Tieto potraviny môžu viesť až k 32 rôznym ochoreniam. Jeme ich všetci a čoraz viac. Prieskum z 8 krajín ukázal alarmujúce zistenia

Kardiovaskulárne choroby, obezita, cukrovka, niekoľko typov rakoviny aj depresia. Tento typ stravy zabil v roku 2018 v USA 124-tisíc ľudí.

23.05.2025 10:00
ultraspracovane-potraviny Foto:
Ultraspracované potraviny vedú k predčasnej smrti.
debata (9)

Globálna štúdia spája konzumáciu ultraspracovaných potravín s predčasnými úmrtiami, ktorým sa dá predísť. Zistenia zverejnené v časopise American Journal of Preventive Medicine podporujú výzvu na prepracovanie stravovacích odporúčaní a verejných politík s cieľom znížiť záťaž chorobami naprieč krajinami.

Ktoré potraviny zlepšujú sex?
Video
Vysielané 28.12.2021 / Zdroj: MALL.TV

Štúdia analyzujúca údaje z národne reprezentatívnych prieskumov stravovania a údaje o úmrtnosti z ôsmich krajín (Austrália, Brazília, Kanada, Čile, Kolumbia, Mexiko, Spojené kráľovstvo a USA) ukazuje, že predčasné úmrtia pripisované konzumácii ultraspracovaných potravín výrazne rastú v závislosti od ich podielu na celkovom energetickom príjme jednotlivca.

prsia, rakovina prsníka Čítajte viac Populárny spôsob stravovania znižuje riziko rakoviny prsníka až o 13 percent, zistili vedci. Netýka sa to však každého

Ultraspracované potraviny sú priemyselne spracované potraviny pripravené na konzumáciu alebo ohrev, ktoré sú vyrábané z extraktov z potravín alebo syntetizované v laboratóriách, pričom obsahujú málo alebo žiadne nespracované potraviny. Postupne nahrádzajú tradičné jedlá pripravené z čerstvých a minimálne spracovaných surovín.

„Ultraspracované potraviny ovplyvňujú zdravie nielen vysokým obsahom kritických živín (sodík, nezdravé tuky, cukor), ale aj zmenami, ktoré vznikajú počas priemyselného spracovania, a používaním umelých prísad ako farbivá, arómy, sladidlá, emulgátory a množstvo ďalších aditív a pomocných látok. Hodnotenie úmrtí zo všetkých príčin spojených so spotrebou ultraspracovaných potravín nám umožňuje celkový odhad vplyvu priemyselne spracovaných potravín na zdravie,“ skonštatoval hlavný výskumník štúdie Eduardo Augusto Fernandes Nilson z nadácie Oswaldo Cruz (Fiocruz) v Brazílii.

ketodieta-kuracie Čítajte viac Dve kuracie prsia týždenne. Toto je maximálna udržateľná porcia mäsa, ktorú by sme si mali dopriať. Niektoré druhy mäsa však nie sú udržateľné nikdy Zatiaľ čo predchádzajúce štúdie sa zameriavali na konkrétne rizikové faktory v strave, súčasná štúdia modelovala údaje z národných prieskumov stravovania a úmrtnosti v ôsmich krajinách, aby prepojila stravovacie vzorce (s ohľadom na rozsah a účel priemyselného spracovania potravín) s úmrtnosťou zo všetkých príčin.
„Najprv sme odhadli lineárnu súvislosť medzi podielom ultraspracovaných potravín v strave a úmrtnosťou zo všetkých príčin – každé 10-percentné zvýšenie podielu ultraspracovaných potravín zvyšuje riziko úmrtia o 3 %. Následne sme pomocou relatívneho rizika a údajov o spotrebe potravín v jednotlivých krajinách (od 15 % celkového energetického príjmu v Kolumbii po viac ako 50 % v USA) vytvorili model, ktorý odhadol, že podiel predčasných úmrtí, ktorým sa dá predísť, v dôsledku konzumácie ultraspracovaných potravín sa pohybuje od 4 % v krajinách s nižšou spotrebou až po takmer 14 % v krajinách s najvyššou spotrebou. Napríklad v roku 2018 bolo v USA pripísaných konzumácii ultraspracovaných potravín 124 000 predčasných úmrtí,“ skonštatoval Nilson. fitnes, posilňovanie, tréning Čítajte viac Všežravec či vegán? Vedci odhalili, ktorá strava najlepšie prispieva k budovaniu svalov. Výsledky výskumu prekvapili aj jeho autorov

Vysoká konzumácia ultraspracovaných potravín bola spojená s 32 rôznymi ochoreniami, vrátane kardiovaskulárnych ochorení, obezity, cukrovky, niektorých typov rakoviny a depresií. Prvýkrát táto štúdia odhadla záťaž predčasných úmrtí zo všetkých príčin spôsobenú konzumáciou ultraspracovaných potravín v rôznych krajinách, čím sa preukázalo, že úmrtnosť spôsobená týmito potravinami je významná všade – a riešenie ich spotreby by malo byť globálnou výživovou prioritou.

„Je znepokojujúce, že zatiaľ čo v krajinách s vysokými príjmami je spotreba ultraspracovaných potravín už dlho vysoká, no relatívne stabilná, v krajinách s nízkym a stredným príjmom neustále rastie. Znamená to, že hoci je aktuálna záťaž vyššia v bohatých krajinách, v ostatných sa rýchlo zvyšuje. Je preto nevyhnutné zaviesť politiky, ktoré odrádzajú od konzumácie ultraspracovaných potravín a podporujú tradičné stravovanie založené na lokálnych čerstvých a minimálne spracovaných potravinách,“ dodal výskumník Nilson.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 9 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #predčasná smrť #ultraspracované potraviny