Fio bankaFio banka

Jedávate tieto potraviny? Môžu vám spôsobiť zápal a zdravotné problémy. Na zozname svieti aj milované jedlo Slovákov

Tieto bežné potraviny môžu v tele spôsobiť vážny zápal a viesť k zdravotným problémom. Niektoré z nich Slováci milujú.

23.03.2025 06:00
nezdrave jedlo Foto:
Je nevyhnutné konzumovať jedlá, ktoré neprispievajú k zápalovým reakciám v tele a všetko jesť s mierou.
debata (12)

Zápal je prirodzenou reakciou tela na zranenie alebo infekciu s cieľom chrániť a uzdraviť organizmus.

Chronický zápal však môže viesť k rôznym zdravotným problémom, ako sú srdcové choroby, cukrovka a niektoré druhy rakoviny. Strava zohráva kľúčovú úlohu pri podpore alebo znižovaní zápalu.

Choroby pečene sú najčastejšou príčinou smrti mladých dospelých medzi 25. až 45. rokom života na Slovensku
Video
Najčastejšou je nealkoholová steatóza pečene, ktorá vzniká kvôli nadmernej akumulácii tuku v pečeni a široká verejnosť ju pozná pod názvom "stukovatená" pečeň. Pokračuje zápalovou formou steatohepatitídou, pretrvávanie zápalu vedie k zmnoženiu väziva v pečeni (fibróza) a postupne u pacienta môže vzniknúť cirhóza. Nezriedkavým dôsledkom býva zlyhanie pečene alebo karcinóm pečene. Zhovárame sa s MUDr. Marekom Rácom, PhD., hepatológom a primárom Internej kliniky FN v Nitre. / Zdroj: TV Pravda

Pozrite si osem bežných potravín, ktoré sú známe tým, že spôsobujú vážny zápal:

1. Rafinované sacharidy

Potraviny ako biele pečivo, sladkosti a iné výrobky z rafinovanej múky neobsahujú dostatok vlákniny a základných živín. Ich vysoký glykemický index môže spôsobiť prudký nárast hladiny cukru v krvi, čo podľa štúdie z Harvardu vedie k zvýšeniu zápalových markerov.

2. Vyprážané jedlá

Jedlá ako hranolky a vyprážané kuracie mäso sa často pripravujú na olejoch bohatých na nezdravé tuky. Tieto tuky môžu vyvolať zápal a prispieť k vzniku rôznych chronických ochorení.

3. Sladené nápoje

Sladké nápoje, ako sú limonády a sladené džúsy, obsahujú vysoké množstvo pridaných cukrov, čo môže viesť k inzulínovej rezistencii a zvýšenému zápalu.

Obezita, deti Čítajte viac Alarmujúce prognózy: Obezita rastie, o desať rokov ňou bude trpieť každé druhé dieťa na Slovensku

4. Červené a spracované mäso

Pravidelná konzumácia červeného mäsa (napr. hovädzie a jahňacie) a spracovaného mäsa (napr. párky a slanina) je spojená s vyššími hladinami zápalových biomarkerov.

5. Nadmerná konzumácia alkoholu

Vysoký príjem alkoholu môže viesť k systémovému zápalu a je spojený s rôznymi zdravotnými problémami, vrátane ochorení pečene, píše portál Healthline.

6. Spracované potraviny

Hotové jedlá, balené občerstvenie a iné ultra-spracované potraviny často obsahujú prísady a konzervačné látky, ktoré môžu podporovať zápal, uvádza The Sun.

7. Potraviny s vysokým obsahom soli

Strava s vysokým obsahom soli môže narušiť rovnováhu tekutín v tele, čo vedie k zápalu a zvýšenému krvnému tlaku.

8. Umelé prísady

Prísady ako umelé sladidlá a konzervanty, ktoré sa nachádzajú v mnohých spracovaných potravinách, môžu u niektorých ľudí spustiť zápalovú reakciu.

vyziva Čítajte viac Nevedomky si skracujete život pri každom jedle. Jedna ingrediencia vo vašej chladničke zvyšuje riziko smrti o 15%

Slovenská klasika pod drobnohľadom

Slovenská kuchyňa je bohatá a sýta, pričom jedlá odrážajú poľnohospodárske tradície krajiny. Jedným z našich obľúbených jedál je vyprážaný syr s hranolkami. Hoci možno hovoriť aj o rezňoch, slanine a langošoch.

Tieto jedlá však môžu prispievať k zápalu:

  • Slanina – Spracované mäso, ako je slanina, má vysoký obsah nasýtených tukov a soli, čo môže vyvolať zápal.
  • Vyprážaný syr obsahuje vysoké množstvo nasýtených tukov a kalórií, čo môže podporovať zápalové procesy v tele. Hranolky, ako príloha, sú často pripravované vo veľkom množstve oleja, čo zvyšuje obsah nezdravých tukov.
  • Vyprážanie zvyšuje obsah nezdravých tukov v jedle, čo môže podporovať zápalové procesy. Napríklad, vyprážaný rezeň je často pripravovaný z bravčového mäsa, ktoré je samo o sebe bohaté na tuky, a vyprážanie tento obsah ešte zvyšuje.

Ako vyvážiť tradíciu a zdravie

Je dôležité uvedomiť si, že „tradičné“ jedlá majú kultúrnu a emocionálnu hodnotu. Avšak, ak chcete znížiť zápal v tele, skúste urobiť nasledovné úpravy:

Menšie porcie – Doprajte si tradičné jedlá v menších porciách, aby ste vyvážili pôžitok a zdravie.

Zdravšie spôsoby prípravy – Namiesto vyprážania skúste jedlá piecť alebo grilovať, čím znížite príjem nezdravých tukov.

Pridajte protizápalové potraviny – Do jedál pridajte zeleninu, ako sú listová zelenina, paradajky alebo paprika, ktoré majú protizápalové vlastnosti.

Voľte chudšie druhy mäsa – Nahraďte spracované mäso chudými druhmi mäsa (napr. kuracím) alebo rastlinnými bielkovinami.

Menej soli a tuku – Obmedzte používanie soli a nasýtených tukov pri príprave jedál.

Samozrejme, všetkého vo veľkom množstve škodí. Preto je nevyhnutné konzumovať jedlá, ktoré neprispievajú k zápalovým reakciám v tele a všetko jesť s mierou. Na to, aby sme si jedlo dokázali skutočne vychutnať, a to bez negatívnych dopadov na zdravie, je potrebné vedieť, čo skutočne jeme a ako to vplýva na naše telo.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 12 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravá výživa #jedlo #spracované potraviny