Nie všetky alkoholické nápoje sú rovnaké. Pohár červeného vína sa často považuje za prospešný „na krvinky“. Iní zase veria, že jeho vysoký obsah resveratrolu — antioxidantu s protizápalovými vlastnosťami — poskytuje ochranu pred rakovinou. Vedci zo Školy verejného zdravia Brownovej univerzity však túto domnienku podrobili skúmaniu.
V novej štúdii porovnali riziká rakoviny spojené s červeným a bielym vínom. Analyzovaním 42 observačných štúdií, ktoré zahŕňali takmer 96 000 účastníkov, výskumný tím nezistil žiadne jasné dôkazy, že červené víno zmierňuje riziko rakoviny.

Štúdia tiež zistila silnejšiu súvislosť medzi konzumáciou bieleho vína a zvýšeným celkovým rizikom rakoviny u žien. Tento nález si podľa vedcov vyžaduje ďalší výskum.

Meta-analýza, ktorú tím vykonal, je prvou štúdiou svojho druhu a spochybňuje presvedčenie, že červené víno je zdravšie ako biele. Taktiež poukazuje na potrebu ďalšieho výskumu v oblasti vzťahu medzi konzumáciou bieleho vína a rizikom rakoviny, najmä u žien.
Alkohol — konkrétne etanol v alkoholických nápojoch — sa metabolizuje na zlúčeniny, ktoré poškodzujú DNA a proteíny, čím prispievajú k riziku rakoviny. V roku 2020 bolo nadmerné užívanie alkoholu spojené s viac ako 740 000 prípadmi rakoviny po celom svete, čo predstavuje 4,1 percent všetkých prípadov.
Odpoveď na otázku, či je zdravšie červené alebo biele víno, tak zostáva nezodpovedaná. Čo však vieme naisto je, že alkohol zdraviu neprospieva v žiadnej oblasti. Svetová zdravotnícka organizácia stanovuje jediné bezpečné množstvo alkoholu – žiadny. Konzumácia alkoholu spôsobuje preukázateľne minimálne 7 typov rakoviny. Diskusiu o tom, že by mali mať fľaše s alkoholom na etikete varovanie pred hrozbou rakoviny, podobne ako pri škatuľkách s cigaretami, otvoril začiatkom tohto roka hlavný lekár USA Vivek Murthy. Takéto opatrenie odporučil preto, lebo spotrebitelia často o tomto riziku ani len netušia.