Olivy nielen obohatia jedlo, prospievajú najmä zdraviu

S príchodom chladnejších dní zo stolov ubúda čerstvé ovocie a zelenina. Telo v tomto čase potrebuje dostatok vitamínov a antioxidantov a ako ich kvalitný zdroj poslúžia aj olivy.

05.11.2012 06:07
olivy - olivový olej Foto:
S olivami si možno maškrtenie užiť bez výčitiek. Napríklad španielske olivy majú nízky obsah kalórií, a to predovšetkým v porovnaní s našimi klasickými pochutinami.
debata (4)

Podľa odborníkov na výživu obsahujú množstvo vitamínov a minerálov nevyhnutných na posilnenie imunity. Navyše preventívne pôsobia proti vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Zelené aj čierne olivy sú dôležitou súčasťou správnej životosprávy rovnako ako iné druhy ovocia a zeleniny. Hoci sa v našich zemepisných šírkach nepestujú, nie je problém kúpiť ich v ktoromkoľvek ročnom období a dopriať tak organizmu porciu zdravia. Olivy totiž vďaka svojmu zloženiu preventívne pôsobia proti vzniku srdcových ochorení a zároveň znižujú hladinu krvného cholesterolu a to je podľa odborníčky na výživu Oľgy Červenkovej len jeden z dôvodov, prečo by sa olivy mali stať samozrejmou súčasťou jedálneho lístka.

Olivy slúžia ako kvalitný zdroj vitamínov a pre telo dôležitých antioxidantov. Tie pomáhajú spomaliť alebo zabrániť oxidácii iných molekúl. Olivový olej obsahuje vysokú koncentráciu polyfenolov, ktoré majú pozitívne účinky na telo práve vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam.

Olivy ďalej obsahujú množstvo vitamínov, ako sú napríklad vitamín A, vitamín B, kalcium, zinok, draslík, železo alebo jód, ktoré sú nevyhnutné pre posilnenie imunity a chránia telo pred nadmernou stratou tekutín. Olivy tiež obsahujú širokú škálu minerálnych látok a esenciálnych aminokyselín. Takisto sú dôležitým zdrojom minerálov, prevažne sodíka, ktorý je mimoriadne dôležitý pre ľudí, ktorí radi a aktívne športujú.

Trávenie a nízky obsah kalórií
Olivy pôsobia pozitívne aj na tráviace ústrojenstvo. Tráveniu pomáhajú práve vďaka obsahu vlákniny, ktorej klasické stolové olivy obsahujú asi tri percentná. Olivy sú teda veľmi dobre stráviteľné a navyše táto pochúťka ani nezvyšuje hmotnosť. Počas zimných mesiacov má človek väčšie sklony nakladať si na tanier rôzne pochúťky. S olivami si možno maškrtenie užiť bez výčitiek. Napríklad španielske olivy majú nízky obsah kalórií, a to predovšetkým v porovnaní s našimi klasickými pochutinami.

Sto gramov olív zodpovedá iba 150 kalóriám. Takže pokiaľ si k vínu, pivu alebo len tak, k posedeniu pri televízii dáte olivy, budete robiť pre svoje zdravie viac, ako keby ste si dali sto gramov iných pochutín. Napríklad kalorické zemiakové lupienky majú okolo 540 cal, oriešky asi 600 cal a čokoláda od 500 cal vyššie. Pri olivách totiž neplatí, že to, čo je dobré, nie je zdravé.

Navyše olivy obsahujú takzvané zdravé tuky. Ich obsah sa pohybuje okolo 20 %, pričom väčšinou ide o tuky nenasýtené, teda tie, ktoré telo lepšie spracováva. Najväčšie percentuálne zastúpenie tu má kyselina olejová (77 %), ďalej kyselina palmitová, linolová, omega 6, kyselina linolénová a omega 3. Konzumácia olív sa tak odporúča aj počas redukčných diét, ak neexistuje ďalšie zdravotné obmedzenie.

Pre všetky jazýčky
Olivy dokážu uspokojiť všetky štyri základné chute. Sú sladké, slané, horké aj kyslé zároveň. Táto vlastnosť z nich robí všestrannú ingredienciu pri varení. Za krátku chvíľu s nimi vykúzlite vynikajúce pohostenie pre nečakanú návštevu alebo rýchlu večeru. Olivy možno využiť od drobných snackov cez šaláty, pizze, rizotá, cestoviny, omáčky, ryby, mäsá až po dezerty. Stolové olivy sú na druhej úrovni potravinovej pyramídy spolu s ovocím a zeleninou. Sú nevyhnutnou súčasťou stredomorskej stravy, patriacej k najzdravším na svete.

Mimoriadne vhodné sú aj ako súčasť jedál, kde môžu zdravým spôsobom nahradiť iné, menej cenné tuky. Ide napríklad o také obľúbené jedlá obsahujúce mäso, mlieko alebo mliečne výrobky. Hoci obsahujú pomerne dosť živočíšneho tuku, práve ten robí pre nás jedlo atraktívnym a mimoriadne chutným. Pokiaľ však dokážete obľúbené mäsové jedlo pripraviť z menej tučnej suroviny a na jeho dochutenie použijete práve chuťovo výrazné španielske olivy, prospejete tak nielen chuti výsledného pokrmu, ale predovšetkým svojmu zdraviu.

4 debata chyba