iba 10 percent ultrspracovaných potravín nespracovanými alebo minimálne spracovanými potravinami bolo spojené so značným znížením rizika úmrtnosti.
Lekár radí, oblúkom sa im vyhnite
Gastroenterológ Ondrej Holička vysvetľuje, že ultraspracované potraviny sú priemyselne upravené za účelom predĺženia trvanlivosti alebo zmeny ich prirodzených vlastnosti. „Inými slovami, obsahujú prísady, ktoré v bežnej kuchyni nenájdete – konzervanty, cukry, arómy, sladidlá. Pri pravidelnej konzumácií majú negatívny dopad na celkové zdravie a hlavne zdravie gastrointestinálneho traktu,“ podčiarkol lekár.
„Zistilo sa, že tieto potraviny výrazne menia skladbu črevnej mikroflóry. Zväčša tieto potraviny neobsahujú vlákniny, respektíve jej majú veľmi málo, zvyšujú priepustnosť črevnej steny, vzniká tzv. "leaky gut“ čo spôsobuje mikroskopický zápal v stene čreva. Tieto potraviny hrajú významnú úlohu pri vzniku autoimunitných zápaloch tráviaceho traktu a to ulceróznej kolitídy a Crohnovej choroby," objasňuje ďalej Holička.
„Taktiež sa zistilo že konzervanty obsahujúce dusitany (E250) v spracovanom mäse výrazne zvyšujú pravdepodobnosť vzniku karcinómu čreva. V neposlednom rade tieto potraviny stimulujú tvorbu kyseliny v žalúdku a zhoršujú príznaky gastroezofageálneho refluxu a vzniku vredového ochorenia gastroduodena. Najlepšie je sa týmto potravinám oblúkom vyhnúť,“ radí gastroenterológ Holička