Zaradenie bravčového mäsa do rastlinných jedál robí stravu atraktívnejšou a rovnako zdravou, ukazuje štúdia zo South Dakota State University. Podľa jej zistení môže chudé bravčové mäso zohrávať kľúčovú úlohu v stravovacích vzorcoch orientovaných na rastlinnú stravu u starších dospelých. Poskytuje kvalitné bielkoviny, je všeobecne prijímané a zodpovedá súčasným výživovým odporúčaniam.
„Zistili sme, že jedlá kombinujúce bravčové mäso a rastliny boli pre účastníkov veľmi prijateľné,“ uviedla hlavná autorka štúdie Moul Dey. „Dokonca dvojnásobný počet účastníkov prejavil záujem dlhodobo dodržiavať jedálniček, ktorý kombinuje bravčové mäso a rastlinné potraviny,“ dodala.

Štúdia bola publikovaná v časopise Current Developments in Nutrition, 18-týždňové randomizované kontrolované klinické krížené skúmanie porovnávalo stravu založenú na chudom bravčovom mäse s diétami založenými na rastlinných bielkovinách ako sú šošovica a cícer u starších dospelých žijúcich vo svojom prirodzenom prostredí. Výskumníci zladili obe diéty z hľadiska celkového množstva bielkovín, vlákniny a makroživín — no zistili výrazné rozdiely v kvalite bielkovín a prijateľnosti jedál.
Aj keď obsahovali podobné množstvo bielkovín, diéta založená na bravčovom mäse dosiahla výrazne vyššie skóre kvality bielkovín v porovnaní s jedlami s rastlinným proteínom. Živočíšna bielkovina (bravčové mäso) dosiahla skóre DIAAS (stráviteľnosť esenciálnych aminokyselín) 122,7, zatiaľ čo rastlinný zdroj mal skóre len 82, čo zdôrazňuje rozdiely v obsahu a vstrebateľnosti esenciálnych aminokyselín u starších dospelých.

Obe diéty – rastlinná aj bravčovo-rastlinná – zlepšili celkovú kvalitu stravovania, no diéta s bravčovým mäsom dosiahla vyššie hodnotenia spokojnosti, zasýtenia a ochoty pokračovať v nej aj po skončení štúdie.
Výskumníci z International Food Information Council (IFIC), ktorí neboli zapojení do pôvodnej štúdie, zdôraznili význam chuti pre prijateľnosť jedál spotrebiteľmi.
„Rok čo rok naše výskumy ukazujú, že chuť je najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní o výbere potravín,“ uviedol Kris Sollid, riaditeľ výskumu a spotrebiteľských poznatkov v IFIC. „V poslednom prieskume IFIC o jedle a zdraví chuť predbehla cenu, výživnosť aj pohodlie — pripomína nám to, že bez ohľadu na nutričné výhody je dobrá chuť kľúčová pre tvorbu zdravého jedálnička,“ podčiarkol.

Najčastejšie používanou zeleninou v pláne s bravčovým mäsom boli mrkva, brokolica, paprika, cibuľa, zelené fazuľky a špenát. Použité obilniny zahŕňali hnedú ryžu, arborio ryžu, celozrnné penne, quinou a linguine. Často sa kombinovalo bravčové mäso s hnedou ryžou a zeleninou (wok alebo ryžové misky), cestovinami (so smotanovou alebo pesto omáčkou) a jedlami na báze paradajok.