Jesť z plastových nádob, v ktorých donáškové služby doručujú jedlo, môže zvýšiť riziko vzniku srdcového zlyhania. Dôvodom sú zmeny v črevnej mikroflóre, ktoré spôsobujú zápaly, a tie poškodzujú obehový systém.
Prišli na to čínski vedci, štúdiu zverejnili na webe ScienceDirect. K predchádzajúcim štúdiám, ktoré spájali plasty so srdcovýmu chorobami, pridali nové dôkazy o rizikách spojených s konzumáciou jedla z plastov, uvádza portál The Guardian.
„Údaje ukázali, že vysoká frekvencia vystavenia sa plastom je významne spojená so zvýšeným rizikom vzniku srdcového zlyhania,“ napísali autori štúdie.


„Ukázalo sa, že požitie týchto leachátov zmenilo črevné mikroprostredie, ovplyvnilo zloženie črevnej mikroflóry a modifikovalo metabolity črevnej mikroflóry, najmä tie, ktoré sú spojené so zápalom a oxidačným stresom,“ napísali autori. Následne skontrolovali tkanivo srdcového svalu potkanov a zistili, že bolo poškodené. Štúdia neodhalila štatistický rozdiel v zmenách a poškodeniach medzi potkanmi, ktoré boli vystavené vode, ktorá bola v kontakte s plastom jednu minútu v porovnaní s piatimi alebo pätnástimi minútami.
Hoci autori štúdie neuviedli odporúčania, ako sa vyhnúť riziko, riešením je minimalizovať používanie plastových riadov pri jedle – neohrievať plastové nádoby s jedlom v mikrovlnnej rúre, nedávať do takýchto nádob horúce jedlo alebo varenie v plastoch či používanie plastových príborov. A ak si jedlo objednávame, môžeme zvoliť také prevádzky, ktoré ho dávajú do ekologickejších materiálov, prípadne si obed vyzdvihnúť v reštaurácii a dať si ho do vlastného obedára.