Fio bankaFio banka

Zabudnite na stredomorskú stravu. Odborníci zistili, v ktorom regióne jedia a pijú najzdravšie. V čom tkvie tajomstvo?

Stredomorská strava sa považuje za najzdravšiu na svete. Veľa zeleniny, ovocia, morských plodov a olivový olej sú pre nás bezpochyby prospešné. Odborníci však teraz tvrdia, že kľúč k lepšiemu zdraviu sa skrýva v inom regióne.

11.04.2025 15:00
banány Foto:
K najzdravšej strave patrí aj fermentovaný banánový nápoj s obsahom alkoholu.
debata (3)

A síce vo východnej Afrike. Naznačuje to nová štúdia publikovaná v časopise Nature Medicine. Výskumu sa zúčastnilo 77 dobrovoľníkov, ktorí na dva týždne zmenili svoju stravu a následne vedci sledovali zmeny v ich imunitnom a metabolickom systéme.

Len mäso! Môže mäsožravá diéta vyriešiť niektoré zdravotné problémy?
Video
Vysielané 23.5.2022 / Zdroj: MALL.TV

Štúdia sa zamerala na stravu ľudí z etnika Chagga, ktorí žijú v severnej Tanzánii v podhorskej oblasti Kilimandžára. Strava je bohatá na rastliny a vlákninu, obsahuje veľa celých obilnín, fazule a zeleniny.

Muži žijúci vo vidieckych oblastiach, ktorí obvykle dodržiavali tradičnú stravu, prešli na dva týždne na západný štýl stravovania plný spracovaných potravín a soli, ako sú klobásy, biele pečivo a vyprážané kurča.

dózy, jedlo, kuchyňa, plast Čítajte viac Spájajú ich s rakovinou, demenciou aj zápalmi. Ako sa vyhnúť mikroplastom? Skúste týchto 5 tipov

Zatiaľ čo muži žijúci v mestách so západným štýlom stravovania prešli na dva týždne na tradičnú stravu, alebo na týždeň pridali do svojho jedálnička nápoj Mbege, fermentovaný banánový nápoj s obsahom alkoholu 1 až 3 percentá.

V prípade tohto nápoja vedci varujú, že jeho prínosy by mohli byť diskutabilné pre alkohol, ktorý obsahuje. Fermentačný proces však nápoj obohacuje o mikroorganizmy, ktoré sú prospešné pre trávanie. Výskumníci následne merali biomarkery súvisiace so zápalom v krvi mužov, ako aj zmeny v ich črevnej mikroflóre.
„Prechod zo stravy v dedičnom štýle na západnú stravu ovplyvnil rôzne metabolické dráhy spojené s neinfekčnými chorobami a podporil prozápalový stav s poškodenými reakciami na stimuláciu mikróbmi v celkovej krvi. Naopak, prechod zo západnej stravy na stravu v dedičnom štýle alebo konzumácia fermentovaného nápoja malo prevažne protizápalový účinok,“ zistili vedci. soľ, soľnička Čítajte viac Nešetríte so soľou? O riziku pre srdce či obličky ste už zrejme počuli. Šokujúce zistenie vedcov však spája soľ aj s chorobou, ktorú by ste nečakali

Zápal je spojený so zdravotnými problémami, ako sú ochorenia srdca, diabetes 2. typu a autoimunitné choroby. Niektoré z týchto zmien boli stále zrejmé aj mesiac po experimente.

„To, čo ľudia jedia, má veľký vplyv na imunitný a metabolický systém,“ povedal Quirijn de Mast, hlavný autor štúdie a docent na Radboud University Medical Centre v Holandsku pre Euronews Health. Bolo celkom nečakané, že mnohé z týchto účinkov pretrvávali,“ dodal.

Výsledky naznačujú, že zachovanie tradičných diét v subsaharskej Afrike – a ich prijatie v iných častiach sveta – by mohlo pomôcť znížiť rizikové faktory pre chronické ochorenia spojené so zápalom. Pre ľudí, ktorí sa snažia využiť prínosy Mbege, de Mast odporúča konzumovať viac fermentovaných potravín.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 3 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravá strava #stredomorská strava