Konečne prehľadný návod na zdravé stravovanie. Bez výživových trendov, s dôrazom na fakty

Najčastejší záver na preventívnej prehliadke u lekára: Menej soliť a znížiť príjem živočíšnych tukov. Ale čo teda mám jesť? pýta sa pacient. Ako má vyzerať zdravý tanier?

23.04.2025 11:00

Slovenská potravinárska komora pripravila edukatívny projekt Zdravý tanier. Na webe zdravytanier.sk možno nájsť rozdelenie potravín do jednotlivých potravinových skupín a takisto počet a veľkosť porcií, ktoré má človek denne skonzumovať. Viete, z ktorých druhov potravín by sme mali zjesť najviac porcií denne? V akom pomere by malo byť ovocie a zelenina? Odporúča sa piť mlieko a jesť mliečne výrobky? Hovorí odborník na výživu doc. MUDr. Peter Minárik a všeobecná lekárka MUDr. Jana Bendová. Aký je vzťah detskej obezity a študijných výsledkov žiakov v Monitore z matematiky a slovenčiny? Informáciou prekvapí dekan FTVŠ UK, vedec, prof. RNDr. Viktor Bielik.

Koľko zeleniny je dosť? A čo tuky?
Video
Zdravý tanier má odpovede. / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravé stravovanie #zdravé jedlo #Zdravý tanier #Slovenská potravinárska komora #zdravé jedenie