Jednou z výhod konzervovania potravín je, že kovové nádoby môžu zostať v našich špajzách celé roky bez toho, aby sa pokazili. To vedie k všeobecnému presvedčeniu, že konzervy sú bezpečný spôsob uchovávania potravín. Aby však ich používanie bolo skutočne bezpečné, je potrebné lepšie porozumieť možným chemickým interakciám medzi obalom a potravinou.
V článku pre portál The Conversation o tom napísali Antía Lestido Cardama a Lara Pazos Soto, ktoré sa zaoberajú bezpečnosťou a potravinovými technológiami na Univerzite v Santiagu de Compostela v Španielsku.

Ako opísali, pokiaľ si na konzervách nevšimnete poškodenie alebo hrdzu, zvyčajne sa môžete spoľahnúť, že obsah je bezpečný.
„Mnohí ľudia sa vyhýbajú preliačeným konzervám, čo je správne – takéto poškodenie môže viesť k neviditeľným perforáciám, ktorými sa do vnútra môžu dostať baktérie a kontaminovať jedlo. Často sa však prehliadajú riziká spojené s chemickými zložkami samotných konzerv, ako napríklad zvýšené vystavenie škodlivým látkam pri použití oleja z konzervovaného tuniaka ako zálievky na šalát,“ varujú Cardama a Soto.
O akých látkach je reč? A akému riziku sa vystavujeme? Výskumníčky opísali, že kovové konzervy zvyčajne obsahujú polymérovú vrstvu, ktorá tvorí bariéru medzi potravinou a kovom. Táto vrstva chráni pred koróziou a zároveň zachováva chuť, textúru a kvalitu potraviny.

Niektoré chemické látky sa však môžu do jedla uvoľňovať migráciou z tejto výstelky, čo môže ovplyvniť kvalitu potraviny a v niektorých prípadoch predstavovať zdravotné riziko – či už pri požití väčšieho množstva, alebo pri dlhodobej kumulatívnej expozícii.
Výskumná skupina z Farmaceutickej fakulty Univerzity v Santiagu de Compostela skúma výstelky konzerv na nápoje a potraviny v rámci viacerých projektov, v spolupráci so Španielskou agentúrou pre bezpečnosť potravín a výživu (AESAN).
Vo svojom výskume zistili, že mnoho týchto výsteliek obsahuje epoxidové živice odvodené od diglycidyléteru bisfenolu A. Ten sa syntetizuje z epichlórhydrínu a bisfenolu A (BPA), ktorý je známym endokrinným disruptorom. Tieto látky narúšajú hormonálny systém, môžu prispievať k rozvoju metabolických ochorení (napr. cukrovky, obezity) a ovplyvniť aj reprodukčný systém.
Používanie BPA v dojčenských fľašiach bolo zakázané už v roku 2011 a postupne sa znižovala maximálna povolená expozícia. Začiatkom tohto roka Európska komisia úplne zakázala použitie BPA a jeho derivátov v materiáloch prichádzajúcich do kontaktu s potravinami.
Výskumníčky uvádzajú, že pri analyzovaní nápojov (alkoholické, energetické, nealkoholické nápoje a minerálne vody) bola migrácia látok na báze bisfenolu A nízka. Vo vysokotučných konzervovaných potravinách však bola migrácia omnoho vyššia.

„Koncentrácie zlúčeniny s názvom cyklo-di-BADGE boli vyššie v konzervách s tuniakom v paradajkovej omáčke, marináde alebo oleji než v konzervách s čistým tuniakom. Táto látka zatiaľ nie je regulovaná, najmä kvôli nedostatku toxikologických údajov. Z tohto dôvodu neodporúčame používať tekutinu z konzerv (napr. na dochucovanie cestovín alebo šalátov), pretože tým sa zvyšuje expozícia týmto látkam,“ upozorňujú Cardama a Soto.
Tiež sa ukázalo, že zohrievanie potravín priamo v konzerve – napríklad pri kempovaní – zvyšuje uvoľňovanie týchto látok, keďže teplo urýchľuje ich prestup do potraviny, čo zvyšuje zdravotné riziko. Z nedávnych štúdií vyplýva, že množstvo týchto látok, ktoré telo dokáže absorbovať, sa výrazne zvyšuje, ak sa konzumujú spolu s tukmi. Zistilo sa, že rôzne skupiny obyvateľstva sú vystavené rôznej miere expozície, najmä v závislosti od kyslosti žalúdka. U dospelých je žalúdočné pH okolo 1,5, u detí a starších ľudí býva menej kyslé.
„Väčšina zistených hodnôt bola síce v rámci povolených limitov EÚ, no dôležité je zvážiť aj kumulatívnu expozíciu z rôznych zdrojov – nielen z potravín či vody, ale aj cez dýchanie alebo pokožku. To môže zvýšiť celkové množstvo látky v tele. Aj pri nízkych dávkach môže dlhodobá expozícia viesť k negatívnym účinkom, najmä u zraniteľných skupín,“ uzavreli Cardama a Soto