To, že strava patrí medzi významné faktory pre vznik niektorých typov rakoviny – napríklad rakovina hrubého čreva – je známe. Nová štúdia výskumníkov z University of Florida Health (UF) sa však zamerala na iný orgán, ktorý je ohrozený rakovinou pri zlej strave – pľúca.
„Rakovina pľúc nebola tradične považovaná za ochorenie súvisiace so stravou,“ povedal Ramon Sun, riaditeľ UF Centra pre pokročilý výskum priestorových biomolekúl. „Ochorenia ako rakovina pankreasu alebo rakovina pečene áno. Avšak pokiaľ ide o rakovinu pľúc, myšlienka, že strava by mohla hrať úlohu, je diskutovaná zriedka," doplnil.
Tím použil platformu pre vysoko obsahovú priestorovú metabolomiku, ktorú Sun vytvoril v roku 2020. „Táto platforma ponúkla nový pohľad na vizualizáciu chorôb, čo vedcom umožnilo rozpoznať predtým neobjavené molekulárne vzory a interakcie s pozoruhodným detailom a hĺbkou pochopenia,“ vysvetlil Sun.

V prípade adenokarcinómu pľúc, rakoviny, ktorá tvorí 40 percent diagnostikovaných prípadov rakoviny pľúc na svete, práca nadväzovala na 20-ročný výskum o raritnej chorobe zvané Laforova choroba, na ktorom sa podieľali Sun a Matthew Gentry, profesor z lekárskej fakulty UF. Ide o neurologickú poruchu, ktorá má deštruktívnu trajektóriu. Pacienti sa vyvíjajú takmer normálne po dobu desaťročia, následne sa objaví epilepsia a demencia a väčšina pacientov zomrie pred dosiahnutím 25 rokov.
Nová štúdia čerpá z toho, ako sa Laforova choroba vyvíja, a zameriava sa na akumuláciu glykogénu. Tento molekulárny sklad, zložený z glukózy, alebo jednoduchého cukru, bol nájdený v nadmerných množstvách v rôznych druhoch rakoviny a ďalších ochorení.
Pomocou modelov v laboratóriu a počítačom riadených modelov glykogénových zásob v pľúcach vedci ukázali, že v prípade rakoviny pľúc glykogén pôsobí ako onkogénny metabolit, podobný „obrovskej lízanke pre sladký zub rakoviny“.

Čím viac glykogénu v rakovinových bunkách, tým väčší a horší rast nádoru. Keď vedci kŕmili myši stravou s vysokým obsahom tuku a vysokým obsahom fruktózy, ktorá podporovala vyššie hladiny glykogénu v krvi, rastli nádory pľúc. Keď hladiny glykogénu klesli, rast nádorov sa spomalil.
Stručne povedané: Typická západná strava zvyšuje hladiny glykogénu a glykogén kŕmi nádory rakoviny pľúc poskytovaním stavebných blokov pre ich rast. Glykogén je „výnimočne dobrý prediktor“ rastu nádoru a úmrtia u pacientov s rakovinou pľúc, skonštatoval Sun.
Aj keď je to jeden z prvých prípadov, keď je rakovina pľúc spojená so stravou, nie je to prvýkrát, čo sa výživa stala ústredným bodom v prevencii a intervencii proti rakovine. „V dlhodobom horizonte by náš prístup k prevencii rakoviny mal odrážať úspech protifajčiarskej kampane — kladúci väčší dôraz na verejné povedomie a politiky podporujúce zdravšie stravovacie voľby ako základnú zložku prevencie chorôb,“ povedal Sun.

Ďalšou výhodou zamerania sa na glykogén sú rôzne dostupné možnosti liečby. V súčasnosti existujú tri typy liekov, ktoré cielené na hladiny glykogénu, povedal Gentry, a všetky boli vyvinuté štúdiom Laforovej choroby.
Jeho záver je niečo, čo ste pravdepodobne už počuli pri večeri. „Prioritizovanie stravy bohatej na živiny, udržiavanie aktívneho životného štýlu a minimalizovanie príjmu alkoholu sú základné stratégie pre dlhodobé zdravie,“ povedal Gentry. „Podporovanie lepších stravovacích návykov môže byť silným nástrojom v prevencii rakoviny pľúc,“ uzavrel.