Na zásady bezpečného grilovania upozornil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Týchto desať krokov zvýši bezpečnosť prípravy jedla na záhrade či v prírode, odkazujú odborníci.
- Pri príprave pokrmu dbajte na hygienu rúk, náradia, náčinia, utierok.
- Nezabudnite na ochranu pred muchami a ďalším hmyzom.
- Zmrazené mäso nechajte bezpečne rozmraziť. Napríklad v chladničke, avšak nikdy nie voľne pri vonkajšej teplote alebo v teplej vode, pretože hrozí mikrobiologické riziko. Ak by ste použili na grilovanie zmrazené mäso, môže sa stať, že v strede bude surové a na povrchu spálené.

- Mäso nakrájajte na tenšie plátky či menšie kúsky a pripravte ich vopred naklepaním. Skrátite tak čas grilovania a mäso sa prepečie rýchlejšie v strede. Mäso grilujte pri miernejšej teplote a pravidelne ho obracajte. Bude menej spálené na povrchu, avšak prepečené aj v strednej časti.
- Mäso pečte na/v hliníkovej fólii/tácke na pečenie, alebo na grilovacej platni. Zabránite odkvapkávaniu šťavy a tuku do pahreby, čím znížite riziko tvorby dymu s obsahom nebezpečných látok uvoľňovaných spaľovaním tukov.
- Ak grilujete nad pahrebou, na grilovanie používajte len drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie. Nikdy nepoužívajte napríklad drevo natreté farbou, pretože vzniká nebezpečenstvo uvoľňovania chemických rakovinotvorných látok.

- Oddeľujte surové potraviny a tepelne upravené pokrmy, aby ste zabránili krížovej kontaminácii.
- Pokrm po príprave čo najskôr skonzumujte a nenechávajte ho „stáť” pri vonkajšej teplote.
- Ku grilovanému mäsu pridajte kúsky zeleniny, napríklad paradajky, papriku či cuketu. Pripravíte si tak zdravší a chutnejší pokrm.
A čo dobré si ugrilovať? Či už preferujete mäso, zeleninu alebo syr, inšpirujte sa našimi nápadmi.
Marinované kuracie stehná
S cesnakom, jogurtom, citrónom a bylinkami (napr. tymián, oregano). Mäso bude nielen šťavnaté, ale aj voňavé
Hovädzí steak
Len soľ, čierne korenie a trocha olivového oleja. Grilujte na silnom ohni a pred podávaním nechajte odležať.

Bravčové rebierka
Najlepšie v sladko-pikantnej marináde. Pomalé grilovanie robí zázraky.
Grilované klobásky
Napríklad pikantné chorizo, nemecké bratwurst alebo domáce špekačky. Skvelo chutia s chlebom a horčicou.
Špízy z mäsa a zeleniny
Kombinujte kuracie kúsky, papriku, cibuľu a cuketu. Rýchle a chutné, ideálne aj pre deti.
Grilovaný halloumi syr
Nakrájaný na plátky, s kvapkou citrónu a čerstvou mätou. Podávajte napríklad s brusnicovým džemom.
Zeleninové špízy
Kombinácia cukety, cherry paradajok, papriky, cibule a húb. Môžete marinovať v balsamiku a olivovom oleji.

Grilované portobello
Huby chutia skvele napríklad s cesnakovým maslom a bylinkami. Výborné aj ako vegetariánska „burger“ náhrada.
Grilovaná kukurica v šupke
Grilujte celú kukuricu, potom potrite maslom a osoľte. Skvelá alternatíva ku klasickej varenej kukurici.
Plnené papriky alebo cukety
Naplnené syrom (napr. feta) a bylinkami, alebo quinoou a zeleninou. Zaujímavé a sýte jedlo aj bez mäsa.