Tento štýl stravovania je často považovaný za jeden z najzdravších na svete. Je bohatý na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, strukoviny, orechy, semená, olivový olej a ryby. Obsahuje málo červeného mäsa a spracovaných potravín.
Takéto zloženie jedálneho lístka má silný vplyv na zdravie srdca, prevenciu rakoviny či cukrovky a tiež na zdravie mozgu a celkové dlhodobé zdravie.
Stredomorská strava zahŕňa 3 až 9 porcií zeleniny denne, pripomína portál Health. A ktorá zelenina je to najčastejšie? Pozrite si zoznam.
- Artičoky
Niektoré stredomorské krajiny sú najväčšími producentmi artičokov na svete. Veľký artičok vážiaci viac ako 160g poskytuje 23% dennej dávky pre horčík, 28% pre kyselinu listovú, 20% pre vitamín K a 10% pre železo a vitamín. Artičoky sú tiež bohaté na vlákninu.

- Špargľa
Špargľa obsahuje kyselinu listovú a vitamíny E a K. Vitamín K pomáha pri zrážaní krvi pri krvácaní a je tiež nevyhnutný pre zdravie kostí.
- Červená repa
- Paprika
Často sa používa v šalátoch, polievkach a receptoch ako plnené papriky. Je bohatá na vitamín C, ktorý pomáha predchádzať poškodeniu buniek a chorobám a podporuje imunitný systém a hojenie rán. Jedna stredne veľká paprika prekračuje odporúčanú dennú dávku pre vitamín C.

- Mrkva
Mrkva sa používa v polievkach, gulášochoch, šalátoch. Je skvelým zdrojom karotenoidov ako beta-karotén, luteín a zeaxantín. Tieto karotenoidy dávajú zelenine a ovociu žltú, oranžovú a červenú farbu. Niektoré karotenoidy sa premieňajú na vitamín A, ktorý podporuje rast buniek a ich vývoj. Je nevyhnutný pre správnu funkciu očí, pľúc, srdca a iných orgánov.14 Stredne veľká mrkva poskytuje viac ako 56 % odporúčanej dennej dávky pre vitamín A.
- Baklažán
Baklažán je jednou z piatich najpopulárnejších zelenín na svete. Najviac sa pestuje v krajinách Blízkeho východu a Stredomoria. Poskytujú množstvo vitamínov a minerálov v malých množstvách. Šupka baklažánu je bohatá na antokyány, silné antioxidačné zlúčeniny, ktoré dávajú ovociu a zelenine fialovú farbu. Dužina baklažánu obsahuje tiež antioxidanty nazývané polyfenoly, najmä kyselinu chlorogenovú. Niektoré štúdie ukázali, že kyselina chlorogenová môže zlepšiť hladiny tukov v krvi.
- Cesnak
Cesnak je základom nielen stredomorskej kuchyne. Štúdie ukazujú, že cesnak má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Môže tiež zlepšiť metabolické a srdcové zdravie. Prehľad výskumov naznačil, že cesnak môže znížiť hladiny lipidov v krvi.

- Zelené listové zeleniny
Zelené listové zeleniny sú široko používané v stredomorskej kuchyni, najmä v šalátoch. Sú bohaté na mnohé živiny, ako sú vitamíny A, C a K. Zelené listy obsahujú aj minerály ako fosfor, vápnik, kyselinu listovú, horčík a železo. A o ktorých druhoch zeleniny hovoríme? Je to napríklad špenát, kaleráb, mangold, hroznové listy alebo púpavové listy.
- Huby
Stredomorská strava používa huby v polievkach, gulášoch, rizotách, cestovinách a šalátoch. Huby obsahujú vitamíny B, ako B3, B5 a B7 (biotín). Tieto vitamíny B pomáhajú vytvárať energiu a podporujú metabolizmus. Huby obsahujú tiež vitamín D, ktorý pomáha podporovať zdravie kostí, imunitnú funkciu a náladu.
- Cibuľa
V stredomorskej strave sa cibuľa bežne používa ako základ s olejom pri varení jedál. Obsahuje mnoho zlúčenín spojených so zdravotnými výhodami metabolizmu. Prehľad výskumov zistil, že doplnky cibule môžu zlepšiť hladiny lipidov v krvi, ako je cholesterol, a môžu tiež pomôcť pri riadení hmotnosti. Pravidelná konzumácia cibule môže prispieť k metabolickému a srdcovému zdraviu.