Strava bohatá na potraviny rastlinného pôvodu, pomenej tých živočíšnych a obmedzenie ultraspracovaných potravín. Takáto rutina vedie podľa vedcov k zdravej starobe – teda k dosiahnutiu veku 70 rokov bez vážnych chronických chorôb, s udržiavaním kognitívneho, fyzického a duševného zdravia.
K týmto výsledkom dospela 30 ročná štúdia stravovacích návykov medzi viac ako 105-tisíc dospelými ľuďmi v strednom veku. Štúdia je jednou z prvých, ktoré skúmali viacero stravovacích vzorov v strednom veku v súvislosti so zdravým starnutím. Vypracovali ju vedci z Harvard T.H. Chan School of Public Health, Univerzity v Kodani a Univerzity v Montreale. Zverejnená bola 24. marca v časopise Nature Medicine.


Štúdia zistila, že 9 771 účastníkov — 9,3 % populácie štúdie — starlo zdravým spôsobom. Dodržiavanie akéhokoľvek zo zdravých stravovacích vzorov bolo spojené so zdravým starnutím ako celkom a s jeho jednotlivými oblasťami, vrátane kognitívneho, fyzického a duševného zdravia.
Vedúcim stravovacím vzorom pre zdravé starnutie bol AHEI, ktorý bol vyvinutý na prevenciu chronických chorôb. Strava AHEI odráža stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné potraviny, orechy, strukoviny a zdravé tuky a chudobnú na červené a spracované mäso, nápoje so pridaným cukrom, sodík a rafinované obilniny.
Neexistuje jediná univerzálna strava. Zdravé stravy môžu byť prispôsobené individuálnym potrebám a preferenciám.výskumníčka Anne-Julie Tessier
Účastníci s najvyšším skóre AHEI mali o 86 % vyššiu pravdepodobnosť zdravého starnutia vo veku 70 rokov a 2,2-krát vyššiu pravdepodobnosť zdravého starnutia vo veku 75 rokov v porovnaní s tými, ktorí mali najnižšie skóre AHEI.
Vyšší príjem ultraspracovaných potravín, najmä spracovaného mäsa a sladených nápojov, bol spojený s nižšou pravdepodobnosťou zdravého starnutia.

„Keďže udržiavanie aktivity a nezávislosti je prioritou pre jednotlivcov aj verejné zdravie, výskum o zdravom starnutí je nevyhnutný,“ povedala spoluautorka Marta Guasch-Ferré, docentka na Katedre verejného zdravia Univerzity v Kodani a hosťujúca docentka výživy na Harvard Chan School.
„Naše zistenia naznačujú, že stravovacie vzory bohaté na rastlinné potraviny, s miernym začlenením zdravých živočíšnych potravín, môžu podporovať celkové zdravé starnutie a pomôcť pri formovaní budúcich odporúčaní pre stravovanie,“ dodala Guasch-Ferré.
„Naše zistenia tiež ukazujú, že neexistuje jediná univerzálna strava. Zdravé stravy môžu byť prispôsobené individuálnym potrebám a preferenciám,“ dodala hlavná autorka Anne-Julie Tessier, docentka na Katedre výživy Univerzity v Montreale, výskumníčka na Montrealskom inštitúte pre srdce a hosťujúca vedkyňa na Harvard Chan School.
Štúdia mala niektoré obmedzenia, najmä to, že študovaná populácia pozostávala výlučne z odborníkov na zdravie. Výskumníci poznamenali, že replikácia štúdie medzi populáciami s rôznymi sociálno-ekonomickými statútmi a predkami by poskytla ďalšie poznatky o všeobecnosti zistení.