Patríte k zanieteným mäsožrútom a deň bez poriadnej dávky mäsa si ani len neviete predstaviť? Mali by ste to zvážiť, varuje nutričná expertka Johna Burdeos pre portál Health. „Nie je odporúčané konzumovať príliš veľa akéhokoľvek jedla alebo skupiny potravín, vrátane mäsa. Dietetické pokyny a odborníci na zdravie zdôrazňujú vyváženú stravu s rôznorodosťou, aby sa predišlo vylúčeniu iných nevyhnutných skupín potravín, ako sú ovocie, zelenina a obilniny. Je tiež dôležité zahrnúť rôzne zdroje bielkovín, ako sú ryby a rastlinné bielkoviny,“ podčiarkla odborníčka.
Ako dodala, niektoré štúdie ukazujú, že konzumácia príliš veľkého množstva červeného alebo spracovaného mäsa môže zvýšiť riziko rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva. „Odporúča sa konzumovať menej ako 50 gramov červeného mäsa denne, aby sa znížilo riziko rakoviny prostaty, prsníka alebo hrubého čreva,“ zdôraznila.


Aj keď neexistujú stanovené pokyny pre množstvo mäsa, ktoré by ste mali jesť, existujú pokyny pre množstvo bielkovín, ktoré by ste mali skonzumovať. Odporúčania sa líšia v závislosti od faktorov, ako sú vek, hmotnosť, úroveň aktivity a zdravotné stavy, vysvetľuje ďalej odborníčka. Pre zdravých dospelých je odporúčaná denná dávka bielkovín 0,8 gramu na kilogram telesnej hmotnosti. Toto je minimum, aby sa predišlo nedostatku bielkovín. „Odborníci však odporúčajú konzumovať 1,2 gramu na kilogram na zníženie straty svalovej hmoty súvisiacej s vekom. Bielkoviny by mali tvoriť 10–35 percent vašich denných kalórií, v závislosti od vášho životného štýlu a potrieb,“ podčiarkla Burdeos.
Kľúčová je prevencia
Ministerstvo zdravotníctva SR vysvetľuje, že rakovina hrubého čreva je dobre liečiteľná, ak sa podchytí včas. „Rakovina hrubého čreva a konečníka je na Slovensku najčastejším nádorovým ochorením. V rebríčku európskych krajín nám v prepočte prípadov na 100 000 obyvateľov patrí nelichotivé 7. miesto,“ uvádza rezort.
Dodáva, že rakovina prichádza nenápadne a na začiatku sa neprejavuje bolesť. Medzi rizikové faktory patrí fajčenie, strava bohatá na nasýtené a živočíšne tuky, vysoký kalorický príjem, obezita a aj nedostatok fyzickej aktivity. V boji s rakovinou je kľúčová prevencia. „Stačí podstúpiť pravidelné skríningové vyšetrenie hrubého čreva a konečníka: test na skryté krvácanie do stolice (každé 2 roky) alebo skríningovú kolonoskopiu (raz za 10 rokov). Nárok na bezplatnú onkokontrolu majú ženy aj muži vo veku od 50 do 75 rokov“, dodáva ministerstvo zdravotníctva.
Ako jesť mäso zdravo
- Vyberajte si chudé mäso. Obsahuje menej nasýtených tukov ako mastné kúsky mäsa. Konzumácia príliš veľkého množstva nasýtených tukov môže zvýšiť hladinu cholesterolu a zvýšiť riziko ochorení srdca. Červené mäso ako hovädzie, bravčové a jahňacie zvyčajne obsahuje viac nasýtených tukov ako kuracie alebo ryby bez kože.
- Aj červené mäso môžete zahrnúť do zdravého jedálnička, vyberajte si chudé kúsky – v prípade hovädzieho mäsa napríklad plece, roštenka a mleté hovädzie označené ako najmenej 90% chudé. V prípade bravčového mäsa napríklad panenka. Chudá hydina – kuracie prsia či morčacie plátky.
- Kontrolujte veľkosť porcií a robte vedomé rozhodnutia o tipoch mäsa, ktoré jete.
- Pred varením odstráňte všetok viditeľný tuk z mäsa.
- Zvoľte zdravé spôsoby prípravy mäsa – grilovanie, pečenie, opekanie, parenie. Vyhnite sa vyprážaniu
- Nezabúdajte ani na rastlinné zdroje bielkovín – strukoviny, tofu či quinou.
Marec je mesiacom osvety o rakovine hrubého čreva. Pacientska organizácia NIE RAKOVINE upozornila, že v roku 2022 bolo diagnostikovaných 3 713 prípadov, z toho 2121 u mužov a 1592 u žien. Viac ako 95% prípadov sa diagnostikovalo osobám starším ako 45 rokov. Pribúda však aj veľa mladších pacientov. „Čím ďalej tým častejšie sa stretávame aj s prípadmi 30– či 40-ročných pacientov,“ upozorňuje onkológ Štefan Pörsök. „Preventívne prehliadky, zdravý životný štýl a včasná diagnostika môžu zachrániť život, no bohužiaľ, mnohí sa o tom presvedčia až v okamihu, keď je choroba v pokročilom štádiu.“ Informácie o prevencii nájdete TU.