Fio bankaFio banka

Čo ovplyvňuje farbu vaječného žĺtka? Je oranžovejší žĺtok zdravší?

Spotrebitelia si často spájajú sýtooranžový žĺtok s „čerstvosťou“ alebo „kvalitou“, hoci to nie je úplná pravda. Farba žĺtka nie je daná plemenom sliepky, ale predovšetkým jej stravou. Sliepky, ktoré konzumujú krmivo bohaté na karotenoidy (prírodné pigmenty), znášajú vajíčka so sýtejším, tmavším žĺtkom.

15.04.2025 08:00
vajce, vajcia, žĺtok, žĺtky, žltá, oranžová Foto:
Oranžový a žltý vaječný žĺtok. Existuje dokonca stupnica ich farebnosti, tzv. stupnica La Roche.
debata (1)

Svetložltý žĺtok často pochádza od sliepok kŕmených obilninami (napr. pšenicou či jačmeňom). Tmavožltý až oranžový žĺtok vzniká vďaka krmivu obsahujúcemu kukuricu, lucernu, žihľavu, mrkvu, alebo aj papriku – potraviny s vysokým obsahom karotenoidov.

Tmavší žĺtok neznamená, že je nevyhnutne „zdravší“, ale môže obsahovať viac antioxidantov (napr. karotenoidy luteín a zeaxantín), ktoré sú prospešné pre oči. Farba žĺtka však neovplyvňuje množstvo bielkovín či tukov, tie sú zhruba rovnaké. Sliepky vo voľnom výbehu majú často prístup k rôznorodejšej potrave (tráva, hmyz), takže ich žĺtky bývajú sýtejšie – niekedy až oranžové. Mnoho ľudí takéto vajíčka považuje aj za chutnejšie.

Môže byť farba žĺtka upravená umelo? Áno, v priemyselnej výrobe sa niekedy do krmiva pridávajú syntetické karotenoidy, aby sa žĺtok zdal spotrebiteľovi atraktívnejší. V EÚ je to regulované, ale povolené.

Hydinári na stanovenie sýtosti žltého odtieňa žĺtkov používajú štandardnú 15-bodovú škálu, tzv. Rocheho farebnú stupnicu (Roche Yolk Color Fan), ktorá má odtiene od 1 (bledý) až po 15 (tmavá oranžová).

Tmavší žĺtok neznamená, že je nevyhnutne... Foto: SHUTTERSTOCK
vajíčko, vajíčka, žĺtok, žĺtky Tmavší žĺtok neznamená, že je nevyhnutne "zdravší", ale môže obsahovať viac antioxidantov (napr. karotenoidy luteín a zeaxantín), ktoré sú prospešné pre oči.

Časopis dTest 3/2025 testoval vajíčka, konkrétne desať vzoriek, ktoré nakúpil v supermarkete, na internete aj v špeciálnom farmárskom automate. Medzi nimi boli traja zástupcovia biovajec, ostatné pochádzali z voľného výbehu. Sedem vzoriek pochádzalo z českých chovov, jeden zo slovenského, jeden z Maďarska a podarilo sa im kúpiť dokonca vajcia až z Lotyšska! Testovací program sa týkal najmä nežiaducich látok, pričom výsledky analýz potešili a vo vajíčkach sa nenašli nijaké polychlórované bifenyly. Ostatné nálezy testovaných nežiaducich látok súvisiacich s kontamináciou životného prostredia boli len na úrovni desatiny stanovených limitov.

Dôvodom českého testu bol najmä fakt, že vo Švédsku boli minulý rok odhalené vo väčšine testovaných biovajec toxické dioxíny a ťažko rozložiteľné tzv. PFAS, ktoré sliepky získali z okolitého prostredia v blízkosti zdroja znečistenia či na mieste s priemyselnou minulosťou. Látky sa následne kumulujú v telách sliepok a prenikajú aj do ich vajec.

Farba vaječných žĺtkov závisí od krmiva. Foto: SHUTTERSTOCK
sliepky, sliepka, krmivo, vajíčka, vajce, farma, ruky Farba vaječných žĺtkov závisí od krmiva.

V súvislosti s vajcami sa často hovorí aj o mikrobiologických nástrahách v podobe nebezpečných baktérií salmonelózy. Cesta baktérií do vajec sa začína vonkajšou kontamináciou škrupiny, napríklad trusom. Ak by boli vajíčka v suchu, salmonely ostanú na povrchu. V prípade namočenia škrupinky pri umývaní či orosení vajec však baktérie môžu preniknúť aj dovnútra vajíčka a kontaminovať bielok. Takéto vajíčka sú nebezpečné pri konzumácii v surovom stave, lebo tepelný ohrev salmonely likviduje. Mikrobiológovia dTestu však nijaké salmonely vo vajíčkach neobjavili.

A čo vaječný tuk? Ten nájdeme výhradne v žĺtku a z praktického hľadiska je veľmi zaujímavý. Okrem zvyčajných mastných kyselín totiž v jeho zložení nájdeme tiež fosfolipidy, tuky ktoré v molekulách obsahujú atómy fosforu. Najznámejší z nich je lecitín. Fosfolipidy sú prospešné nielen pre mozgovú činnosť, ale zároveň majú prirodzené emulgačné schopnosti, čiže dokážu spojiť vodu a tuk do jednoliatej hmoty, čo je kľúčová vlastnosť pri príprave omáčok, majonéz alebo cesta.

Víťazom testu sa stali „Vejce z Bystřice“, z farmy v Bystřici nad Pernštejnem, ktoré na Slovensku pravdepodobne nezakúpime. Zaujímavosťou však je, že jediné slovenské vajíčka z voľného výbehu značky Babičkin dvor v tomto teste mali najintenzívnejší odtieň žĺtka – hodnotitelia ho na škále zaradili v rozmedzí medzi 14 až 15. (Najsvetlejšie žĺtky sa v tomto teste pohybovali na stupni 9 a 10.) Do výslednej známky hodnotenia vajec sa však farba žĺtkov nezapočítavala, pretože neodráža kvalitu vajec, ale použité krmivo.

Viac si môžete prečítať TU .

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #vajcia #vajce #Veľká noc #žĺtok #Veľkonočné rady a tipy