Ako dostať hlad pod kontrolu a aké sú najčastejšie povery o chudnutí?

Večera najneskôr o piatej? Táto hodina nie je magická. Ak chodíte spať o polnoci, pokojne si dajte ľahkú večeru aj o ôsmej. Aké sú ďalšie povery o chudnutí?

02.10.2012 06:00
večera, jedlo, šalát Foto:
Pravidelný príjem stravy počas chudnutia zabráni nielen vzniku pocitu hladu, ale správne zvolené potraviny môžu proces redukcie výrazne podporiť.
debata

Mýtus: Po prílohách sa priberá.
Fakt: Ak vyradíte zo stravy prílohy, neznamená to automaticky, že schudnete. Nie je príloha ako príloha. Sto gramov dusenej zeleniny má asi 200 kJ, 100 g varených zemiakov asi 300 kJ, 100 g ryže a cestovín asi 1 300 kJ.

Mýtus: Vyradiť tuk zo stravy rovná sa nižšej váhe.
Fakt: Bielkoviny, sacharidy a tuky sú živiny, ktoré náš jedálny lístok musí obsahovať. Ideálny pomer je bielkoviny asi 10 až 15 %, tuky 25 %, sacharidy zvyšok. Funkciou tuku nie je iba kaziť nám postavu, je aj súčasťou buniek, pomáha vstrebávaniu vitamínov rozpustných v tukoch, uplatňuje sa v tepelnej regulácii a podobne.

Mýtus: V strave nahraďte všetko, čo sa dá, light potravinami.
Fakt: Označenie light je veľmi zavádzajúce. Nie vždy znamená potravinu, ktorá pomôže schudnúť a už vôbec nie potravinu zdravú. Potraviny s nižším obsahom sacharidov alebo tukov nemusia mať nižšiu energetickú hodnotu. Treba sledovať pomer všetkých živín plus celkový obsah energie.

Mýtus: Existujú potraviny s negatívnymi kalóriami.
Fakt: Nič také neexistuje. Sú potraviny viac a menej energeticky výdatné, žiadne však schopnosť „vyháňať“ kalórie z tela nemajú.

Mýtus: Ak budete myslieť pozitívne, váha pôjde dole sama od seba.
Fakt: Áno aj nie. Ak si sadnete doma na sedačku, naložíte si plný tanier a budete pozerať televíziu, môžete sa cítiť v siedmom nebi, ale kilá pôjdu skôr smerom nahor. A keď zjete počas celého dňa len tri paradajky a budete hodinu behať, ale vaša nálada bude negatívna, váha síce pôjde smerom dolu, ale len do chvíle, kým sa vám nálada nezlepší. Potom sa ručička váh vráti na pôvodnú hodnotu.

Zdroj: obezita.cz

Ako dostať hlad pod kontrolu počas redukcie hmotnosti?

Zapamätajte si 5 bodov:

  1. Pravidelný príjem stravy počas chudnutia zabráni nielen vzniku pocitu hladu, ale správne zvolené potraviny môžu proces redukcie výrazne podporiť.
  2. Potraviny by mali mať predovšetkým nízky obsah energie, teda nízku energetickú výdatnosť, nízky glykemický index a dostatočný obsah vlákniny.
  3. Pri chudnutí sú vhodné potraviny s obsahom energie do 1 500 kJ.
  4. Čím menej vody potravina obsahuje, tým je tuhšia a energetickejšia a naopak.
  5. Najnižšiu energetickú denzitu má zelenina, pri ktorej voda tvorí 80 až 90 % z celkovej hmotnosti. Ovocie ju má pri porovnateľnom množstve vody vyššiu, pretože obsahuje viac sacharidov, priemerne na 100 g hmotnosti asi o 100 kJ.
debata chyba