Miliardy ľudí si každé ráno doprajú banán ako súčasť raňajok, či už samostatne, v cereáliách alebo smoothie. No podľa najnovšej správy organizácie Christian Aid by sme si túto rutinu už o pár desaťročí nemuseli dovoliť. Klimatické zmeny totiž devastujú banánové plantáže v Latinskej Amerike a Karibiku a ohrozujú samotnú existenciu tejto celosvetovo obľúbenej plodiny.
Podľa analýzy organizácie môže byť do roku 2080 až 66 % dnešných pestovateľských oblastí banánov v Latinskej Amerike a Karibiku nepoužiteľných. Príčinou sú narastajúce teploty, čoraz extrémnejšie počasie a rýchle šírenie škodcov a chorôb spojených s klimatickou zmenou.
„Klimatická zmena zabíja naše plodiny. Znamená to, že nemáme žiadny príjem, pretože nemáme čo predať. Moja plantáž umiera. To, čo sa deje, je smrť,“ povedala 53-ročná pestovateľka Aurelia Pop Xo z Guatemaly pre Christian Aid.
Milióny ľudí závislé od jednej plodiny
Banány nie sú len sladkou pochúťkou. Sú štvrtou najdôležitejšou potravinovou plodinou na svete po pšenici, ryži a kukurici. Viac než 400 miliónov ľudí v rozvojových krajinách sa na nich spolieha ako na hlavný zdroj kalórií, denne im dodajú až 27 % energetického príjmu. Až 80 % banánov, ktoré sa vypestujú, zostáva v domácej spotrebe. Zvyšných 20 %, určených na export, pochádza najmä z Latinskej Ameriky a Karibiku, regiónu, ktorý je extrémne zraniteľný voči následkom klimatickej krízy, píše denník The Guardian.
„Banány nie sú len najobľúbenejším ovocím sveta, ale aj životne dôležitou potravinou pre milióny ľudí. Musíme si konečne uvedomiť, akú hrozbu pre túto plodinu predstavuje klimatická zmena,“ varuje Osai Ojigho, riaditeľka pre politiku a kampane organizácie Christian Aid.
Najviac ohrozená je odroda cavendish, ktorá dnes tvorí drvivú väčšinu exportovaných banánov. Jej popularita vzišla z požiadaviek nadnárodných koncernov – cavendish ponúka vysoký výnos, dobrú odolnosť pri preprave a prijateľnú chuť. No práve jej genetická uniformita je kameňom úrazu. Keďže väčšina svetovej produkcie pochádza z tejto jedinej odrody, celý systém je extrémne náchylný na šírenie chorôb a poškodenie vplyvom klimatických výkyvov.

Jednou z najväčších hrozieb je čierna škvrnitosť listov – hubová infekcia, ktorá môže znížiť schopnosť rastliny fotosyntetizovať až o 80 %. Darí sa jej vo vlhkom prostredí, ktoré je čoraz bežnejšie v dôsledku zmenených zrážkových režimov a záplav.
Ešte nebezpečnejšia je huba fusarium tropical race 4, ktorá sa šíri pôdou a ničí celé plantáže cavendishu od Ázie až po Latinskú Ameriku. S otepľovaním planéty a čoraz nevyspytateľnejšími dažďami sa šíri ešte rýchlejšie.
Banány sú pomerne „náročné“ na podmienky: optimálne sa im darí v teplotách medzi 15 až 35 °C a potrebujú stabilné množstvo zrážok. Nadmerné teplo či silné búrky im škodia, vietor im môže strhnúť listy a oslabiť ich schopnosť absorbovať slnečné žiarenie. Problémom je aj prílišná vlhkosť, ktorá podporuje rast plesní.

O aké zdravotné benefity môžeme prísť?
Keďže banány sú nielen chutným a praktickým ovocím, ale aj výživovou bombou, ktorá podporuje zdravie srdca, trávenie, energiu a náladu, ich pravidelná konzumácia môže priniesť množstvo zdravotných výhod.
1. Bohatý zdroj draslíka pre zdravé srdce
Jedna stredne veľká banán obsahuje približne 422 mg draslíka, čo predstavuje asi 12 % dennej odporúčanej dávky. Draslík pomáha regulovať krvný tlak tým, že podporuje vylučovanie sodíka z tela a uvoľňuje napätie v stenách krvných ciev. Štúdia z University of Waterloo naznačuje, že zvýšený príjem draslíka môže byť účinnejší pri znižovaní krvného tlaku než len obmedzenie príjmu soli.
2. Podpora trávenia a zdravého čreva
Banány sú bohaté na vlákninu, vrátane rozpustnej a nerozpustnej formy, ktoré podporujú pravidelné vyprázdňovanie a zdravú črevnú mikroflóru. Nerozpustná vláknina pridáva objem stolici, zatiaľ čo rozpustná vláknina pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Zelené (nezrelé) banány obsahujú rezistentný škrob, ktorý slúži ako prebiotikum, podporujúce rast prospešných baktérií v črevách.
3. Prírodný zdroj energie a zlepšenie nálady
Banány poskytujú rýchly a stabilný zdroj energie vďaka svojmu obsahu prírodných cukrov a vitamínu B6, ktorý pomáha telu premieňať potravu na energiu. Okrem toho obsahujú tryptofán, aminokyselinu, ktorá sa v tele premieňa na serotonín, známy ako „hormón šťastia“, čo môže prispieť k lepšej nálade a zníženiu stresu.
4. Posilnenie imunitného systému
Banány obsahujú vitamín C, ktorý je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami a podporuje imunitný systém tým, že neutralizuje voľné radikály v tele. Prítomnosť ďalších antioxidantov, ako sú fenolové zlúčeniny a flavonoidy, prispieva k ochrane buniek pred poškodením a podporuje celkové zdravie.
Dôsledky nedostatku banánov v strave
Nedostatočný príjem banánov môže viesť k nedostatku draslíka, čo môže spôsobiť svalové kŕče, únavu a nepravidelný srdcový rytmus. Okrem toho môže chýbať vláknina potrebná pre zdravé trávenie a vitamíny, ako je B6 a C, ktoré podporujú energetický metabolizmus a imunitný systém.