Nešetríte so soľou? O riziku pre srdce či obličky ste už zrejme počuli. Šokujúce zistenie vedcov však spája soľ aj s chorobou, ktorú by ste nečakali

Výskumníci zverejnili ďalší dôvod, prečo by sme sa mali krotiť so spotrebou soli. Zdá sa, že jej prebytok v strave môže viesť k depresii.

03.04.2025 15:00
soľ, soľnička Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Beriete do ruky soľničku ešte skôr, ako vôbec ochutnáte jedlo? Zrejme ste už počuli, že priveľa soli škodí srdcu aj obličkám. Nová štúdia publikovaná v časopise The Journal of Immunology zistila, že strava s vysokým obsahom soli vyvoláva symptómy podobné depresii.

Tipy a triky do kuchyne - Domáca citrusová soľ
Video
Zdroj: TV VARECHA

Výskumníci testy vykonali na myšiach. Strava s vysokým obsahom soli u nich podporuje tvorbu proteínu nazývaného IL-17A. Tento proteín bol predtým v klinických štúdiách na ľuďoch identifikovaný ako niečo, čo prispieva k depresii.

dôchodok, penzia, staroba, nordic walking Čítajte viac Staroba bez chronických chorôb aj v dobrom duševnom zdraví? Vedci z Harvardu našli kľúč k zdravému starnutiu „Tento výskum podporuje diétnu intervenciu, ako je zníženie príjmu soli, ako preventívne opatrenie proti duševným chorobám. Taktiež otvára cestu pre nové terapeutické stratégie zamerané na IL-17A na liečbu depresie,“ povedal vedúci štúdie Xiaojun Chen, výskumník z Nanjing Medical University.
Výskumníci tiež identifikovali typ imunitných buniek nazývaných gamma-delta T bunky ako dôležitý zdroj IL-17A u myší kŕmených stravou s vysokým obsahom soli, pričom tieto bunky tvorili približne 40 % všetkých buniek produkujúcich IL-17A. Odstránenie gamma-delta T buniek významne zmiernilo depresívne symptómy vyvolané stravou s vysokým obsahom soli, čím sa identifikovala ďalšia možná liečebná metóda.

Výskumníci upozornili, že západná strava je preplnená soľou. Najmä rýchle občerstvenie často obsahuje až 100-krát viac soli než domáca strava. Vysoký príjem soli je vážnym problémom verejného zdravia, pretože je spojená s kardiovaskulárnymi, autoimunitnými a neurodivergentnými ochoreniami.

obilniny Čítajte viac Až 93% ľudí nevedomky sabotuje svoje zdravie. Tento výživový mýtus vás oberá o peniaze aj vitalitu

V tejto štúdii boli myši kŕmené normálnou stravou alebo stravou bohatou na soľ po dobu 5 týždňov. Po tomto čase myši kŕmené vyšším množstvom soli vykazovali menší záujem o objavovanie a viac nečinnosti v rôznych scenároch v porovnaní s myšami kŕmenými normálnou stravou, čo naznačuje symptómy podobné depresii.

Tieto zistenia podporujú epidemiologické dôkazy, že strava s vysokým obsahom soli silno koreluje s vážnejšou depresiou a štúdie u ľudí ukazujú, že nízky príjem sodíka je úzko spojený s dobrou náladou.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #depresia #soľ