Asi aj vy ste počuli, že vajcia zvyšujú cholesterol a sú zodpovedné za zdravotné ťažkosti. Odborníci už dlho hovoria, že je to mýtus. Teraz zverejnili novú analýzu, ktorá naznačuje, že u seniorov vajcia práve naopak podporujú zdravie srdca a znižujú riziko predčasnej smrti.
„Konzumácia vajec jeden až šesťkrát týždenne bola spojená s nižším rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin a úmrtnosti na kardiovaskulárne choroby u starších dospelých žijúcich v komunite vo veku 70 a viac rokov. Tieto zistenia môžu byť dôležité pre vypracovanie usmernení na základe dôkazov týkajúcich sa konzumácie vajec,“ skonštatovali autori štúdie.

Tá zahŕňa údaje z veľkej, stále prebiehajúcej štúdie, ktorá monitoruje viac ako 8000 ľudí vo veku nad 70 rokov. Vedci ľudí rozdelili do troch skupín – v prvej skupine konzumovali vajcia zriedka alebo nikdy, maximálne dvakrát mesačne. V druhej skupine ich konzumovali raz až šesťkrát týždenne. V tretej skupine boli účastníci, ktorí vajcia konzumovali každý deň, prípadne aj viackrát denne.
Ľudia, ktorí konzumovali vajcia jeden až šesťkrát týždenne, mali najnižšie riziko úmrtia počas obdobia štúdie – o 29 percent nižšie riziko úmrtí na srdcové ochorenia a o 17 percent nižšie riziko celkových úmrtí – v porovnaní s tými, ktorí vajcia konzumovali zriedka alebo nikdy. Konzumácia vajec denne tiež nezvýšila riziko úmrtia.Vajcia sú výborným zdrojom bielkovín, ale tiež obsahujú železo, vitamíny zo skupiny B, kyselinu listovú, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E a K). Hoci v minulosti boli démonizované pre údajný vplyv na vysoký cholesterol a vyššie riziká kardiovaskulárnych ochorení, nové výskumy hovoria o tom, že vajcia nemajú výrazný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi.