Obchodníci ponúkajú müsli v mnohých podobách vrátane toho zapekaného so sušeným (lyofilizovaným) ovocím. „Treba však podotknúť, že ak hovoríme o obsahu cukru a tuku, zapekané müsli znesie porovnanie s vianočkou,“ píše časopis dTest.
Čo je to granola?
Ak ste názov granola ešte nikdy nepočuli, ide jednoducho o jedlo pozostávajúce z ovsených vločiek, orechov, semienok, medu či iného sladidla, ktoré sa opečie dozlatista a dochrumkava. Mimochodom, granola existuje dlhšie ako müsli, pretože po prvýkrát ju pod názvom „granula“ predstavil americký lekár James Caleb Jackson v roku 1863 a vzápätí sa začala vyrábať priemyselne. Nezapekanú zmes vločiek, orechov a sušených jabĺk pomenovanú müsli začali podávať vo švajčiarskom sanatóriu až okolo roku 1900. Jej vynálezca Dr. Maximilian Bircher-Benner sa vtedy inšpiroval typickou stravou alpských horalov. Treba však dodať, že v tom období mali ovocie a zelenina problematickú povesť a za najlepší zdroj živín sa považovalo mäso.
Müsli aj granolu je možné zaradiť medzi takzvané skryté zdroje cukru v jedálničku. Nie každý si to uvedomuje, pretože všetko je „zabalené do prírodných ingrediencií“. Sladkú chuť dodáva sušené ovocie, niekedy presladené hrozienka, dokonca čokoláda. Ďalším zdrojom cukru je látka, vďaka ktorej zapečené hrudky vločiek držia pohromade. Väčšina zapekaných müsli obsahuje sladiaci sirup – glukózový, javorový, maltózový, ryžový alebo med.
d-Test testoval 14 druhov granoly (z toho tri boli bez obsahu lepku) a podľa zistenia laboratória sa množstvo cukru pohybovalo od 4,5 % (Emco Super Mysli s jahodami bez pridaného cukru) až po takmer päťnásobok 22 % (Šufan jahodová granola, zhodou okolností bezlepková, kde bol ako sladiaci sirup použitý med a ryžový sirup). Samozrejme, víťazné Emco s najnižším množstvom cukru má v komentári od komisie hodnotenie „výborná vôňa a textúra, prázdnejšia chuť s nevýraznou sladkou chuťou“.
Tu však treba dodať, že aj deklarovaný obsah cukru týkajúci sa „obyčajného“ sypkého müsli so sušeným ovocím je porovnateľne vysoký ako granola, dokonca v prípade týchto nezapekaných výrobkov môže byť aj vyšší. Množstvo cukru totiž ovplyvňuje predovšetkým použité sušené ovocie. „Keďže sušené ovocie neobsahuje vodu, je výživovo hutné a je výrazným zdrojom jednoduchých cukrov, najmä fruktózy. Preto je dobré strážiť si, koľko ho zjeme,“ zdôrazňuje Petr Havlíček, jeden z najznámejších výživových poradcov, ktorého videá možnosť nájsť aj v TV Pravda v sekcii Ide o zdravie.
Granola a müsli sa odlišujú najmä v obsahu tuku
Obsah tuku sa v zapekanom müsli pohyboval od 13 gramov na 100 gramov (víťazné Emco) až po 27,5 gramu (spomínaný Šufan zároveň s najvyšším obsahom cukru). „Priemerná tučnosť zapekanej granoly je 16,9 % a práve obsah tuku granolu asi najvýraznejšie odlišuje od sypaného müsli. Pri ňom tabuľky výživových hodnôt avizujú zhruba 5,7 % podiel tuku,“ píše dTest. Je to logické – pri zapekanom müsli je potrebné pridávať rastlinný olej. Použitý olej býva repkový, olivový, palmový či slnečnicový. Jednoducho povedané – od priemyselne vyrábaného zapekaného müsli musíme očakávať, že obsahuje vyššiu porciu cukrov a tukov v porovnaní s obyčajnými ovsenými vločkami, ktoré si doma zalejeme teplým mliekom a nakrájame si do nich ovocie.
A čo vláknina? Cereálne raňajky si mnohí dávame práve z dôvodu, že chceme konzumovať viac vlákniny. Tá síce telu nedodáva žiadnu energiu, ale je dôležitá pre správnu funkciu čriev, navyše vytvára pocit sýtosti a ovplyvňuje aj hladinu cukru v krvi. Denne by sme mali prijať cca 30 g vlákniny, pričom ju obsahujú najmä zelenina, ovocie a cereálne výrobky.
Granola v teste dTestu obsahovala v 100 gramoch priemerne 9 gramov vlákniny a tá až na jednu výnimku pochádzala z prirodzených zdrojov. Vo víťaznom výrobku Emco Super Mysli s jahodami bez pridaného cukru bol aj inulín – čiže navyše pridaná vláknina z čakanky. V tomto výrobku sa teda nachádzalo nadpriemerných 23,1 % vlákniny. Vzorky, ktoré sa spoliehali len na prirodzenú vlákninu z cereálií a ovocia, dosahovali najviac 10,2 %.
Inými slovami, denne by sme mali zjesť 30 gramov vlákniny. Ak si na raňajky teoreticky dáme 100 gramov granoly, prijmeme od 6,9 gramu (Kaufland Erdbeer Knusper Müsli) až po 23,1 gramu (Emco) vlákniny. Na prijatie dennej odporúčanej dávky vlákniny to teda ani zďaleka nestačí. Nemal by to byť problém, ak ešte počas dňa skonzumujeme iné ovocie a najmä zeleninu či celozrnné obilniny. dTest testoval aj mnohé ďalšie parametre zapekaného müsli – vzhľad, chuť, textúru vzoriek, takisto obsah nežiaducich chemikálií (zvyšky pesticídov a mykotoxínov). Ďalšie informácie nájdete na ich webe.