Benefity pitia čaju sú zdokumentované už asi z každej strany. Vedci však neustále nachádzajú nové. Podľa aktuálnej štúdie by mohli čajové lístky fungovať ako filter, ktorý odstraňuje z vody ťažké kovy, ako napríklad olovo. Upozornil na to portál Euronews.
Výskumníci z USA testovali rôzne druhy čaju – zelený, čierny, oolong, biely, harmančekový a rooibos. Voda, ktorú na čaj uvarili, obsahovala známe množstvá olova a ďalších kovov – chróm, meď, zinok a kadmium.

„Čajové lístky majú vysokú aktívnu plochu, čo je užitočná vlastnosť pre adsorpčné materiály a to, čo robí čajové lístky dobrými pri rýchlom uvoľňovaní chuťových chemikálií do vody,“ povedal Benjamin Shindel, doktorand na Northwestern University v USA a autor štúdie. Ako dodal, čaj je najviac konzumovaný nápoj na svete, pričom v roku 2022 bolo spotrebovaných 6,5 milióna ton.
„S čajom nemusí človek robiť nič extra. Stačí vložiť lístky do vody, nechať ich lúhovať a prirodzene odstránia kovy,“ vysvetlil.

Transformácia čajových lístkov zvyšuje ich schopnosť viazať sa na určité látky, pričom čierny čaj je o niečo účinnejší než iné druhy. Zdá sa, že aj mletie lístkov zosilňuje tento účinok, pretože sa tým zväčšuje celková plocha, ktorá môže zachytávať kovy.
Podľa týchto zistení bol dlhší čas lúhovania spojený s vyšším znížením olova. „Každý čaj, ktorý sa lúhuje dlhšie alebo má väčšiu plochu, bude efektívne odstraňovať viac ťažkých kovov,“ povedal Shindel.
Záleží aj od materiálu čajového vrecúška
Výskumníci tiež pozorovali, že prítomnosť čajového vrecúška bola faktorom, ktorý prispieval k celému procesu. Celulózové vrecúška, vyrobené z drevnej buničiny, boli najúčinnejšie pri zachytávaní kovových iónov. „Bavlnené a nylonové vrecúška prakticky neodstraňujú žiadne ťažké kovy z vody,“ povedal Shindel.

„Nylonové čajové vrecúška sú už problematické, pretože uvoľňujú mikroplasty, ale väčšina čajových sáčkov používaných dnes je vyrobená z prírodných materiálov, ako je celulóza. Tieto môžu uvoľňovať mikročiastočky celulózy, ale to je len vlákno, ktoré naše telo zvládne,“ objasnil výskumník.
Tieto filtračné vlastnosti môžu byť pridané na zoznam výhod spojených so spotrebou čaju, ako je zlepšené kardiovaskulárne zdravie a ochranný účinok proti neurodegeneratívnym ochoreniam. „Ak by celá populácia pila jeden hrnček čaju denne naviac, možno by sme v priebehu času zaznamenali pokles ochorení, ktoré sú úzko spojené s expozíciou ťažkým kovom,“ nádeja sa Shindel.