Skrytá hrozba rýchleho občerstvenia, ktorá sa môže prejaviť až po dlhej dobe. Fast food už radšej oblúkom obídete
Chutné, lacné, no nezdravé. Rýchlemu občerstveniu občas podľahneme hádam všetci. Vedci však prišli na to, že nám škodí už po niekoľkých dňoch konzumácie tejto stravy. Aj keď navonok sa môže zdať, že sme zdraví.
Aj keď všetci vieme, že od zdravej stravy má rýchle občerstvenie poriadne ďaleko, sem-tam mu prepadne väčšina z nás. Čo ale robí fast food s naším trávením? Nová štúdia zistila, že už po niekoľkých dňoch konzumácie stravy s vysokým obsahom tukov dochádza k narušeniu črevnej obrany a spúšťa sa asymptomatický zápal, ktorý sa môže rozvinúť do dlhodobého zdravotného problému.
Vyskúšajte dobrý fast food s Barborou Švidraňovou
Video
Archívne video / Zdroj: TV VARECHA
Zistenia publikoval časopis Immunity. Štúdia, ktorú viedol Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research (WEHI) v Austrálii potvrdil, že už niekoľko jedál z fast foodu môže spustiť tichý zápal, ktorý postupne narúša črevnú obranu a pripravuje pôdu pre chronický zápal. Informoval o tom portál New Atlas.
Čítajte viac Tichý zabijak vo vašej kuchyni: Vedci varujú pred bežným olejom. Ako ho treba nahradiť? „Ukázali sme, že každé jedlo, ktoré skonzumujeme, aktívne ovplyvňuje zdravie nášho čreva,“ povedal hlavný autor štúdie Cyril Seillet. „Čím viac nasýtených tukov zjeme, tým viac zápalu sa v tele hromadí – oslabuje sa črevná obrana a zvyšuje sa náchylnosť na chronický zápal. Tento zápal sa však spočiatku prejavuje skryto a ostáva v tele nepovšimnutý, až kým sa o roky neskôr neprejaví ako chronický problém,“ varuje vedec.
„IL-22 je mimoriadne dôležitý proteín pre zdravie a ochranu čriev,“ povedal autor štúdie Le Xiong. „Bez neho črevá strácajú schopnosť brániť sa proti zápalu. Stačili dva dni konzumácie vysokotukových potravín a myši prišli o zásoby IL-22, čo viedlo k narušeniu črevnej funkcie. Hoci ich črevná obrana bola značne oslabená, myši vyzerali navonok zdravé – čo poukazuje na to, že zdravie čriev môže byť poškodené dlho predtým, než sa objavia viditeľné príznaky,“ podčiarkol.
Kým nasýtené tuky znižovali produkciu IL-22, výskumníci zistili, že nenasýtené tuky, ako tie v orechoch a avokáde, mali opačný účinok. Domnievajú sa, že rovnaký účinok by sa prejavil aj u ľudí, je na to však potrebný ďalší výskum.