A síce vo východnej Afrike. Naznačuje to nová štúdia publikovaná v časopise Nature Medicine. Výskumu sa zúčastnilo 77 dobrovoľníkov, ktorí na dva týždne zmenili svoju stravu a následne vedci sledovali zmeny v ich imunitnom a metabolickom systéme.
Štúdia sa zamerala na stravu ľudí z etnika Chagga, ktorí žijú v severnej Tanzánii v podhorskej oblasti Kilimandžára. Strava je bohatá na rastliny a vlákninu, obsahuje veľa celých obilnín, fazule a zeleniny.
Muži žijúci vo vidieckych oblastiach, ktorí obvykle dodržiavali tradičnú stravu, prešli na dva týždne na západný štýl stravovania plný spracovaných potravín a soli, ako sú klobásy, biele pečivo a vyprážané kurča.

Zatiaľ čo muži žijúci v mestách so západným štýlom stravovania prešli na dva týždne na tradičnú stravu, alebo na týždeň pridali do svojho jedálnička nápoj Mbege, fermentovaný banánový nápoj s obsahom alkoholu 1 až 3 percentá.
V prípade tohto nápoja vedci varujú, že jeho prínosy by mohli byť diskutabilné pre alkohol, ktorý obsahuje. Fermentačný proces však nápoj obohacuje o mikroorganizmy, ktoré sú prospešné pre trávanie. Výskumníci následne merali biomarkery súvisiace so zápalom v krvi mužov, ako aj zmeny v ich črevnej mikroflóre.
Zápal je spojený so zdravotnými problémami, ako sú ochorenia srdca, diabetes 2. typu a autoimunitné choroby. Niektoré z týchto zmien boli stále zrejmé aj mesiac po experimente.
„To, čo ľudia jedia, má veľký vplyv na imunitný a metabolický systém,“ povedal Quirijn de Mast, hlavný autor štúdie a docent na Radboud University Medical Centre v Holandsku pre Euronews Health. Bolo celkom nečakané, že mnohé z týchto účinkov pretrvávali,“ dodal.
Výsledky naznačujú, že zachovanie tradičných diét v subsaharskej Afrike – a ich prijatie v iných častiach sveta – by mohlo pomôcť znížiť rizikové faktory pre chronické ochorenia spojené so zápalom. Pre ľudí, ktorí sa snažia využiť prínosy Mbege, de Mast odporúča konzumovať viac fermentovaných potravín.