Globálna štúdia spája konzumáciu ultraspracovaných potravín s predčasnými úmrtiami, ktorým sa dá predísť. Zistenia zverejnené v časopise American Journal of Preventive Medicine podporujú výzvu na prepracovanie stravovacích odporúčaní a verejných politík s cieľom znížiť záťaž chorobami naprieč krajinami.
Štúdia analyzujúca údaje z národne reprezentatívnych prieskumov stravovania a údaje o úmrtnosti z ôsmich krajín (Austrália, Brazília, Kanada, Čile, Kolumbia, Mexiko, Spojené kráľovstvo a USA) ukazuje, že predčasné úmrtia pripisované konzumácii ultraspracovaných potravín výrazne rastú v závislosti od ich podielu na celkovom energetickom príjme jednotlivca.

Ultraspracované potraviny sú priemyselne spracované potraviny pripravené na konzumáciu alebo ohrev, ktoré sú vyrábané z extraktov z potravín alebo syntetizované v laboratóriách, pričom obsahujú málo alebo žiadne nespracované potraviny. Postupne nahrádzajú tradičné jedlá pripravené z čerstvých a minimálne spracovaných surovín.
„Ultraspracované potraviny ovplyvňujú zdravie nielen vysokým obsahom kritických živín (sodík, nezdravé tuky, cukor), ale aj zmenami, ktoré vznikajú počas priemyselného spracovania, a používaním umelých prísad ako farbivá, arómy, sladidlá, emulgátory a množstvo ďalších aditív a pomocných látok. Hodnotenie úmrtí zo všetkých príčin spojených so spotrebou ultraspracovaných potravín nám umožňuje celkový odhad vplyvu priemyselne spracovaných potravín na zdravie,“ skonštatoval hlavný výskumník štúdie Eduardo Augusto Fernandes Nilson z nadácie Oswaldo Cruz (Fiocruz) v Brazílii.


Vysoká konzumácia ultraspracovaných potravín bola spojená s 32 rôznymi ochoreniami, vrátane kardiovaskulárnych ochorení, obezity, cukrovky, niektorých typov rakoviny a depresií. Prvýkrát táto štúdia odhadla záťaž predčasných úmrtí zo všetkých príčin spôsobenú konzumáciou ultraspracovaných potravín v rôznych krajinách, čím sa preukázalo, že úmrtnosť spôsobená týmito potravinami je významná všade – a riešenie ich spotreby by malo byť globálnou výživovou prioritou.
„Je znepokojujúce, že zatiaľ čo v krajinách s vysokými príjmami je spotreba ultraspracovaných potravín už dlho vysoká, no relatívne stabilná, v krajinách s nízkym a stredným príjmom neustále rastie. Znamená to, že hoci je aktuálna záťaž vyššia v bohatých krajinách, v ostatných sa rýchlo zvyšuje. Je preto nevyhnutné zaviesť politiky, ktoré odrádzajú od konzumácie ultraspracovaných potravín a podporujú tradičné stravovanie založené na lokálnych čerstvých a minimálne spracovaných potravinách,“ dodal výskumník Nilson.