Beriete do ruky soľničku ešte skôr, ako vôbec ochutnáte jedlo? Zrejme ste už počuli, že priveľa soli škodí srdcu aj obličkám. Nová štúdia publikovaná v časopise The Journal of Immunology zistila, že strava s vysokým obsahom soli vyvoláva symptómy podobné depresii.
Tipy a triky do kuchyne - Domáca citrusová soľ
Video
Zdroj: TV VARECHA
Výskumníci testy vykonali na myšiach. Strava s vysokým obsahom soli u nich podporuje tvorbu proteínu nazývaného IL-17A. Tento proteín bol predtým v klinických štúdiách na ľuďoch identifikovaný ako niečo, čo prispieva k depresii.
Výskumníci tiež identifikovali typ imunitných buniek nazývaných gamma-delta T bunky ako dôležitý zdroj IL-17A u myší kŕmených stravou s vysokým obsahom soli, pričom tieto bunky tvorili približne 40 % všetkých buniek produkujúcich IL-17A. Odstránenie gamma-delta T buniek významne zmiernilo depresívne symptómy vyvolané stravou s vysokým obsahom soli, čím sa identifikovala ďalšia možná liečebná metóda.
Výskumníci upozornili, že západná strava je preplnená soľou. Najmä rýchle občerstvenie často obsahuje až 100-krát viac soli než domáca strava. Vysoký príjem soli je vážnym problémom verejného zdravia, pretože je spojená s kardiovaskulárnymi, autoimunitnými a neurodivergentnými ochoreniami.
V tejto štúdii boli myši kŕmené normálnou stravou alebo stravou bohatou na soľ po dobu 5 týždňov. Po tomto čase myši kŕmené vyšším množstvom soli vykazovali menší záujem o objavovanie a viac nečinnosti v rôznych scenároch v porovnaní s myšami kŕmenými normálnou stravou, čo naznačuje symptómy podobné depresii.
Tieto zistenia podporujú epidemiologické dôkazy, že strava s vysokým obsahom soli silno koreluje s vážnejšou depresiou a štúdie u ľudí ukazujú, že nízky príjem sodíka je úzko spojený s dobrou náladou.