Fio bankaFio banka

Červené alebo biele víno? Vedci skúmali, ktoré je pre naše zdravie lepšie. Túto odpoveď by ste zrejme nečakali

Červené víno je dobré na krvinky – zrejme ste o tom počuli už aj vy. Je to naozaj tak? A môže byť víno naozaj dobré pre naše zdravie? Vedci priniesli odpoveď.

16.03.2025 15:00
víno, pohár vína Foto:
Vedci zisťovali, či je zdravšie biele alebo červené víno.
debata (7)

Nie všetky alkoholické nápoje sú rovnaké. Pohár červeného vína sa často považuje za prospešný „na krvinky“. Iní zase veria, že jeho vysoký obsah resveratrolu — antioxidantu s protizápalovými vlastnosťami — poskytuje ochranu pred rakovinou. Vedci zo Školy verejného zdravia Brownovej univerzity však túto domnienku podrobili skúmaniu.

Ide o právo - Alkohol za volantom
Video
Vysielané 20.10.2022 / Zdroj: TV PRAVDA

novej štúdii porovnali riziká rakoviny spojené s červeným a bielym vínom. Analyzovaním 42 observačných štúdií, ktoré zahŕňali takmer 96 000 účastníkov, výskumný tím nezistil žiadne jasné dôkazy, že červené víno zmierňuje riziko rakoviny.

alkohol Čítajte viac Dokázané je, že spôsobuje sedem typov rakoviny, ľudia si ho ale nevedia odpustiť. Pomôže varovanie na etikete? „Vykonali sme komplexnú meta-analýzu, aby sme zhodnotili, či je červené víno skutočne zdravšou voľbou ako biele víno,“ povedala Eunyoung Cho, docentka epidemiológie a dermatológie na Brownovej univerzite. „Naša analýza zahŕňala čo najviac publikovaných epidemiologických štúdií, ktoré samostatne skúmali vzťah medzi konzumáciou červeného a bieleho vína a rizikom rakoviny. Výsledky nepreukázali žiadny významný rozdiel v riziku rakoviny medzi červeným a bielym vínom celkovo. Pozorovali sme však rozdiel, pokiaľ ide o riziko rakoviny kože. Konkrétne konzumácia bieleho vína, nie však červeného, bola spojená so zvýšeným rizikom rakoviny kože.“
Výskumníci vypočítali vyššie riziko rakoviny kože o 22 percent spojené s bielym vínom v porovnaní s červeným vínom. Dôvody tohto zistenia nie sú zatiaľ jasné. Vedci naznačujú, že nadmerná konzumácia vína môže súvisieť s rizikovými správaním, ako je opaľovanie v interiéroch a nedostatočné používanie opaľovacích krémov. Nie je však jasné, prečo je práve biele víno považované za vinníka.

Štúdia tiež zistila silnejšiu súvislosť medzi konzumáciou bieleho vína a zvýšeným celkovým rizikom rakoviny u žien. Tento nález si podľa vedcov vyžaduje ďalší výskum.

alkohol Čítajte viac Na pohárik sa už ani nepozriete. Alkohol posiela ľudí na psychiatriu v ťažkých stavoch

Meta-analýza, ktorú tím vykonal, je prvou štúdiou svojho druhu a spochybňuje presvedčenie, že červené víno je zdravšie ako biele. Taktiež poukazuje na potrebu ďalšieho výskumu v oblasti vzťahu medzi konzumáciou bieleho vína a rizikom rakoviny, najmä u žien.

Alkohol — konkrétne etanol v alkoholických nápojoch — sa metabolizuje na zlúčeniny, ktoré poškodzujú DNA a proteíny, čím prispievajú k riziku rakoviny. V roku 2020 bolo nadmerné užívanie alkoholu spojené s viac ako 740 000 prípadmi rakoviny po celom svete, čo predstavuje 4,1 percent všetkých prípadov.

Odpoveď na otázku, či je zdravšie červené alebo biele víno, tak zostáva nezodpovedaná. Čo však vieme naisto je, že alkohol zdraviu neprospieva v žiadnej oblasti. Svetová zdravotnícka organizácia stanovuje jediné bezpečné množstvo alkoholu – žiadny. Konzumácia alkoholu spôsobuje preukázateľne minimálne 7 typov rakoviny. Diskusiu o tom, že by mali mať fľaše s alkoholom na etikete varovanie pred hrozbou rakoviny, podobne ako pri škatuľkách s cigaretami, otvoril začiatkom tohto roka hlavný lekár USA Vivek Murthy. Takéto opatrenie odporučil preto, lebo spotrebitelia často o tomto riziku ani len netušia.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 7 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #víno #alkohol #rakovina