Najlacnejší a najúčinnejší spôsob, ako sa vyhnúť chronickým chorobám. Túto zložku v strave máme všetci a zrejme viac, ako je zdravé. Zmeňte to s týmito tipmi

Príliš veľa soli v jedle vedie ku chorobám srdca aj obličiek. Obmedziť jej príjem pritom nie je vôbec náročné.

30.05.2025 10:00
pizza Foto:
Pizza patrí medzi najväčšie zdroje soli.
debata

Koľko soli denne zjete? Ráta to asi málokto z nás. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča maximálne 5 gramov denne. Nová štúdia publikovaná v odbornom časopise Americkej kardiologickej asociácie Journal of the American Heart Association ukazuje, že hlavnými zdrojmi soli v našej strave sú pizza, polievky a kuracie mäso.

Domáca citrusová soľ
Video
Zdroj: TV VARECHA

Štúdia sa zamerala príjmom soli – a najmä sodíka, ktorý soľ obsahuje – naprieč kultúrami. Práve pizza, polievky a kuracie mäso patria medzi hlavné zdroje sodíka naprieč všetkými rasovými a etnickými skupinami.

Takmer všetci dospelí v USA prijímajú viac sodíka, než sa odporúča. Zdroje a používanie sodíka sa však medzi rôznymi rasovými a etnickými skupinami líšia, čo naznačuje potrebu kultúrne prispôsobeného poradenstva.

vitaminy Čítajte viac Tajná zbraň proti starnutiu: Kľúčom je tento bežný a dostupný vitamín. Znižuje riziko chronických chorôb, ktorými trpíme v starobe

Nadmerná konzumácia sodíka zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku a kardiovaskulárnych ochorení. Priemerný Američan denne prijme približne 3 400 mg sodíka, prevažne z hotových jedál, ako sú pizza, údeniny, konzervované polievky a pečivo.

Americká kardiologická asociácia odporúča maximálne 2 300 mg sodíka denne, čo zodpovedá asi jednej čajovej lyžičke soli. WHO je o niečo prísnejšia – maximálne 2000 mg sodíka, čo zodpovedá piatim gramom soli. Pri vysokom krvnom tlaku by mal byť cieľ 1 500 mg denne. Zníženie príjmu sodíka o 1 000 mg denne môže výrazne zlepšiť krvný tlak a zdravie srdca.
„WHO považuje zníženie sodíka za jeden z najúčinnejších a najlacnejších spôsobov prevencie chronických ochorení, ako sú srdcové a obličkové choroby,“ uviedla hlavná autorka Jessica Cheng, výskumníčka na Harvardovej škole verejného zdravia. „Aby sme znížili príjem sodíka v rôznych populáciách, je dôležité pomôcť ľuďom pochopiť obsah sodíka v balených potravinách, reštauračných jedlách, domácich pokrmoch a kuchynskej soli,“ podčiarkla.

Vedci radia, že zníženie sodíka nemusí byť zložité, navyše každému prospieva. „Nadmerný príjem sodíka je hlavný rizikový faktor infarktov a mozgových príhod v USA. Táto štúdia zvyšuje povedomie o kultúrnych rozdieloch v príjme soli, čo je kľúčové pre účinné poradenstvo pacientom,“ varuje expert Americkej kardiologickej asociácie Stephen P. Juraschek.

jedlo Čítajte viac Prečo sa cítite zle po „cheat meal“? Nový výskum odhalil, ako tuky tajne podkopávajú vašu imunitu

Táto štúdia zdôrazňuje potrebu cieleného, kultúrne citlivého prístupu pri odporúčaniach na zníženie príjmu soli, ktorý rešpektuje rôzne zvyklosti a výživové zázemie jednotlivých skupín. Má však aj svoje obmedzenia. Účastníci sami hlásili údaje o sebe, čo nemuselo byť presné. Ľudia tiež často nedokážu odhadnúť množstvo jedla a soli v ňom, niekedy tiež nevedeli, ako bolo jedlo pripravené.

Ako znížiť príjem soli?

  • Jedlo najskôr ochutnaj, až potom siahni po soľničke
  • Zaraď do jedálnička viac potravín bohatých na draslík, ako sú zelenina a ovocie
  • Slané jedlo nemusíš úplne vynechať, obmedz však jeho konzumáciu
  • Jedz menej polotovarov, radšej si pripravuj jedlo doma. Množstvo použitej soli tak máš pod kontrolou
  • Ak si zvyknutý/á na veľmi slané pokrmy, množstvo soli v nich znižuj postupne
  • Časť soli v receptoch nahraď inými koreninami alebo bylinkami

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #obličky #soľ #kardiovaskulárne riziko