Objavila sa u vás v detstve alergia na nejakú potravinu a dodnes sa jej vyhýbate ako čert krížu? Odborníci odhalili, že z niektorých alergií sa dá „vyrásť“. Nie je to však samozrejmosť a alergie na niektoré typy potravín zostávajú po celý život.
Na vlastný otvor: Ako prebieha funkčné vyšetrenie pľúc a kožné testy na alergológii?
Video
Zdroj: MALL.TV
„Dá sa z potravinovej alergie vyrásť? ? Táto otázka patrí medzi najčastejšie, s ktorou sa v ambulancii stretávame. Dobrá správa je, že niektoré potravinové alergie môžu s vekom zmiznúť – no záleží od konkrétneho alergénu a individuálnej reakcie organizmu,“ vysvetlili na sociálnej sieti odborníci zo Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie.
Čítajte viac Vieme, ktoré potraviny zmierňujú úpadok v starobe. Stačí zopár gramov denne a doma ich máme všetci Ako to teda je? „Alergie na mlieko, vajcia alebo pšenicu majú vysokú šancu na vymiznutie, najmä počas detstva. Mnoho detí začne tieto potraviny tolerovať už medzi 5. a 10. rokom života. Na druhej strane alergie na orechy, morské plody alebo ryby bývajú často celoživotné. Avšak existujú prípady, keď aj tieto alergie časom ustúpia – hoci ide o výnimky,“ objasnili ďalej experti.
Objasnili tiež, že samotné testovanie by nemalo pozostávať len z laboratórnych odberov či kožných testov, ale vždy je potrebné porovnať aj reálnu klinickú reaktivitu na daný alergén či alergény a prípadne realizovať záťažový test – s rizikovými potravinami výlučne v nemocničnom zariadení pod dohľadom odborníka.
„V zahraničí dnes už existuje špeciálny prípravok na liečbu alergie na arašidy – kapsule s presným obsahom arašidových alergénov, ktoré pri pravidelnom užívaní dokážu zlepšiť toleranciu arašidov a jedinec prestane na malé a stopové množstvá reagovať, čo môže byť v prípade závažných alergických reakcií život zachraňujúce,“ dodali alergológovia zaujímavosť zo zahraničia.