Využívate donášku jedla? Pozor, môžete tým ohrozovať svoje srdce. A kvalita objednaného obeda je v tom nevinne
Rýchly životný štýl spôsobuje, že si občas musíme obed objednať cez donáškovú službu. Vedci však prišli na jedno vážne riziko, ktoré z toho vyplýva. Ohrozené je naše srdce, no nie pre prípadnú kvalita potravín.
Jesť z plastových nádob, v ktorých donáškové služby doručujú jedlo, môže zvýšiť riziko vzniku srdcového zlyhania. Dôvodom sú zmeny v črevnej mikroflóre, ktoré spôsobujú zápaly, a tie poškodzujú obehový systém.
Mikroplasty: Ročne ich vraj zjeme štvrť kila. Môžu nám ublížiť a ak áno, ako?
Video
Vysielané 3.10.2024 / Zdroj: TV PRAVDA
Prišli na to čínski vedci, štúdiu zverejnili na webe ScienceDirect. K predchádzajúcim štúdiám, ktoré spájali plasty so srdcovýmu chorobami, pridali nové dôkazy o rizikách spojených s konzumáciou jedla z plastov, uvádza portál The Guardian.
„Údaje ukázali, že vysoká frekvencia vystavenia sa plastom je významne spojená so zvýšeným rizikom vzniku srdcového zlyhania,“ napísali autori štúdie.
Čítajte viac Mikroplasty sa zavŕtajú do našich mozgov, zistili vedci. Následky zatiaľ nepoznajú, no prstom ukazujú na tieto choroby Plast môže obsahovať až 20 000 chemikálií, a mnohé z nich, ako BPA, ftaláty a PFAS, predstavujú riziká pre zdravie. Tieto chemikálie sa často nachádzajú v potravinách a obaloch na potraviny a sú spojené s rôznymi problémami, od rakoviny až po poškodenie reprodukčného zdravia. Vedci v tejto štúdii neskúmali, ktoré konkrétne chemikálie sa z plastov uvoľňujú, no zaznamenali spojitosť medzi bežnými plastovými zlúčeninami a srdcovými chorobami a predchádzajúce spojenie medzi črevnou mikroflórou a srdcovými chorobami.
„Ukázalo sa, že požitie týchto leachátov zmenilo črevné mikroprostredie, ovplyvnilo zloženie črevnej mikroflóry a modifikovalo metabolity črevnej mikroflóry, najmä tie, ktoré sú spojené so zápalom a oxidačným stresom,“ napísali autori. Následne skontrolovali tkanivo srdcového svalu potkanov a zistili, že bolo poškodené. Štúdia neodhalila štatistický rozdiel v zmenách a poškodeniach medzi potkanmi, ktoré boli vystavené vode, ktorá bola v kontakte s plastom jednu minútu v porovnaní s piatimi alebo pätnástimi minútami.
Hoci autori štúdie neuviedli odporúčania, ako sa vyhnúť riziko, riešením je minimalizovať používanie plastových riadov pri jedle – neohrievať plastové nádoby s jedlom v mikrovlnnej rúre, nedávať do takýchto nádob horúce jedlo alebo varenie v plastoch či používanie plastových príborov. A ak si jedlo objednávame, môžeme zvoliť také prevádzky, ktoré ho dávajú do ekologickejších materiálov, prípadne si obed vyzdvihnúť v reštaurácii a dať si ho do vlastného obedára.