Nahradenie masla rastlinnými olejmi môže výrazne predĺžiť váš život. Nová prelomová štúdia odhaľuje, že jednoduchá výmena masla za oleje ako olivový, repkový alebo sójový znižuje riziko úmrtia o pozoruhodných 17 %.
Tento objav predstavuje účinnú a dostupnú cestu k lepšiemu zdraviu, ktorú môže každý z nás jednoducho zaradiť do svojho každodenného života.
Výskum prichádza v čase, keď sociálne siete zaplavila vlna príspevkov vyzdvihujúcich živočíšne tuky a démonizujúcich rastlinné oleje. Mnohí influenceri s miliónmi sledovateľov šíria názor, že maslo predstavuje zdravšiu alternatívu. Vedecké dôkazy však hovoria jasným jazykom – rastlinné oleje ponúkajú významné zdravotné výhody, ktoré maslo jednoducho nemá.
Vedci zo špičkovej Harvardskej univerzity podrobili tento problém dôkladnému skúmaniu. Po analýze údajov zbieraných 33 rokov dospeli k jednoznačnému záveru – pravidelná konzumácia rastlinných olejov namiesto masla dramaticky zvyšuje šance na dlhší život.
Stačí pritom nahradiť len jednu polievkovú lyžicu masla denne a výsledky sa prejavia na celkovom zdraví.
Čo odhalil výskum s 221 000 účastníkmi
Táto monumentálna štúdia publikovaná v prestížnom časopise JAMA Internal Medicine sledovala stravovacie návyky viac ako 221 000 ľudí počas neuveriteľných 33 rokov.
Účastníci pochádzali z troch významných dlhodobých výskumov: Nurses' Health Study, Nurses' Health Study II a Health Professionals Follow-up Study. Každé štyri roky poskytovali podrobné informácie o svojich stravovacích zvyklostiach.
Vedci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali väčšie množstvo masla, mali o 15 % vyššie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny v porovnaní s tými, ktorí ho jedli menej.
Naopak, konzumenti rastlinných olejov vykazovali o 16 % nižšiu celkovú úmrtnosť. Tieto čísla nadobúdajú ešte väčší význam, keď si uvedomíme ich dopad na verejné zdravie.
„Sedemnásť percent je celkom veľká zmena, najmä keď sa pozriete na perspektívu verejného zdravia,“ zdôrazňuje Dr. Yu Zhang, spoluautor štúdie a výskumník z nemocnice Brigham and Women's Hospital. „Predstavte si, koľko úmrtí môžeme znížiť v bežnej populácii.“
Najpozoruhodnejšie na celom výskume je, že stačí nahradiť len 10 gramov masla (približne jedna polievková lyžica) denne rastlinnými olejmi, aby sa dosiahlo 17 % zníženie rizika smrti.
Rovnaké zníženie sa prejavilo aj pri úmrtiach súvisiacich s rakovinou. Výskumníci pritom zohľadnili aj ďalšie faktory ako vek, hmotnosť, fajčenie či celkové stravovacie návyky.

Prečo sú rastlinné oleje zdravšie než maslo?
Rozdiel medzi maslom a rastlinnými olejmi spočíva v ich chemickom zložení. Maslo obsahuje približne dve tretiny nasýtených tukov, ktoré zvyšujú hladinu LDL cholesterolu (známeho ako „zlý“ cholesterol) v krvi. Tento typ cholesterolu sa usadzuje v cievach a zvyšuje riziko srdcových ochorení a mŕtvice.
Rastlinné oleje naproti tomu obsahujú prevažne nenasýtené tuky, ktoré majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Navyše poskytujú esenciálne mastné kyseliny, ktoré naše telo nedokáže samo vyrobiť, no nevyhnutne ich potrebuje pre správne fungovanie. Tieto látky podporujú zdravie srdca, mozgu a celého tela.
Oleje ako olivový, repkový a sójový obsahujú najmä protizápalové omega-3 mastné kyseliny. „Olivový olej, repkový olej a sójový olej boli každý konzistentnejšie spojené s prínosom: nižším rizikom úmrtia,“ potvrdzuje kardiológ Dr. Dariush Mozaffarian, riaditeľ Inštitútu Food is Medicine na Tufts University.
