Patríte medzi "superdegustátorov?" Averziu voči jednej zo základných chutí vedci spojili s viacerými chorobami

Až jeden z piatich ľudí patrí medzi "superdegustátorov" – má averziu voči horkej chuti napríklad grapefruitu, brokolice či alkoholu. Citlivosť na horkú chuť sa však podľa vedcov spája s ochorením obličiek a bipolárnou poruchou.

22.06.2025 15:00
brokolica, dieťa, zelenina, školák, školáčka Foto:
Brokolica na tanieri? Niekomu môže jej horkosť prekážať.
debata

Prekáža vám horká chuť grapefruitu, kapusty, brokolice či dokonca alkoholu? Možno patríte medzi takzvaných „superdegustátorov“. Až jeden z piatich až štyroch ľudí má genetický kód, ktorý spôsobuje túto zvýšenú citlivosť.

Potraviny, ktoré by nemali chýbať v žiadnom jedálničku
Video
Vysielané 20.10.2021 / Zdroj: MALL.TV

Vedci však teraz zistili, že táto vlastnosť je spojená aj so zhoršeným zdravotným stavom, vrátane chronického ochorenia obličiek a bipolárnej poruchy. Na výskum upozornil portál New Atlas.

grilovanie - grilovačka Čítajte viac Hurá na grilovačku! Viete však, na čo si dať pozor, aby sa nezmenila na nočnú moru?

Vedci z Queenslandskej univerzity pod vedením Daniela Hwanga z Inštitútu molekulárnej bioviedy objavili prekvapujúcu súvislosť medzi osobami, ktoré majú dve funkčné kópie génu TAS2R38, a vyššou pravdepodobnosťou zhoršenej funkcie obličiek alebo výskytu bipolárnej poruchy. Štúdia bola zverejnená v časopise European Journal of Nutrition.

Všetci máme dve kópie génu pre vnímanie horkej chuti – jednu od každého rodiča – no len približne 20–25 % populácie má obe tieto kópie funkčné. U tejto skupiny výskumníci identifikovali tri drobné mutácie – známe ako jednonukleotidové polymorfizmy (SNP) – ktoré zvyšujú pravdepodobnosť výskytu ochorení obličiek a psychických porúch.

zelenina, fazuľa, kel, avokádo, zelený výber, Čítajte viac Kľúč k lepšiemu spánku sa ukrýva v tomto obyčajnom ovocí. A nie je to jeho jediný benefit. Jete ho pravidelne?

„Gén TAS2R38 ovplyvňuje, ako silno vnímame horkosť v potravinách ako brokolica či ružičkový kel – pre niektorých ľudí sú extrémne horké,“ uviedol Hwang. „Ak nesiete dve kópie tohto génu, ste veľmi citliví na horké chemické zlúčeniny ako fenyltiokarbamid a propyltiouracil,“ vysvetlil vedec.

Tieto receptory pre horkú chuť sa nachádzajú v celom tele – v pľúcach, tráviacom trakte, močových cestách a ústach. Existuje evolučný dôvod, prečo sa tieto receptory zachovali – horkosť je často znakom jedovatých látok, takže vyhýbanie sa horkým chutiam funguje ako prirodzený ochranný mechanizmus. Nedávne výskumy navyše ukázali, že tieto horké chuťové receptory – ktorých bolo identifikovaných asi 25 – môžu zohrávať úlohu aj pri zdravom starnutí.

„Genotyp TAS2R38 bol spojený s rizikom viacerých chronických ochorení, ako sú obezita, kardiometabolické choroby a kolorektálny karcinóm – pravdepodobne prostredníctvom vplyvu na stravovacie návyky,“ uviedli vedci v štúdii. „Receptory TAS2R sa nachádzajú aj mimo úst – v žalúdku, obličkách, dýchacom systéme, srdci, placente či mozgu – čo naznačuje, že ich funkcia presahuje vnímanie chuti,“ opísali.

mikrovlnna rura Čítajte viac Je kuchynská mikrovlnná rúra skutočne zdraviu nebezpečná? Týmto mýtom verí 90 % populácie

Pri skúmaní tejto problematiky sa vedci zamerali na tri „zaujímavé varianty“ v rámci funkčných párov génu TAS2R38. Analyzovali údaje od 445 779 jednotlivcov z UK Biobank vo veku 37 až 73 rokov a ďalších 161 625 osôb zapojených do rozsiahlych štúdií asociácie celého genómu (GWAS).

