Fio bankaFio banka

Škodia srdcu alebo mu pomáhajú? Veľká štúdia ukázala, ako je to naozaj vajcami a ich vplyvom na naše zdravie

Sú vajcia zdravou potravinou, alebo môžu za náš vysoký cholesterol a mali by sme sa im vyhnúť? Okolo vajec koluje veľa protichodných informácií. Vedci do nich priniesli trochu viac svetla.

14.02.2025 10:00
vajíčko, vajíčka, vajcia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Asi aj vy ste počuli, že vajcia zvyšujú cholesterol a sú zodpovedné za zdravotné ťažkosti. Odborníci už dlho hovoria, že je to mýtus. Teraz zverejnili novú analýzu, ktorá naznačuje, že u seniorov vajcia práve naopak podporujú zdravie srdca a znižujú riziko predčasnej smrti.

Tipy a triky do kuchyne - Ako rýchlo nachystať vajcia izbovej teploty
Video
Vysielané 7.6.2023 / Zdroj: TV VARECHA

„Konzumácia vajec jeden až šesťkrát týždenne bola spojená s nižším rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin a úmrtnosti na kardiovaskulárne choroby u starších dospelých žijúcich v komunite vo veku 70 a viac rokov. Tieto zistenia môžu byť dôležité pre vypracovanie usmernení na základe dôkazov týkajúcich sa konzumácie vajec,“ skonštatovali autori štúdie.

oliva, olivový olej Čítajte viac Potravina, ktorú máte zrejme doma aj vy, pomáha k zdravšiemu mozgu. Takto ju najlepšie zaradíte do jedálnička

Tá zahŕňa údaje z veľkej, stále prebiehajúcej štúdie, ktorá monitoruje viac ako 8000 ľudí vo veku nad 70 rokov. Vedci ľudí rozdelili do troch skupín – v prvej skupine konzumovali vajcia zriedka alebo nikdy, maximálne dvakrát mesačne. V druhej skupine ich konzumovali raz až šesťkrát týždenne. V tretej skupine boli účastníci, ktorí vajcia konzumovali každý deň, prípadne aj viackrát denne.

Ľudia, ktorí konzumovali vajcia jeden až šesťkrát týždenne, mali najnižšie riziko úmrtia počas obdobia štúdie – o 29 percent nižšie riziko úmrtí na srdcové ochorenia a o 17 percent nižšie riziko celkových úmrtí – v porovnaní s tými, ktorí vajcia konzumovali zriedka alebo nikdy. Konzumácia vajec denne tiež nezvýšila riziko úmrtia.
Štúdia má aj svoje obmedzenia. Pracovala len s informáciami o konzumácii vajec, ktoré účastníci sami hlásili. Nezaoberala sa tým, koľko vajec zjedia pri jednej konzumácii, akým spôsobom si ich pripravili, ani tým, aký typ vajec konzumujú – napríklad či slepačie alebo iné.

Vajcia sú výborným zdrojom bielkovín, ale tiež obsahujú železo, vitamíny zo skupiny B, kyselinu listovú, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E a K). Hoci v minulosti boli démonizované pre údajný vplyv na vysoký cholesterol a vyššie riziká kardiovaskulárnych ochorení, nové výskumy hovoria o tom, že vajcia nemajú výrazný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #cholesterol #vajcia #kardiovaskulárne riziko