„Tieto zistenia dopĺňajú rozsiahlu vedeckú literatúru o zdravotných prínosoch týchto rastlinných olejov, ktorých pozitívne účinky boli preukázané v rozsiahlych pozorovacích štúdiách a v desiatkach randomizovaných štúdií.“
Walter Willett, profesor epidemiológie a výživy na Harvarde, ktorý sa výskumu stravy venuje už 40 rokov, dodáva: „Z nejakého dôvodu, ktorý mi nie je jasný, sa na internete šíri mýtus, že maslo je zdravý tuk, ale neexistujú žiadne dobré dôkazy, ktoré by to podporovali.“

Ako si vybrať ten správny olej pre vaše zdravie
Nie všetky rastlinné oleje sú si rovné. Každý druh ponúka špecifické výhody a ideálne je striedať rôzne typy podľa potrieb vášho jedálnička. Tu je prehľad najzdravších olejov a ich hlavných prínosov:
- Olivový olej – bohatý na mononenasýtené tuky a antioxidanty, ideálny na prípravu šalátov a varenie pri nižších teplotách
- Repkový olej – vynikajúci pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vhodný na pečenie a vyprážanie
- Sójový olej – obsahuje oba typy esenciálnych mastných kyselín, univerzálne použiteľný v kuchyni
- Ľanový olej – mimoriadne bohatý na omega-3 mastné kyseliny, najlepší na studenú kuchyňu
- Avokádový olej – vysoký obsah mononenasýtených tukov, vhodný na vyprážanie vďaka vysokému bodu dymu
Iné rastlinné oleje ako kukuričný, arašidový, svetlicový či slnečnicový majú vyšší obsah omega-6 mastných kyselín. Aj tie sú pre telo dôležité – podporujú zdravie kostí, regulujú metabolizmus a pomáhajú rastu vlasov a pokožky.
Problémom však je, že typická západná strava už obsahuje nadmerné množstvo omega-6 z ultraprocesovaných potravín.
„Potrebujeme omega-6 aj omega-3 mastné kyseliny; sójový a repkový olej majú obe,“ vysvetľuje Willett. „Kukuričný a slnečnicový olej majú veľmi málo obsahu omega-3; tie môžu byť súčasťou mixu rôznych olejov, ale nemalo by sa na ne spoliehať ako na jediný zdroj rastlinného oleja.“
Musíme sa úplne vzdať masla?
Dobrá správa pre milovníkov masla – nemusíte ho úplne vylúčiť zo svojho jedálnička. Výskumníci odporúčajú používať ho striedmo a prednostne vtedy, keď jeho špecifická chuť skutočne vylepší jedlo.
„Nenavrhujeme, aby sa ľudia maslu úplne vyhýbali, ale odporúčame, že aj malé zníženie masla a jeho nahradenie rastlinnými olejmi v každodennej strave by mohlo viesť k veľmi podstatným, dlhodobým zdravotným prínosom,“ vysvetľuje Dr. Zhang.
Táto rada odráža vyváženým prístup k výžive, ktorý nemusí byť extrémny, aby priniesol skutočné zdravotné výhody.
Willett má pre maslo vo svojom jedálničku špeciálne miesto: „Naše zistenia neznamenajú, že by sme nikdy nemali konzumovať maslo, ale je najlepšie ho používať iba vtedy, keď je dôležitá jeho špecifická chuť, nie ako primárny zdroj tuku. Pre mňa je to niekoľkokrát do roka, keď mám homára… maslo je absolútne nevyhnutné!“
Tento prístup kontrastuje s výrokmi influencerov ako Dr. Paul Saladino, ktorý tvrdí: „Maslo je zdravá potravina s úžasnými živinami. Je dobré pre črevá, mozog, kardiovaskulárne zdravie a celkové zdravie a vitalitu.“ Vedecké dôkazy však takéto tvrdenia nepodporujú.
Nutriční odborníci zdôrazňujú, že všetky oleje a tuky obsahujú približne rovnaké množstvo kalórií – okolo 120 na polievkovú lyžicu. „Vždy som za pestrosť v stravovaní v maximálnej možnej miere a to platí aj pre oleje,“ radí Dr. Marion Nestle z New York University.
„Všetky oleje, bez ohľadu na to, ktoré, poskytujú približne 120 kalórií na polievkovú lyžicu, takže je najlepšie ich používať v povestnej miernosti.“
Jednoduché nahradenie masla za rastlinné oleje predstavuje jedno z najjednoduchších a najúčinnejších opatrení, ktoré môžeme urobiť pre svoje zdravie.
V čase, keď internet zaplavujú nepodložené výživové trendy, tento výskum ponúka jasnú, vedecky podloženú cestu k zdravšiemu a dlhšiemu životu.