Výskumný tím z Talianska sa snažil zistiť, ako vplýva na stav mozgu jedenie orechov. „Konzumácia orechov sa považuje za potenciálny ochranný faktor proti kognitívnemu úpadku. Cieľom tejto štúdie bolo otestovať, či ich vyšší príjem celkovo a konkrétnych typov orechov súvisí s lepším kognitívnym stavom u starších talianskych dospelých,“ vysvetľuje štúdia publikovaná v časopise Nutrients.
Analýza skúmala 883 dospelých ľudí starších ako 50 rokov. Konzumovali rôzne množstvo orechov – v priemere 11,7 gramu denne. Účastníci s nízkym príjmom jedli v priemere 4,3 gramu orechov denne a účastníci s vysokým príjmom v priemere 39,7 gramu orechov na deň. Výskumný tím zistil, že ľudia s vyšším príjmom orechov mali o 68 percent nižšiu pravdepodobnosť kognitívneho poškodenia.

A ktoré konkrétne orechy by sme mali jesť? Podľa vedcov na tom až tak nezáleží. V štúdii ľudia konzumovali napríklad mandle, vlašské orechy, lieskovce či arašidy.
„Žiadny konkrétny typ orechov nepreukázal individuálnu súvislosť s kognitívnym stavom, čo naznačuje, že potenciálne prínosy pre zdravie mozgu môžu vyplývať z celkového príjmu orechov, a nie z konkrétneho typu,“ uvádza štúdia vo svojom závere.
Okrem toho sú orechy bohaté na polyfenoly a vlákninu, ktoré môžu podporovať zdravie mozgu podporou rovnováhy črevnej mikroflóry a zlepšovaním funkcie ciev.
Demencia postihuje milióny ľudí po celom svete. Ide o nezvratný proces mozgu, pri ktorom človek postupne stráca kognitívne schopnosti. Postihuje najmä staršiu generáciu. Najčastejším typom demencie je Alzheimerova choroba. Na Slovensku trpí demenciou podľa odhadov zhruba 60-tisíc ľudí. Vedci po celom svete sa zaoberajú tým, ako tento proces spomaliť či odvrátiť. Zameriavajú sa aj na stravu, ktorú ľudia konzumujú. Zdá sa, že pomôcť by mohli aj orechy. Vedci však upozorňujú, že aj v tejto oblasti je potrebný ešte ďalší výskum.