Fio bankaFio banka

Zdravšie srdce, nižšie riziko cukrovky a na váhe mínus 3,5 kila. Čo sa stane, keď vyškrtnete z jedálnička tieto potraviny?

Obmedzenie ultraspracovaných potravín v strave vedie k významným benefitom – nie len lepšie zdravie, viac energie, ale aj menej kíl.

14.03.2025 15:00
jedlo Foto:
Namiesto ultraspracovaných potravín by sme mali dať prednosť tým čerstvým.
debata (6)

Výskumníci sa v štúdii zamerali na to, čo sa stane s naším telom, ak obmedzíme konzumáciu ultraspracovaných potravín na polovicu. Výsledky sú ohromujúce – nižšie riziko srdcových chorôb, cukrovky a ďalších ochorení, ale tiež úbytok na váhe v priemere o 3,5 kilogramu. Štúdia bola publikovaná v časopise Obesity Science and Practice.

Ide o klímu - Zuzana Madajová o potravinách a ich kolobehu
Video
Vysielané 18.6.2024 / Zdroj: TV PRAVDA

Naše zdravie do veľkej miery závisí od našej stravy. V nedávno publikovanej štúdií v prestížnom časopise The Lancet Regional Health – Europe vedci upozornili, že konzumácia ultraspracovaných potravín je spojená so zvýšeným rizikom rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky 2. typu a predčasnej smrti.

Jednoduché triky, ako dosiahnete, aby čerstvé potraviny dlhšie vydržali Čítajte viac Tieto potraviny zvyšujú riziko úmrtia a vážne poškodzujú zdravie, potvrdila to veľká nová štúdia. Delia sa do 4 skupín, ktorá je najnebezpečnejšia? V menšej štúdii zverejnenej v decembri minulého roka sa výskumníci zamerali na to, čo sa stane, ak tieto potraviny vynecháme z našej stravy. Výskumníci zistili, že účastníci štúdie zaznamenali významné zlepšenia svojho zdravia — vrátane viac energie a úbytku priemerných 3,5 kilogramu — po tom, čo znížili počet ultraspracovaných potravín, ktoré konzumovali, o takmer 50 percent.

Ultraspracované potraviny zahŕňajú napríklad sladké a slané občerstvenie, spracované mäso, balené mrazené jedlá, instantné polievky a sladené nápoje. Podľa odhadov takéto potraviny tvoria v krajinách s vysokými príjmami 25 až 60 percent prijatých kalórií. „Vysoko spracované potraviny sú často kalorické, s vyšším obsahom rafinovaných obilnín, cukru, nasýtených tukov a soli, a nižším obsahom vlákniny a ďalších dôležitých živín,“ uviedla Sapana Shah, klinická docentka medicíny na NYU Grossman School of Medicine pre portál Health.

Napriek všadeprítomnosti ultraspracovaných potravín táto štúdia ukazuje, že ľudia dokázali znížiť svoju konzumáciu a pozorovali rôzne zdravotné výhody. Aby výskumníci určili, ako zníženie konzumácie ultraspracovaných potravín ovplyvňuje zdravie človeka, tím vybral 14 dospelých, ktorí konzumovali aspoň dve ultraspracované potraviny denne. Zúčastnili sa osemtýždňového programu, ktorý zahŕňal vzdelávanie o ultraspracovaných potravinách, plánovanie jedál, stratégie na riešenie túžob po jedle, finančnú podporu na nákup zdravších potravín a spoluprácu s ostatnými dospelými v domácnosti na zlepšení prostredia účastníkov. Účastníci tiež vyplnili tri prieskumy o ich stravovacích návykoch pred a po intervencii.

grécky šalát, olivový olej, stredomorská strava, olivy Čítajte viac Tento štýl stravovania je vraj najzdravší na svete. Chráni pred rakovinou aj cukrovkou. Viete, aké potraviny obsahuje?

„Hlavným cieľom tejto štúdie bolo otestovať, ako efektívny a prínosný je špecifický program na zníženie konzumácie ultraspracovaných potravín,“ povedala spoluautorka štúdie Charlotte Hagerman, asistentka výskumu na Drexel University. „Zistili sme však významné zdravotné zlepšenia, keď účastníci znížili svoju konzumáciu ultraspracovaných potravín na polovicu.“ Na konci programu účastníci konzumovali v priemere o 600 kalórií menej denne. Taktiež znížili svoj príjem cukru o 50 percent, nasýtených tukov o 37 percent a sodíka o 28 percent. Účastníci štúdie tiež hlásili ďalšie zdravotné výhody, vrátane lepšej pleti, menšieho opuchu končatín, zlepšenej nálady a viac energie.

Ako znížiť spotrebu ultraspracovaných potravín?

  • Začnite s postupnými zmenami – ak ich konzumujete veľa, neodstráňte ich z jedálnička naraz, ale postupne znižujte množstvá. Ľahšie si tak vytvoríte nové návyky.
  • Plánujte si jedlo – ak sa stravujete mimo domu, pripravte sa vopred, aby ste si na poslednú chvíľu nemuseli kupovať polotovary.
  • Jedzte čerstvé ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, orechy, semienka.
  • Čítajte etikety a zoznam ingrediencií vo výrobku, ktorý si kupujete. Vyhýbajte sa výrobkom, pri ktorých je tento zoznam príliš dlhý, alebo pre vás nezrozumiteľný.
  • Začnite si doma variť.
  • Nezabudnutie na pitný režim – nepite ultraspracované nealkoholické nápoje, uprednostnite čistú vodu. Ak máte návyk na sladké nápoje, zmeňte to postupne – ovocné šťavy rieďte vodou čoraz viac, až vám v pohári zostane len čistá voda.

Gastroenterológ Ondrej Holička pre Pravdu vysvetlil, že ultraspracované potraviny sú priemyselne upravené za účelom predĺženia trvanlivosti alebo zmeny ich prirodzených vlastnosti. „Inými slovami, obsahujú prísady, ktoré v bežnej kuchyni nenájdete – konzervanty, cukry, arómy, sladidlá. Pri pravidelnej konzumácií majú negatívny dopad na celkové zdravie a hlavne zdravie gastrointestinálneho traktu,“ podčiarkol lekár.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 6 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Potraviny #polotovary