Staroba bez chronických chorôb aj v dobrom duševnom zdraví? Vedci z Harvardu našli kľúč k zdravému starnutiu

Štúdia sledovala 30 rokov viac ako 105-tisíc ľudí. Výsledky sú jednoznačné.

26.03.2025 10:00
dôchodok, penzia, staroba, nordic walking Foto:
Kľúčom k zdravej starobe je menej živočíšnych a viac rastlinných potravín.
debata (8)

Strava bohatá na potraviny rastlinného pôvodu, pomenej tých živočíšnych a obmedzenie ultraspracovaných potravín. Takáto rutina vedie podľa vedcov k zdravej starobe – teda k dosiahnutiu veku 70 rokov bez vážnych chronických chorôb, s udržiavaním kognitívneho, fyzického a duševného zdravia.

Čo z jedálnička odstrániť ako prvé, ak sa začíname stravovať zdravšie?
Video
Zdroj: TV PRAVDA

K týmto výsledkom dospela 30 ročná štúdia stravovacích návykov medzi viac ako 105-tisíc dospelými ľuďmi v strednom veku. Štúdia je jednou z prvých, ktoré skúmali viacero stravovacích vzorov v strednom veku v súvislosti so zdravým starnutím. Vypracovali ju vedci z Harvard T.H. Chan School of Public Health, Univerzity v Kodani a Univerzity v Montreale. Zverejnená bola 24. marca v časopise Nature Medicine.

bolest-hlavy Čítajte viac Tieto každodenné návyky nenápadne ničia naše zdravie. Odborníci majú jednoduché riešenie „Predchádzajúce štúdie skúmali stravovacie vzory v kontexte konkrétnych chorôb alebo ako dlho ľudia žijú. Naša štúdia pristupuje k tejto téme komplexne a pýta sa: ako ovplyvňuje strava schopnosť ľudí žiť nezávisle a užívať si dobrú kvalitu života počas starnutia?“ povedal spoluautor Frank Hu, profesor výživy a epidemiológie na Harvard Chan School.
Vedci využili dáta zo štúdií Nurses' Health Study a Health Professionals Follow-Up Study na preskúmanie stravovacích návykov v strednom veku a následných zdravotných výsledkov viac ako 105-tisíc žien a mužov vo veku 39 až 69 rokov počas 30 rokov. Účastníci pravidelne vypĺňali dotazníky o strave, hodnotil sa ich príjem ovocia, zeleniny, celozrnných potravín, nenasýtených tukov, orechov a strukovín, zdravých živočíšnych potravín, ako sú ryby a určité mliečne výrobky. Výskumníci tiež hodnotili príjem ultraspracovaných potravín, ktoré sú priemyselne vyrábané, často obsahujúce umelé prísady, pridané cukry, sodík a nezdravé tuky. prevencia - vysoky krvny tlak Čítajte viac Tichý zabijak ohrozuje viac ako 240-tisíc Slovákov: Tieto všedné potraviny môžu byť vašou záchranou. Doma ich má každý

Štúdia zistila, že 9 771 účastníkov — 9,3 % populácie štúdie — starlo zdravým spôsobom. Dodržiavanie akéhokoľvek zo zdravých stravovacích vzorov bolo spojené so zdravým starnutím ako celkom a s jeho jednotlivými oblasťami, vrátane kognitívneho, fyzického a duševného zdravia.

Vedúcim stravovacím vzorom pre zdravé starnutie bol AHEI, ktorý bol vyvinutý na prevenciu chronických chorôb. Strava AHEI odráža stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné potraviny, orechy, strukoviny a zdravé tuky a chudobnú na červené a spracované mäso, nápoje so pridaným cukrom, sodík a rafinované obilniny.

Neexistuje jediná univerzálna strava. Zdravé stravy môžu byť prispôsobené individuálnym potrebám a preferenciám.
výskumníčka Anne-Julie Tessier

Účastníci s najvyšším skóre AHEI mali o 86 % vyššiu pravdepodobnosť zdravého starnutia vo veku 70 rokov a 2,2-krát vyššiu pravdepodobnosť zdravého starnutia vo veku 75 rokov v porovnaní s tými, ktorí mali najnižšie skóre AHEI.

Vyšší príjem ultraspracovaných potravín, najmä spracovaného mäsa a sladených nápojov, bol spojený s nižšou pravdepodobnosťou zdravého starnutia.

senior, staroba, dôchodok, dôchodca, vnúča, vnuk Čítajte viac Poznáme recept na zdravie v starobe. Návod je jednoduchší, ako by ste čakali

„Keďže udržiavanie aktivity a nezávislosti je prioritou pre jednotlivcov aj verejné zdravie, výskum o zdravom starnutí je nevyhnutný,“ povedala spoluautorka Marta Guasch-Ferré, docentka na Katedre verejného zdravia Univerzity v Kodani a hosťujúca docentka výživy na Harvard Chan School.

„Naše zistenia naznačujú, že stravovacie vzory bohaté na rastlinné potraviny, s miernym začlenením zdravých živočíšnych potravín, môžu podporovať celkové zdravé starnutie a pomôcť pri formovaní budúcich odporúčaní pre stravovanie,“ dodala Guasch-Ferré.

„Naše zistenia tiež ukazujú, že neexistuje jediná univerzálna strava. Zdravé stravy môžu byť prispôsobené individuálnym potrebám a preferenciám,“ dodala hlavná autorka Anne-Julie Tessier, docentka na Katedre výživy Univerzity v Montreale, výskumníčka na Montrealskom inštitúte pre srdce a hosťujúca vedkyňa na Harvard Chan School.

Štúdia mala niektoré obmedzenia, najmä to, že študovaná populácia pozostávala výlučne z odborníkov na zdravie. Výskumníci poznamenali, že replikácia štúdie medzi populáciami s rôznymi sociálno-ekonomickými statútmi a predkami by poskytla ďalšie poznatky o všeobecnosti zistení.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 8 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #starnutie #zdravá strava