Populárny spôsob stravovania znižuje riziko rakoviny prsníka až o 13 percent, zistili vedci. Netýka sa to však každého

Stredomorská strava patrí medzi najzdravšie na svete. Je plná zeleniny, ovocia, zdravých tukov, strukovín a morských plodov. Vedci teraz objavili ďalší benefit tohto typu stravovania.

05.05.2025 10:00
prsia, rakovina prsníka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Stredomorská diéta znižuje riziko rakoviny prsníka o 13 %, najväčší prínos majú ženy po menopauze. Tvrdí to štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Health Science Reports. Výskumníci hodnotili súvislosti medzi dodržiavaním stredomorskej diéty a rizikom rakoviny prsníka.

Tipy a triky do kuchyne - Využitie zvyškov oleja zo sušených paradajok
Video
Zdroj: VARECHA

„Dodržiavanie stredomorskej diéty je spojené s výrazným znížením rizika rakoviny prsníka, najmä u žien po menopauze a v regiónoch ako Ázia. Tieto zistenia naznačujú, že stredomorská diéta môže byť významným stravovacím faktorom pri znižovaní rizika rakoviny prsníka, predovšetkým v určitých populáciách,“ píšu autori štúdie, podľa ktorých je však na potvrdenie týchto zistení v rôznych typoch štúdií a geografických oblastiach potrebný ďalší výskum.

mamografia, prsníky, rakovina prsníka, prsník Čítajte viac Ruší sa preventívne sono prsníkov a mnohé ženy sú v panike z rakoviny. Oprávnene? Rakovina prsníka je vážnym verejno-zdravotným problémom a predstavuje významnú časť onkologických diagnóz u žien. Prevencia prostredníctvom životného štýlu – najmä stravy – je preto kľúčová, uvádza web News Medical a pripomína, že stredomorská diéta si získala vedeckú pozornosť vďaka svojim priaznivým účinkom na zdravie.
Výskumy naznačujú inverzný vzťah medzi jej dodržiavaním a rizikom rakoviny prsníka. Tento ochranný efekt môže byť spôsobený protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami diéty, ako aj hormonálnymi mechanizmami, najmä u žien po menopauze. Výskumníci prehľadali viaceré databázy a identifikovali 31 štúdií z rokov 2006 – 2023. Účastníčky mali vek od 20 do 104 rokov. Meta-analýza porovnala najvyššiu a najnižšiu úroveň dodržiavania MD, pričom hodnotila aj menopauzálny status, geografický región a dĺžku sledovania. Kuracie prsia s hráškom a baby mrkvou Čítajte viac Tri porcie týždenne môžu ohroziť váš život. Vedci našli nečakané spojenie medzi bežným jedlom a rakovinou

Čo zistili? Celkové zníženie rizika rakoviny prsníka pri dodržiavaní stredomorskej stravy bolo na úrovni 13 %. Významný účinok zaznamenali pri ženách po menopauze, zatiaľ čo pri ženách pred menopauzou významný účinok nezistili. Čo sa týka regiónu, najsilnejšiu ochranu zaznamenali v Ázii, miernu ochranu v Európe a v Amerike evidovali len zanedbateľný alebo žiadny účinok.

Čo je to stredomorská strava?

Spôsob stravovania inšpirovaný tradičnými stravovacími návykmi ľudí žijúcich v oblasti Stredozemného mora – najmä v krajinách ako Taliansko, Grécko, Španielsko a južné Francúzsko. Stredomorská strava je bohatá na antioxidanty, vlákninu, zdravé tuky a má protizápalové účinky. Je spojená s nižším výskytom kardiovaskulárnych ochorení, metabolického syndrómu, cukrovky 2. typu, niektorých druhov rakoviny a demencie a Alzheimerovej choroby

zdravá strava, ovocie, zelenina, orechy, výživa Čítajte viac Konečne prehľadný návod na zdravé stravovanie. Bez výživových trendov, s dôrazom na fakty

Čo sa odporúča jesť a čomu sa vyhnúť?

Denne:

  • Olivový olej ako hlavný zdroj tuku
  • Zelenina a ovocie (aspoň 5 porcií denne)
  • Strukoviny (šošovica, cícer, fazuľa)
  • Celozrnné produkty (chlieb, cestoviny, ryža)
  • Orechy a semienka
  • Bylinky a koreniny namiesto soli
  • Ryby a morské plody (2–3× týždenne)

S mierou:

  • Mliečne výrobky, najmä jogurt a syr
  • Vajcia
  • Hydina

Príležitostne:

  • Červené víno – v malom množstve

Obmedziť:

  • Červené a spracované mäso (napr. salámy, párky)
  • Sladkosti, koláče, sladené nápoje
  • Rafinované sacharidy (biely chlieb, biela ryža)

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #rakovina prsníka #stredomorská strava