Superpotravina – lacná a dostupná v každých potravinách. Vďaka tomuto syru ľahšie schudnete, vybudujete si svaly a chutí dobre na slano i na sladko

Potraviny s vysokým obsahom bielkovín sú čoraz populárnejšie. Jeme ich pri cvičení, chudnutí, alebo skrátka len pri snahe o zdravé stravovanie. Nemusíme pritom siahať po proteínoch v prášku, ani po špeciálnych výrobkoch. Cottage cheese nájdete v každých potravinách. Aké sú jeho benefity?

20.05.2025 15:00
cottage cheese - syr - tvaroh - bielkoviny -... Foto:
Cottage cheese je chutný a plný bielkovín.
debata (2)

Cottage cheese je čerstvý syr, ktorý sa konzumuje bez zretia. Vyrába sa z pasterizovaného mlieka pomocou kyseliny alebo syridla, čo vedie k tvorbe hrudiek alebo zrazenín, vysvetľuje článok na portáli News Medical.

Jednoduché a mňam - pizza buchty z cottage syra
Video
Zdroj: TV VARECHA

„V porovnaní s inými mliečnymi výrobkami, ako je grécky jogurt alebo ricotta, má cottage cheese menej tuku, no vysoký obsah kvalitných bielkovín, najmä pomaly stráviteľného kazeínu, ktorý zvyšuje sýtosť a chráni svaly,“ vysvetľuje v tomto článku Chinta Sidharthan, vedecká autorka so vzdelaním v oblasti evolučnej biológie a genetiky.

Antibiotiká Čítajte viac Antibiotiká nás zbavia choroby, no môžu potrápiť naše trávenie. Vieme, ako z toho von. Štúdia odhalila, ako sa stravovať po liečbe antibiotikami

Môže byť tento syr dobrou pomôckou pri chudnutí? Výskumy naznačujú, že vysokobielkovinová strava vedie k zníženému apetítu, bielkoviny v cottage cheese znižuje chute a celkový príjem kalórií vďaka dlhšie trvajúcemu pocitu nasýtenia. Klinické štúdie ukazujú, že cottage cheese znižuje hladinu glukózy po jedle a zvyšuje sýtosť u zdravých aj diabetických jedincov.

Ako zaradiť cottage cheese do jedálnička

Slané jedlá: zmiešajte s bylinkami, čiernym korením a cherry paradajkami ako dip alebo natierajte na celozrnný toast s avokádom a čili. Pridajte do praženice alebo omelety. Použite ako náplň do paprík alebo ako topping na obilninové misy. Dá sa použiť aj ako základ pečených placiek, s pridaním rôznej zeleniny a ďalších prísad. Existuje množstvo receptov na pečivo, do ktorého cesta sa pridáva cottage cheese. Pridajte na pečenú zeleninu a polejte olivovým olejom.

Sladké varianty: rozmixujte s vanilkou, škoricou a bobuľami. Nahrádza jogurt v smoothies, zvyšuje krémovosť. Môže sa pridať do palacinkového cesta alebo vrstviť s ovocím a orechmi.

slepaci vyvar Čítajte viac Klasiku našich babičiek ospevujú aj celebrity. Superpotravina alebo obyčajná polievka? Toto o vývare hovorí veda

Sidharthan pripomína, že počas kalorickej reštrikcie je kľúčové zachovať svalovú hmotu. Kazeín v cottage cheese sa trávi pomaly, čím zabezpečuje dlhodobé uvoľňovanie aminokyselín, čím sa predchádza úbytku svalov a podporuje syntéza bielkovín. „V kombinácii so silovým tréningom môže kazeín podporiť regeneráciu a zlepšiť telesné zloženie. Dôkazy naznačujú, že vysokobielkovinové diéty chránia svaly a znižujú tukovú hmotu,“ uvádza autorka.

Cottage cheese má nízku kalorickú hustotu, čo znamená, že zasýti bez vysokého kalorického príjmu. Potraviny s nízkou kalorickou hustotou zvyšujú objem jedla a spokojnosť, pričom znižujú celkový príjem energie. Konzumácia tohto syra po tréningu podporuje regeneráciu.

Škola varenia - gnocchi z cottage syra
Video
Zdroj: TV VARECHA

„Cottage cheese je výživovo hodnotná a bielkovinami bohatá potravina, ktorá dobre zapadá do stravovacích režimov zameraných na chudnutie. Podporuje sýtosť, zachováva svalovú hmotu a prispieva k zdravému metabolizmu – čo sú kľúčové faktory pri udržateľnom chudnutí. Na maximalizovanie prínosov by mal byť súčasťou vyváženej stravy bohatej na vlákninu a celistvé potraviny, a zároveň aj širšieho zdravého životného štýlu, ktorý zahŕňa vyváženú výživu, pravidelnú fyzickú aktivitu a dostatočný spánok,“ uzavrela Sidharthan.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 2 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #bielkoviny #cottage