Ignorujete ich kvôli mýtom a robíte obrovskú chybu: Týchto 5 spracovaných potravín vám vráti energiu

Vedci prinášajú prekvapivé zistenia o spracovaných potravinách. Tieto bežné potraviny sú zdravé aj po priemyselnom spracovaní.

22.02.2025 06:00
obchod, potraviny, supermarket, nakupovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Priemyselne upravené potraviny majú v súčasnosti veľmi zlú povesť. Väčšina ľudí ich automaticky považuje za nezdravé a škodlivé pre organizmus. Médiá často informujú o ich negatívnych účinkoch na zdravie a mnohí výživoví poradcovia odporúčajú ich úplné vylúčenie z jedálnička. Situácia však nie je čierno-biela.

IDE O ZDRAVIE - Dovera cukrovka
Video
Zdroj: TV Pravda

Najnovšie vedecké štúdie prinášajú prekvapivé zistenia. Výskumníci z prestížnej univerzity zistili, že niektoré priemyselne spracované potraviny môžu mať dokonca pozitívny vplyv na zdravie. Kľúčovú úlohu zohráva spôsob spracovania, kvalita použitých surovín a množstvo pridaných látok.

Odborníci na výživu preto odporúčajú rozlišovať medzi jednotlivými druhmi spracovaných potravín. Niektoré z nich môžu byť cenným zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok. Tu je päť bežne dostupných potravín, ktoré si aj napriek priemyselnému spracovaniu zachovávajú svoje výživové hodnoty.

Základné pravidlá pri výbere spracovaných potravín:

  • Čítajte zloženie na obaloch
  • Vyberajte produkty s krátkym zoznamom ingrediencií
  • Dávajte prednosť výrobkom bez umelých prísad
  • Všímajte si obsah cukru a soli
  • Porovnávajte rôzne značky

Celozrnný chlieb

Kvalitný celozrnný chlieb patrí medzi najhodnotnejšie základné potraviny. Obsahuje významné množstvo vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Bohatý je aj na vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému.

Pri nákupe chleba je dôležité venovať pozornosť zloženiu. Na prvom mieste by malo byť uvedené celozrnné obilie, nie biela múka. Kvalitný chlieb má krátky a zrozumiteľný zoznam surovín. Najlepšou voľbou sú výrobky s olivovým olejom, ktorý obsahuje zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny.

Vysoky krvny tlak Čítajte viac Revolúcia v boji s vysokým krvným tlakom: Táto jednoduchá zmena v jedálničku môže byť kľúčom k vášmu zdraviu

Domáca príprava chleba nie je pre každého možná alebo praktická. Preto je dobré vedieť, že aj priemyselne vyrábaný celozrnný chlieb môže byť zdravou súčasťou jedálnička. Dôležité je vyberať si overených výrobcov a nekupovať najlacnejšie varianty, ktoré často obsahujú množstvo zbytočných prísad.

Mäsové výrobky z voľne pasúcich sa zvierat

Šunka, slanina či párky nemusia byť automaticky nezdravé. Kľúčový je pôvod mäsa a spôsob jeho spracovania. Výrobky z mäsa voľne pasúcich sa zvierat majú výrazne lepšie nutričné hodnoty. Obsahujú viac omega-3 mastných kyselín a menej nasýtených tukov.

Vedci zistili, že mäso z voľne chovaných zvierat má až trikrát vyšší obsah prospešných látok. Zvieratá, ktoré sa pasú na čerstvej tráve, prijímajú prirodzenú stravu bohatú na živiny. Tie sa následne dostávajú aj do mäsových výrobkov.

Pri nákupe si všímajte označenia ako „z voľného chovu“, „grass-fed“ alebo „bio“. Vyberajte si výrobky s vysokým podielom mäsa a minimom pridaných látok. Ideálne sú produkty od lokálnych výrobcov, ktorí používajú tradičné metódy spracovania.

Hummus

Cícerová nátierka hummus predstavuje výbornú alternatívu k priemyselne vyrábaným nátierkovým maslám. Základnými surovinami sú cícer, sezamová pasta tahini, citrónová šťava a olivový olej. Tieto ingrediencie sú bohaté na bielkoviny, vlákninu a zdravé tuky.

Kupovaný hummus môže obsahovať rôzne prídavné látky. Najlepšou voľbou je preto domáca príprava. Ak si však kupujete hotový výrobok, hľadajte verzie s olivovým olejom a bez zbytočných konzervantov. Kvalitný hummus má krémovú konzistenciu a výraznú chuť.

Pravidelná konzumácia hummusu môže podporiť zdravie tráviaceho systému. Cícer obsahuje rozpustnú vlákninu, ktorá funguje ako prebiotikum – potrava pre prospešné črevné baktérie. Sezamová pasta zase dodáva organizmu vápnik a železo.

Jogurt

Jogurt je jedným z najstarších fermentovaných mliečnych výrobkov. Obsahuje živé kultúry prospešných baktérií, ktoré podporujú imunitu a zdravie tráviaceho systému. Je tiež vynikajúcim zdrojom vápnika, bielkovín a vitamínov skupiny B.

Najzdravšou voľbou je biely grécky jogurt bez pridaného cukru. Má vyšší obsah bielkovín a krémovejšiu konzistenciu než bežné jogurty. Môžete si ho dochutiť podľa vlastnej chuti – čerstvým ovocím, orieškami alebo trochou medu. Vyhnite sa jogurtom s ovocnými príchuťami, ktoré často obsahujú zbytočne veľa cukru.

Výskumy potvrdzujú, že pravidelná konzumácia jogurtu môže znížiť riziko cukrovky 2. typu a podporiť zdravie kostí. Probiotiká v jogurte pomáhajú udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a posilňujú imunitný systém.

Konzervované strukoviny

Fazuľa, hrach či šošovica v konzerve predstavujú rýchly a dostupný zdroj rastlinných bielkovín. Strukoviny sú bohaté na vlákninu, železo, horčík a ďalšie minerálne látky. Ich pravidelná konzumácia môže znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Pred použitím konzervované strukoviny vždy prepláchnite vodou. Znížite tak obsah soli až o 40%. Pri nákupe si vyberajte konzervy s nízkym obsahom soli a bez pridaných konzervačných látok. Najlepšie sú výrobky, ktoré obsahujú len strukoviny, vodu a prípadne morskú soľ.

Strukoviny v konzerve sú praktickou alternatívou k suchým strukovinám. Šetria čas pri varení a môžete ich jednoducho pridať do šalátov, polievok alebo omáčok. Sú tiež cenovo dostupné a majú dlhú trvanlivosť. Pre maximálny zdravotný benefit ich kombinujte s čerstvou zeleninou a celozrnnými prílohami.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravie #výskum #spracované potraviny #priemyselne spracované potraviny