Konzumujete neumyté ovocie a zeleninu? Odborníci bijú na poplach: Hrozia otravy a vážne komplikácie

Milióny ľudí si neumývajú ovocie a zeleninu pred konzumáciou. Najnovšie výskumy odhaľujú, aké vážne zdravotné riziká im hrozia.

31.03.2025 12:02
ovocie a zelenina Foto:
Aj bioprodukty treba umývať – môžu byť kontaminované počas zberu, prepravy alebo skladovania
debata

Významná časť svetovej populácie zanedbáva umývanie ovocia a zeleniny pred konzumáciou, často si pritom neuvedomuje potenciálne zdravotné riziká spojené s touto nedbanlivosťou.

Palkovič: Základný problém je, že nám vládne zážitková medicína
Video
Základným problémom je, že v spoločnosti vládne zážitková medicína. Druhým je kríza autorít, teda spochybňovanie odborníkov, ktorá je alarmujúca. Výsledkom je aj to, že duševné zdravie spoločnosti trpí. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a člen Slovenskej spoločnosti patológov Slovenskej lekárskej spoločnosti Michal Palkovič. / Zdroj: TASR

Najnovšie štúdie však poukazujú na nebezpečenstvá konzumácie neumytých plodín a zdôrazňujú dôležitosť správnych hygienických návykov pri manipulácii s potravinami.

Prieskumy priniesli znepokojivé štatistiky týkajúce sa návykov pri umývaní ovocia a zeleniny. Napríklad vo Veľkej Británii sa približne 45 % ľudí priznalo, že si nie vždy umývajú ovocie a zeleninu, ktoré konzumujú surové, a až 54 % ich neumýva ani pred tepelnou úpravou.

Podobná štúdia uvádza, že 6 % spotrebiteľov si čerstvé plodiny umýva len zriedka alebo vôbec, pričom viac ako 35 % neumýva pred prípravou ani melóny.

mozog Čítajte viac Bojíte sa zhoršenia pamäti? Vedci práve našli nečakaný spôsob, ako „prečistiť“ starnúci mozog

Zdravotné riziká konzumácie neumytého ovocia a zeleniny

Zanedbanie umývania ovocia a zeleniny môže viesť k viacerým zdravotným rizikám:

1. Bakteriálna kontaminácia: Neumyté plodiny môžu obsahovať škodlivé baktérie ako Salmonella, Escherichia coli (E. coli) či Listeria, uvádza Medical News Today. Tieto patogény môžu spôsobiť potravinové otravy so symptómami ako nevoľnosť, vracanie, hnačka, a v závažných prípadoch aj hospitalizáciu.

2. Zvyšky pesticídov: Ovocie a zelenina môžu obsahovať zvyšky pesticídov z poľnohospodárskej výroby. Hoci regulačné orgány stanovujú limity týchto rezíduí, ich dôkladné umytie môže ešte viac znížiť riziko ich konzumácie.

3. Fyzikálne kontaminanty: Na povrchu ovocia a zeleniny sa môžu nachádzať nečistoty, zvyšky pôdy či drobný hmyz. Podľa portálu Livestrong zvyšuje konzumácia neumytých plodín riziko prijatia týchto nežiaducich látok.

Nedávne prípady spojené s neumytými plodinami

Nedávne prípady potvrdzujú riziká spojené s kontaminovanými potravinami:

V roku 2016 došlo podľa Medical News Today k prepuknutiu listeriózy z kontaminovanej zeleniny, ktoré si vyžiadalo 19 hospitalizácií a jednu smrť. V januári 2019 zasiahla USA epidémia E. coli spojená s kontaminovaným rímskym šalátom, ktorá postihla 62 ľudí v 16 štátoch.

vitaminy Čítajte viac Vedci odhalili ideálny čas na užívanie vitamínov: Celé roky ste to robili zle, zabudnite na rannú rutinu

Správne techniky umývania ovocia a zeleniny

Na zníženie rizika je potrebné dodržiavať tieto zásady:

1. Hygiena rúk: Pred a po manipulácii s čerstvými plodinami si dôkladne umyte ruky mydlom a vodou.

2. Opláchnutie pod tečúcou vodou: Ovocie a zeleninu umývajte pod čistou tečúcou vodou, aj keď šupku neplánujete zjesť. Pomáha to odstrániť povrchové nečistoty.

3. Použitie kefky na tvrdšie plodiny: Melóny či uhorky čistite pomocou čistej kefky na zeleninu, aj keď ich plánujete šúpať – pri krájaní sa môžu baktérie z povrchu preniesť na dužinu.

4. Osušenie čistou utierkou alebo papierom: Osušenie plodín môže pomôcť znížiť množstvo zvyškových baktérií.

5. Nepoužívajte mydlo ani čistiace prostriedky: Nepoužívajte mydlá, bielidlá ani komerčné prípravky na umývanie ovocia – ich zvyšky môžu byť škodlivé, ak sa dostanú do tela.

  • Predumyté produkty: Produkty označené ako „predumyté“ alebo „pripravené na konzumáciu“ už netreba znovu umývať.
  • Organické plodiny: Aj bioprodukty treba umývať – môžu byť kontaminované počas zberu, prepravy alebo skladovania.

Zavedenie návyku umývania ovocia a zeleniny pred konzumáciou je jednoduchý, ale účinný spôsob, ako sa chrániť pred potravinovými ochoreniami a znížiť príjem pesticídov či nečistôt. S rastúcim povedomím môžu ľudia robiť informované rozhodnutia v prospech svojho zdravia.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #zdravá výživa #ovocie a zelenina #umývanie #zdravie a prevencia