Fio bankaFio banka

Červíky v chlebe či hmyz v kompóte a syre? Odborníci upokojujú, novinky z Európskej únie sa báť nemusíme

Na zozname povolených potravín pribudli larvy hmyzu. Medzi ľuďmi to vyvolalo obavy, šíri sa aj množstvo dezinformácií. Budeme odteraz jesť s pečivom aj červíky? Odborníci uvádzajú veci na pravú mieru a odkazujú – niet sa čoho báť.

19.02.2025 06:00
hmyz, hmyz v potravinách, Tenebrio molitor,... Foto:
Larvy múčiara obyčajného sú prvým druhom hmyzu posudzovaným a schváleným ako potravina nového typu.
debata (9)

Európska komisia pred niekoľkými dňami povolila používanie novej formy prášku z lariev múčiara obyčajného v potravinárstve. Na sociálnych sieťach to vyvolalo paniku – budeme si zvykať na to, že v našich potravinách bude hmyz?

Zoológ Adrián Purkart: O nových druhoch hmyzu na Slovensku
Video
Vysielané 26.9.2024 / Zdroj: TV PRAVDA

Odbor hygieny výživy, bezpečnosti potravín, obalových materiálov a kozmetických výrobkov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vysvetľuje, že nie je dôvod na obavy. Ako objasnil, použitie hmyzu na ľudskú spotrebu je na trhu Európskej únie prísne regulované. Hmyz nebol donedávna v krajinách Európskej únie vo významnej miere používaný na ľudskú spotrebu, a preto sa považuje za takzvanú novú potravinu.

zelenina, ovocie, diéty, zdravá strava Čítajte viac Zelenina, ktorú máte zrejme aj vo vašej chladničke, chráni pred touto smrteľnou chorobou. Trpia ňou státisíce Slovákov

„Nové potraviny, ktoré sú povolené na umiestnenie na trh v Európskej únii, vedie a aktualizuje Európska komisia v Únijnom zozname nových potravín a od 10. februára 2025 k nim pribúda aj nová forma lariev múčiara obyčajného. Konkrétne ide o prášok z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením, teda na únijný zoznam sa pridala iba nová forma hmyzu, nie jeho nový druh,“ popisuje ÚVZ SR.

Prášok z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením sa nemôže pridávať kamkoľvek, ale iba do konkrétnych kategórií potravín, ako sú napr. chlieb, rožky, výrobky na báze cestovín, spracované zemiakové výrobky, syry a syrové výrobky, ovocné a zeleninové kompóty.
Pre každú kategóriu potravín je zároveň stanovené najvyššie prípustné množstvo tohto prášku, objasňuje ďalej ÚVZ SR. Napríklad v chlebe či rožkoch sú to najviac 4 gramy prášku na 100 gramov potraviny. Použitie prášku z lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením musí okrem toho zároveň spĺňať aj ostatné požiadavky na použitie, napríklad najvyššie prípustné množstvo vitamínu D3 na 100 g potraviny a iné.

Ak by ste sa báli, že prášok z lariev budete jesť bez toho, aby ste o tom vedeli, môžete zostať bez obáv. Ak výrobca použije vo výrobku túto prísadu, musí to uviesť na obale. Rovnako, ako aj iné druhy hmyzu, ktoré sú povolené na použitie ako potraviny. Ide o bezpečné suroviny.

menucka-donáška-shutterstock Čítajte viac Využívate donášku jedla? Pozor, môžete tým ohrozovať svoje srdce. A kvalita objednaného obeda je v tom nevinne

„Povoleniu všetkých druhov hmyzu predchádzalo vedecké posúdenie Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a prijatie vedeckých stanovísk týkajúcich sa bezpečnosti hmyzu,“ dodáva ÚVZ SR. Pripomína však, že hmyz v potravinách môže vyvolať alergické reakcie u ľudí s alergiami na kôrovce a výrobky z nich – napríklad krevety, raky, kraby, homáre, langusty – a na roztoče.

Aké druhy hmyzu sú zaradené v Únijnom zozname nových potravín?

  • sušené larvy, mrazené, sušené a práškové formy lariev Tenebrio molitor (Múčiar obyčajný)
  • mrazené, sušené a práškové formy druhu Locusta migratoria (Koník sťahovavý)
  • sušené a práškové formy druhu Acheta domesticus (Svrček domový),
  • mrazené, pastové, sušené a práškové formy larvy Alphitobius diaperinus (Potemník stajňový)

Zdroj: ÚVZ SR

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 9 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ÚVZ SR