Chudnutie vďaka dezertom? Nie je to vylúčené. Podľa vedcov je kľúčom k vytúženej váhe jesť to, na čo máme chuť

Túžba po jedle je kameňom úrazu pre mnohých ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, a často zápasia so svojou vôľou odolávať sladkostiam, pochutinám a iným obľúbeným jedlám. Pritom to celé môže byť naopak.

27.05.2025 10:00
tuk, brucho, obezita, kalórie, žena, nadváha Foto:
Bojujete s tukom v oblasti brucha?
debata

Vedci z oblasti výživy na University of Illinois v Urbana-Champaign v novej štúdii tvrdia, že konzumácia dezertov môže byť optimálnou stratégiou na chudnutie, udržanie váhy a potlačenie túžob po jedle.

Aký recept na schudnutie má pre 150-kilového človeka Maroš Molnár?
Video
Vysielané 26.8.2024 / Zdroj: TV PRAVDA

Účastníci klinickej štúdie, ktorí do svojho vyváženého jedálnička zaradili jedlá, na ktoré mali chuť, stratili počas 12-mesačného programu viac hmotnosti a ich túžby po jedle zostali minimálne aj počas nasledujúcich 12 mesiacov udržiavacej fázy.

Doktorandka Nouf W. Alfouzan a profesor výživy Manabu T. Nakamura, ktorí svoje zistenia publikovali v časopise Physiology and Behavior, uviedli, že túžby účastníkov po jedle sa počas chudnutia znížili a zostali nízke, pokiaľ neskôr nepribrali. Účastníci boli súčasťou širšieho projektu realizovaného s lekármi z Carle Clinic v Urbana, Illinois.

kilá - obezita - dieťa - nadváha - rodič Čítajte viac Prekvapujúce zistenie vedcov: Deti z dediny sedia pred obrazovkou viac ako ich mestskí rovesníci, viac im hrozí aj obezita

„Nábor sme robili medzi obéznymi pacientmi vo veku od 18 do 75 rokov, ktorí mali pridružené ochorenia ako vysoký krvný tlak či cukrovku a mohli by profitovať zo zníženia hmotnosti,“ povedal Nakamura. „Túžby po jedle sú pre mnohých veľký problém. Ak majú silné chute, je veľmi ťažké schudnúť. A aj keď sa im ich podarí ovládnuť a schudnúť, ak sa chute vrátia, priberú späť,“ vysvetlil.

Aj keď predchádzajúce výskumy ukázali, že túžby sa počas chudnutia znižujú, Nakamura a Alfouzan tvrdia, že nebolo jasné, či tento efekt pretrváva aj po dosiahnutí cieľovej hmotnosti alebo pri prechode na udržiavaciu fázu. Alfouzan, hlavná autorka štúdie, chcela tiež zistiť, či menšie chute korelujú s väčším úbytkom váhy.

Stravovací program použitý v štúdii učil účastníkov o kľúčových živinách, aby sa mohli rozhodovať na základe informácií a dosiahli udržateľné zmeny v stravovaní, uviedol Nakamura. Používali nástroj na vizualizáciu dát, ktorý znázorňuje obsah bielkovín, vlákniny a kalórií v potravinách, čím mohli zlepšiť výživovú hodnotu jedla a zároveň minimalizovať kalórie.

ultraspracovane-potraviny Čítajte viac Tieto potraviny môžu viesť až k 32 rôznym ochoreniam. Jeme ich všetci a čoraz viac. Prieskum z 8 krajín ukázal alarmujúce zistenia Počas prvého roka absolvovali účastníci 22 online vzdelávacích sedení, ktoré vytvorili odborníci z Centra pre inováciu vo výučbe na univerzite. Obsahovali aj stratégie na zvládanie túžob po jedle. „Ak jete a maškrtíte náhodne, je veľmi ťažké to ovládať,“ povedal Nakamura. „Niektoré diéty vylučujú určité jedlá. Náš plán využíva ‚stratégiu začlenenia‘, kde ľudia zaraďujú malé množstvá obľúbených jedál do vyváženého jedálnička,“ objasnil vedec.
Chudnutie s Varechou - Vyskúšajte tento recept
Video
Zdroj: TV VARECHA

Každých šesť mesiacov účastníci vypĺňali dotazník o túžbach po konkrétnych jedlách, vrátane tučných jedál ako hotdogy a vyprážané kura, fast foodu ako hamburger a čipsy, sladkostí ako koláče a sušienky a sacharidov ako palacinky a sušienky.

Taktiež boli hodnotené frekvencia a intenzita ich túžob pomocou iného dotazníka. Na škále od 1 (nikdy) po 6 (vždy) hodnotili tvrdenia ako „Keď mám chuť na jedlo, plánujem si, že si ho dám“ alebo „Nemám vôľu odolávať svojim túžbam po jedle“. Intenzita túžby sa počítala ako súčet bodov zo všetkých 15 tvrdení.

žena, koža, nádor, rakovina kože Čítajte viac Hrôzostrašné výsledky výskumu: Výskyt až 14 typov rakoviny u mladých ľudí vzrástol. Experti za tým vidia tieto dôvody

Účastníci sa vážili každý deň po zobudení a pred raňajkami pomocou Wi-Fi váhy, ktorá automaticky prenášala údaje výskumníkom.

Program začalo 30 ľudí, a z tých, ktorí ho dokončili po prvom roku (24 ľudí), priemerný úbytok váhy predstavoval 7,9 % pôvodnej hmotnosti. Z nich 20 pokračovalo aj v ročnej udržiavacej fáze, no niektorí opäť trochu pribrali, takže celkový priemerný úbytok váhy bol 6,7 %.

Účastníci, ktorí schudli viac ako 5 %, zaznamenali trvalý pokles frekvencie a intenzity túžob po jedle, zatiaľ čo u tých, ktorí schudli menej, sa tento efekt neobjavil. Tím tiež zistil, že všeobecná túžba po jedle, ako aj po konkrétnych typoch jedál, ako sú sladkosti a sacharidy, sa počas prvého roka znížila a počas udržiavacej fázy zostala stabilná.

Obezita, deti Čítajte viac Alarmujúce prognózy: Obezita rastie, o desať rokov ňou bude trpieť každé druhé dieťa na Slovensku

Tieto výsledky naznačujú, že znížené túžby súviseli so znížením telesného tuku, a nie s negatívnou energetickou bilanciou z diéty, uviedol Nakamura. „Týmto v podstate vyvraciame teóriu hladujúcich tukových buniek, ktorá tvrdí, že tukové bunky po strate hmotnosti hladujú a vyvolávajú túžby, čo spôsobí opätovné pribratie. Nie je to tak. Pokiaľ si udržíte zdravú hmotnosť, túžby zostanú nízke.“

Z 24 účastníkov, ktorí zostali v štúdii po 12 mesiacoch, viac ako polovica uviedla, že používali stratégiu začlenenia na zvládanie túžob – niektorí denne, iní raz týždenne alebo častejšie. Tí, ktorí túto stratégiu používali, schudli výrazne viac ako ostatní a zaznamenali výrazný pokles túžob po sladkých a tučných jedlách.

Konzistentnosť je ďalším kľúčom k zvládaniu túžob a hmotnosti, povedal Nakamura. „Populárny mýtus je, že musíte mať silnú vôľu na odolanie pokušeniu, ale nie je to tak. Výkyvy v stravovaní, časoch jedál a množstvách tiež spúšťajú túžby. Musíte byť konzistentní,“ uzavrel vedec.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #chudnutie #obezita