Chcete zlepšiť rastlinné stravovanie? Pridajte k nemu bravčové. Nová štúdia poriadne vytočí vegetariánov

Výskumy ukazujú, že chuť je najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní o výbere potravín.

22.05.2025 10:00
Dusené bravčové kocky Foto:
Dusené bravčové kocky, ideálne so zeleninou.
debata

Zaradenie bravčového mäsa do rastlinných jedál robí stravu atraktívnejšou a rovnako zdravou, ukazuje štúdia zo South Dakota State University. Podľa jej zistení môže chudé bravčové mäso zohrávať kľúčovú úlohu v stravovacích vzorcoch orientovaných na rastlinnú stravu u starších dospelých. Poskytuje kvalitné bielkoviny, je všeobecne prijímané a zodpovedá súčasným výživovým odporúčaniam.

Vyskúšajte recept - Zapekané bravčové rezne
Video
Zdroj: TV VARECHA

„Zistili sme, že jedlá kombinujúce bravčové mäso a rastliny boli pre účastníkov veľmi prijateľné,“ uviedla hlavná autorka štúdie Moul Dey. „Dokonca dvojnásobný počet účastníkov prejavil záujem dlhodobo dodržiavať jedálniček, ktorý kombinuje bravčové mäso a rastlinné potraviny,“ dodala.

čokoláda, láska, srdce Čítajte viac Toto znie skoro ako sen: Zahoďte výčitky svedomia, čokoláda pomáha znižovať krvný tlak. Kedy si ju dopriať?

Štúdia bola publikovaná v časopise Current Developments in Nutrition, 18-týždňové randomizované kontrolované klinické krížené skúmanie porovnávalo stravu založenú na chudom bravčovom mäse s diétami založenými na rastlinných bielkovinách ako sú šošovica a cícer u starších dospelých žijúcich vo svojom prirodzenom prostredí. Výskumníci zladili obe diéty z hľadiska celkového množstva bielkovín, vlákniny a makroživín — no zistili výrazné rozdiely v kvalite bielkovín a prijateľnosti jedál.

Aj keď obsahovali podobné množstvo bielkovín, diéta založená na bravčovom mäse dosiahla výrazne vyššie skóre kvality bielkovín v porovnaní s jedlami s rastlinným proteínom. Živočíšna bielkovina (bravčové mäso) dosiahla skóre DIAAS (stráviteľnosť esenciálnych aminokyselín) 122,7, zatiaľ čo rastlinný zdroj mal skóre len 82, čo zdôrazňuje rozdiely v obsahu a vstrebateľnosti esenciálnych aminokyselín u starších dospelých.

cottage cheese - syr - tvaroh - bielkoviny - mliečne výrobky Čítajte viac Superpotravina – lacná a dostupná v každých potravinách. Vďaka tomuto syru ľahšie schudnete, vybudujete si svaly a chutí dobre na slano i na sladko

Obe diéty – rastlinná aj bravčovo-rastlinná – zlepšili celkovú kvalitu stravovania, no diéta s bravčovým mäsom dosiahla vyššie hodnotenia spokojnosti, zasýtenia a ochoty pokračovať v nej aj po skončení štúdie.

Výskumníci z International Food Information Council (IFIC), ktorí neboli zapojení do pôvodnej štúdie, zdôraznili význam chuti pre prijateľnosť jedál spotrebiteľmi.

„Rok čo rok naše výskumy ukazujú, že chuť je najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní o výbere potravín,“ uviedol Kris Sollid, riaditeľ výskumu a spotrebiteľských poznatkov v IFIC. „V poslednom prieskume IFIC o jedle a zdraví chuť predbehla cenu, výživnosť aj pohodlie — pripomína nám to, že bez ohľadu na nutričné výhody je dobrá chuť kľúčová pre tvorbu zdravého jedálnička,“ podčiarkol.

slepaci vyvar Čítajte viac Klasiku našich babičiek ospevujú aj celebrity. Superpotravina alebo obyčajná polievka? Toto o vývare hovorí veda

Najčastejšie používanou zeleninou v pláne s bravčovým mäsom boli mrkva, brokolica, paprika, cibuľa, zelené fazuľky a špenát. Použité obilniny zahŕňali hnedú ryžu, arborio ryžu, celozrnné penne, quinou a linguine. Často sa kombinovalo bravčové mäso s hnedou ryžou a zeleninou (wok alebo ryžové misky), cestovinami (so smotanovou alebo pesto omáčkou) a jedlami na báze paradajok.

Bravčové dopĺňa rastliny — nesúťaží s nimi

Na základe týchto zistení výskumníci veria, že bravčové mäso nemusí súperiť s rastlinnými potravinami — ale ich skôr dopĺňa a pridáva známu, obľúbenú chuť do jedál, ktoré oslovujú najmä starších ľudí. Je však potrebné poukázať na to, že výskum financoval National Pork Board, národná organizácia v USA, ktorá zastupuje producentov bravčového mäsa.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #bravčové mäso #rastlinná strava