Na túto otázku sa pokúsila odpovedať Dipa Kamdar, odborná asistentka v oblasti farmaceutickej praxe z londýnskej Kingston University.
„Vývar z kostí, kedysi obyčajná kuchynská surovina, sa v posledných rokoch stal trendom, ktorý si osvojili celebrity a influenceri zo sveta wellnessu. Hviezdy ako Salma Hayek či Gwyneth Paltrow naň údajne nedajú dopustiť kvôli kráse a zdraviu. Zosnulý basketbalista Kobe Bryant ho dokonca jedával pred zápasmi. No vývar z kostí nie je žiadnym novým objavom – jeho korene siahajú až do pravekého varenia, tradičnej čínskej medicíny a ľudového liečiteľstva po celom svete,“ vysvetlila Kamdar v článku pre portál The Conversation.
Vývar sa pripravuje pomalým varením zvieracích kostí – hovädzích či slepačích – chrupaviek a šliach. Čím dlhšie sa varí, tým lepšie. Tie najsilnejšie sa varia pokojne aj 48 hodín. Výsledkom je chutný vývar nabitý živinami, do ktorého sa uvoľnili kolagén, aminokyseliny a minerály. Obohatiť ho môžeme aj zeleninou alebo bylinkami.

„Niektoré štúdie ukazujú, že hydrolyzovaný kolagén (rozštiepený pre lepšiu vstrebateľnosť) môže zlepšiť elasticitu a hydratáciu pokožky a zredukovať vrásky. Iné výskumy naznačujú zlepšenie bolesti a stuhnutosti kĺbov, najmä pri osteoartróze. Väčšina týchto štúdií sa však týka kolagénových doplnkov, nie samotného vývaru. Ten totiž podľa výskumov neobsahuje také množstvo kolagénu, ktoré by malo rovnaký účinok ako doplnky. Spoľahlivejším spôsobom, ako podporiť tvorbu kolagénu, je vyvážená strava bohatá na bielkoviny, vitamín C a zdravé tuky,“ opisuje Kamdar.
Ako doplnila, vývar z kostí obsahuje aminokyseliny ako glutamín, glycín a arginín, ktoré údajne podporujú zdravie črevnej výstelky a imunitný systém. Glutamín môže napríklad pomáhať pri opravách črevnej steny a chrániť pred tzv. „syndrómom priepustného čreva“, kde sa toxíny dostávajú do krvného obehu a vyvolávajú zápaly.
„Niektorí vedci poukazujú aj na možné súvislosti medzi zdravím čriev a stavmi ako autizmus, ADHD, depresia či schizofrénia – hoci ide o kontroverznú a málo preskúmanú oblasť,“ uvádza odborníčka.

Doplnila, že vývar z kostí má málo kalórií a veľa bielkovín, čo ho robí sýtym a potenciálne vhodným pre reguláciu hmotnosti. Obsahuje tiež elektrolyty (sodík, draslík, horčík), ktoré pomáhajú pri hydratácii, najmä počas choroby alebo zotavovania.
„Aj keď niektoré štúdie podporujú protizápalové a imunitné účinky aminokyselín vo vývare, celkovo je len málo výskumov na ľuďoch, ktoré by priamo potvrdzovali zdravotné benefity pravidelného pitia vývaru z kostí,“ dodáva Kamdar.„Konzumácia vývaru s vysokým obsahom ťažkých kovov môže spôsobiť zdravotné ťažkosti, od bolestí hlavy a únavy po poškodenie orgánov pri dlhodobom príjme. Kupované vývary často obsahujú vysoké množstvo soli, čo môže zvyšovať krvný tlak a zaťažovať srdce a obličky. Sledujte etikety alebo si vývar pripravte doma, aby ste mali kontrolu nad obsahom sodíka,“ poukazuje odborníčka na možné riziká.

„Vývar z kostí obsahuje aj glutamát, ktorý môže u niektorých ľudí spôsobovať nepokoj, úzkosť či bolesti hlavy – hoci tieto účinky nie sú vedecky jednoznačne potvrdené. Nesprávne uskladnenie alebo príprava vývaru môže viesť k bakteriálnej kontaminácii a tráviacim ťažkostiam. Vývar treba ihneď schladiť alebo zmraziť a pred konzumáciou dôkladne zohriať,“ podčiarkla.
Ako to je teda s vývarom? Ide o superpotravinu alebo obyčajné jedlo? „Vývar z kostí môže byť výživným a chutným doplnkom jedálnička, najmä ak je pripravený doma z kvalitných surovín. Je hydratačný, bohatý na bielkoviny a plný chuti. No nie je zázračným liekom – jeho účinky sú skôr skromné a nie tak dramatické, ako sa prezentuje,“ podčiarkla Kamdar s tým, že vývar z kostí si môžeme pokojne dopriať – ale ako súčasť zdravého životného štýlu, nie ako jeho náhradu.