Hurá na grilovačku! Viete však, na čo si dať pozor, aby sa nezmenila na nočnú moru?

Dlhé letné večery priam lákajú na dobrú grilovačku. Ak ňou tiež nepohrdnete, určite oceníte tieto tipy, s ktorými bude grilovačka príjemná letná pohoda a nie nočná mora.

21.06.2025 10:00
grilovanie - grilovačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na zásady bezpečného grilovania upozornil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Týchto desať krokov zvýši bezpečnosť prípravy jedla na záhrade či v prírode, odkazujú odborníci.

Grilované hovädzie rebrá
Video
Zdroj: TV VARECHA
  • Pri príprave pokrmu dbajte na hygienu rúk, náradia, náčinia, utierok.
  • Nezabudnite na ochranu pred muchami a ďalším hmyzom.
  • Zmrazené mäso nechajte bezpečne rozmraziť. Napríklad v chladničke, avšak nikdy nie voľne pri vonkajšej teplote alebo v teplej vode, pretože hrozí mikrobiologické riziko. Ak by ste použili na grilovanie zmrazené mäso, môže sa stať, že v strede bude surové a na povrchu spálené.
zelenina, fazuľa, kel, avokádo, zelený výber, Čítajte viac Kľúč k lepšiemu spánku sa ukrýva v tomto obyčajnom ovocí. A nie je to jeho jediný benefit. Jete ho pravidelne?
  • Mäso nakrájajte na tenšie plátky či menšie kúsky a pripravte ich vopred naklepaním. Skrátite tak čas grilovania a mäso sa prepečie rýchlejšie v strede. Mäso grilujte pri miernejšej teplote a pravidelne ho obracajte. Bude menej spálené na povrchu, avšak prepečené aj v strednej časti.
  • Mäso pečte na/v hliníkovej fólii/tácke na pečenie, alebo na grilovacej platni. Zabránite odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím znížite riziko tvorby dymu s obsahom nebezpečných látok uvoľňovaných spaľovaním tukov.
  • Ak grilujete nad pahrebou, na grilovanie používajte len drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie. Nikdy nepoužívajte napríklad drevo natreté farbou, pretože vzniká nebezpečenstvo uvoľňovania chemických rakovinotvorných látok.
mikrovlnna rura Čítajte viac Je kuchynská mikrovlnná rúra skutočne zdraviu nebezpečná? Týmto mýtom verí 90 % populácie
  • Oddeľujte surové potraviny a tepelne upravené pokrmy, aby ste zabránili krížovej kontaminácii.
  • Pokrm po príprave čo najskôr skonzumujte a nenechávajte ho „stáť” pri vonkajšej teplote.
  • Ku grilovanému mäsu pridajte kúsky zeleniny, napríklad paradajky, papriku či cuketu. Pripravíte si tak zdravší a chutnejší pokrm.

A čo dobré si ugrilovať? Či už preferujete mäso, zeleninu alebo syr, inšpirujte sa našimi nápadmi.

Marinované kuracie stehná

S cesnakom, jogurtom, citrónom a bylinkami (napr. tymián, oregano). Mäso bude nielen šťavnaté, ale aj voňavé

Hovädzí steak

Len soľ, čierne korenie a trocha olivového oleja. Grilujte na silnom ohni a pred podávaním nechajte odležať.

žena, prsník, rakovina prsníka, ružová stužka Čítajte viac Bežným vitamínom proti rakovine prsníka? Výskum prišiel so zistením, ktoré dáva nádej na účinnejšiu liečbu

Bravčové rebierka

Najlepšie v sladko-pikantnej marináde. Pomalé grilovanie robí zázraky.

Grilované klobásky

Napríklad pikantné chorizo, nemecké bratwurst alebo domáce špekačky. Skvelo chutia s chlebom a horčicou.

Špízy z mäsa a zeleniny

Kombinujte kuracie kúsky, papriku, cibuľu a cuketu. Rýchle a chutné, ideálne aj pre deti.

Grilovaný halloumi syr

Nakrájaný na plátky, s kvapkou citrónu a čerstvou mätou. Podávajte napríklad s brusnicovým džemom.

Zeleninové špízy

Kombinácia cukety, cherry paradajok, papriky, cibule a húb. Môžete marinovať v balsamiku a olivovom oleji.

jedlo Čítajte viac Týchto 8 potravín po ochladení získavajú super schopnosti. Zistite, ktoré z nich by mali byť na vašom stole

Grilované portobello

Huby chutia skvele napríklad s cesnakovým maslom a bylinkami. Výborné aj ako vegetariánska „burger“ náhrada.

Grilovaná kukurica v šupke

Grilujte celú kukuricu, potom potrite maslom a osoľte. Skvelá alternatíva ku klasickej varenej kukurici.

Plnené papriky alebo cukety

Naplnené syrom (napr. feta) a bylinkami, alebo quinoou a zeleninou. Zaujímavé a sýte jedlo aj bez mäsa.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #grilovačka