„Alely spojené s citlivosťou na horkú chuť boli spojené so zníženou obľubou a/alebo konzumáciou chrenu, slaných jedál, grepu a alkoholu (konkrétne whiskey, červeného vína a tvrdého alkoholu), so zvýšenou obľubou uhorky a melóna, a so zvýšenou konzumáciou čaju. Zistili sme nové súvislosti medzi horkocitlivými alelami a zhoršenou funkciou obličiek (…) ako aj zvýšeným rizikom bipolárnej poruchy,“ uvádzajú autori vo výsledkoch štúdii.

„Ľudia s týmto génom sú citlivejší na slané chute – menej často si dosoľujú jedlo, pretože im už chutí dostatočne slano,“ povedal Hwang. „Zaujímavé však je, že im chutia stredne slané jedlá a v konečnom dôsledku môžu prijať viac soli, čo môže časom ovplyvniť funkciu obličiek,“ objasnil.

Zatiaľ čo vedci dokázali túto súvislosť určiť na základe známych údajov o strave a črevnom mikrobióme, menej jasná zostáva súvislosť medzi averziou voči horkým potravinám a zvýšeným rizikom bipolárnej poruchy. Štúdia však naznačuje, že tu môže existovať silné genetické prepojenie, čo by mohlo v budúcnosti pomôcť pri tvorbe liečebných stratégií pre pacientov s poruchami nálady.

Štúdia síce nedokazuje priamu príčinnú súvislosť, ale pridáva sa k narastajúcemu počtu dôkazov o tom, že receptory pre horkú chuť majú komplexnejšie biologické funkcie než len ochranu pred jedovatými rastlinami v minulosti.

obezita, nadváha, žena, obézna žena Čítajte viac Obezita komplikuje cestu k dieťaťu. Toto je jeden z najdôležitejších krokov pri plánovaní bábätka

Táto štúdia poukazuje na možný vplyv genotypu TAS2R38 na chuťové preferencie, konzumáciu potravín, funkciu obličiek a bipolárnu poruchu. Ďalší výskum genetických súvislostí by mohol napomôcť vývoju cielených intervencií a verejno-zdravotných stratégií s cieľom znížiť zdravotné riziká spojené so stravou.

Základné chute sú základné zmyslové vnímania, ktoré nám umožňujú identifikovať a rozlišovať rôzne látky v potravinách. Týchto chutí je päť – každá s vlastným biologickým významom:

1. Sladká chuť

Zdroj: cukry (napr. glukóza, fruktóza), niektoré umelé sladidlá Účel: signalizuje prítomnosť zdroja energie – sacharidov Typické potraviny: ovocie, med, koláče, sladené nápoje

2. Slaná chuť

Zdroj: sodík (najmä chlorid sodný – kuchynská soľ) Účel: udržiava rovnováhu elektrolytov a tekutín v tele Typické potraviny: syry, slané pečivo, údeniny

3. Kyslá chuť

Zdroj: kyseliny (napr. citrónová, octová, mliečna) Účel: upozorňuje na fermentované alebo potenciálne pokazené jedlo Typické potraviny: citrusy, jogurt, ocot, kyslá kapusta

4. Horká chuť

Zdroj: rôzne rastlinné alkaloidy alebo toxíny (napr. kofeín, chinín) Účel: evolučne varuje pred možnými jedovatými látkami Typické potraviny: káva, grapefruit, brokolica, tmavá čokoláda

5. Umami

Zdroj: glutamát (napr. glutamát sodný), niektoré aminokyseliny Účel: signalizuje prítomnosť bielkovín a aminokyselín Typické potraviny: mäso, vývary, syry (parmezán), sójová omáčka, paradajky

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #obličky #bipolárna afektívna porucha #horkosť