Fio bankaFio banka

Táto bežná potravina „preprogramuje“ váš imunitný systém. Môže zabrániť vážnemu zápalu pľúc

Čo majú spoločné huby, ovos a jačmeň? Vedci tvrdia, že účinnú látku proti chrípke.

11.03.2025 06:00
chripka Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Každoročná chrípková sezóna prináša okrem sychravého počasia aj obavy o naše zdravie. Možno vás prekvapí, že vedci nedávno objavili nečakaného pomocníka, ktorý môže výrazne znížiť riziko vážneho priebehu chrípky. Ide o látku, ktorú obsahujú predovšetkým huby, ale aj známe potraviny ako ovos alebo jačmeň.

Lekárka: Chrípka je vážne ochorenie, nie je to iba prechladnutie
Video
Zdroj: TV Pravda

Kanadskí vedci z McGill University Health Centre zverejnili štúdiu, ktorá sa zameriava na účinky beta-glukánu. Ide o prírodný komponent, ktorý sa nachádza v hubách, kvasinkách a dokonca aj v niektorých obilninách. Ich zistenia ukázali, že táto látka dokáže účinne zmierňovať zápal pľúc spôsobený chrípkou.

Prečo však môže byť obyčajná látka z húb taká efektívna proti nebezpečnému vírusu? Podľa vedcov to súvisí s tým, ako beta-glukán upravuje náš imunitný systém a chráni nás pred jeho nadmernou rekciou. Výskum bol publikovaný v prestížnom vedeckom časopise Nature Immunology.

Čo vlastne beta-glukán je a ako funguje?

Beta-glukán je zložka, ktorá tvorí stavebnú látku bunkovej steny všetkých húb. V menších množstvách ho možno nájsť aj v potravinách, ktoré bežne jeme. Ak ste dnes raňajkovali ovsené vločky alebo jačmenné cereálie, práve ste beta-glukán prijali.

Tím výskumníkov na čele s profesorom Maziarom Divangahim uskutočnil pokus na myšiach. Ukázalo sa, že ak myši dostávali beta-glukán predtým, než sa nakazili chrípkou, dokázali ochorenie zvládnuť oveľa lepšie. Ich pľúca boli menej poškodené a riziko úmrtia dramaticky pokleslo.

Vedci sa pritom sústredili na nový prístup – namiesto likvidovania samotného vírusu sa zamerali na kontrolu imunitnej odpovede organizmu, teda na tzv. toleranciu ochorenia.

chladnicka Čítajte viac Bežná potravina z chladničky bojuje proti najsmrteľnejšej rakovine. Harvardskí vedci potvrdili jej účinky

„Je pozoruhodné, ako beta-glukán dokáže preprogramovať určité imunitné bunky, ako sú neutrofily, aby kontrolovali nadmerný zápal v pľúcach,“ uviedla prvá autorka štúdie Nargis Khan, ktorá výskum realizovala na McGillovej univerzite a aktuálne pôsobí na Univerzite v Calgary.

„Neutrofily sú tradične známe tým, že spôsobujú zápal, no beta-glukán má schopnosť zmeniť ich úlohu tak, aby ho znižovali,“ doplnila spoluautorka Kim Tran, ktorá nedávno dokončila doktorandské štúdium na McGillovej univerzite.

Prečo je kontrola imunity lepšia než boj proti vírusu?

Mnohí ľudia netušia, že samotný vírus chrípky nemusí byť najväčšou hrozbou. Nebezpečnejšia je často práve príliš agresívna imunitná reakcia organizmu, ktorá môže spôsobiť vážne zápaly a poškodenie pľúc.

Beta-glukán podľa výskumu dokáže túto prehnanú reakciu zmierniť a imunitný systém „upokojiť“. Vedci preto naznačujú, že správna rovnováha našej imunity môže byť rovnako dôležitá, ak nie dôležitejšia, ako samotné ničenie vírusov.

Profesor Divangahi upozorňuje na ďalšie zaujímavé spojenie – beta-glukán nájdeme aj v hubách, ktoré prirodzene žijú v a na ľudskom tele. Z toho vyplýva, že zloženie nášho vlastného mikrobiómu môže ovplyvňovať našu schopnosť čeliť chorobám.

„Beta-glukán sa nachádza v bunkových stenách všetkých húb, vrátane tých, ktoré žijú v našom tele a na ňom, ako súčasť ľudského mikrobiómu,“ vysvetlil Divangahi.

Ako môže beta-glukán pomôcť aj vám?

Hoci výskum zatiaľ prebehol len na zvieratách, výsledky sú natoľko pozitívne, že sa plánuje ich ďalšie overenie na ľuďoch. Vedci sú presvedčení, že beta-glukán má potenciál stať sa súčasťou prevencie alebo doplnkovej liečby chrípky či iných respiračných ochorení, akou je napríklad vtáčia chrípka H5N1.

Vedci zároveň zdôrazňujú, že potrebujeme viac poznatkov a ďalší výskum, aby sme mohli tieto výsledky bezpečne aplikovať aj v ľudskej medicíne. Zatiaľ však určite nič nepokazíte tým, ak zaradíte do svojho jedálnička viac potravín obsahujúcich beta-glukán.

Zoznam potravín, ktoré obsahujú beta-glukán a môžete ich ľahko zaradiť do svojej stravy:

  • Huby (napríklad hliva ustricová či šampiňóny)
  • Ovsené vločky a celozrnný ovos
  • Jačmeň a jačmenné kaše
  • Pekárenské výrobky obsahujúce jačmeň, ovos alebo pivovarské kvasnice
  • Doplnky stravy obsahujúce kvasinky alebo extrakty z húb

„Je lákavé predpokladať, že hladiny a zloženie húb u jednotlivca by mohli ovplyvniť, ako jeho imunitný systém reaguje na infekcie, čiastočne práve kvôli beta-glukánu,“ dodáva profesor Divangahi.

S chrípkou, prechladnutiami a respiračnými ochoreniami bojujeme pravidelne každý rok. Beta-glukán tak môže predstavovať významný krok smerom k bezpečnejšej chrípkovej sezóne pre nás všetkých.

Tento výskum podporili Kanadské inštitúty pre výskum zdravia a ukazuje, že niektoré odpovede na naše zdravotné otázky možno máme celkom blízko – možno priamo v našich kuchyniach.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #imunita #chrípka #zdravotné benefity #betaglukán #hríby