Potravinu robí nezdravou pestovanie, skladovanie a úprava

Na otázky o výžive odpovedá detská gastroenterologička a odborníčka na výživu, MUDr. Iveta Čierna, PhD.

10.11.2012 08:00
varenie, kuchyňa, kuchárka, jedlo Foto:
Stravu by ste nemali dlhodobo tepelne upravovať, zachováte v nej viac živín.
debata

Aký prístup je podľa vás na deti účinnejší. Vyzdvihovať zdravé, alebo zatracovať škodlivé?
Samozrejme, je individuálne, čo na deti pôsobí, ale o negatívnych stránkach potravy každopádne hovoriť treba a najmä skoro. Najlepšie začať už od škôlky, aby mali deti stravovacie návyky zžité. A či hovoriť skôr o tých pozitívach alebo negatívach? Nie som psychológ, ale osobne si myslím, že deti treba trochu aj strašiť (smiech).

… zakázané ovocie najviac chutí…
To máte pravdu a najväčší problém s „ovocím“ je práve v puberte. Vtedy najčastejšie deti jedia fastfood. Keď im rodič povie, že nesmú jesť vyprážané a piť kolové nápoje, lebo už majú nejaké chronické gastrititídy a refluxie, tak mu odpovedia: A čo budeme jesť? Takže niektoré deti ani nevedia, že by mohli jesť niečo iné. Ale napriek tomu si myslím, že ak má rodina správne stravovacie návyky, od ktorých sa dieťa v tínedžerskom veku trochu odchýli, neskôr, po tomto komplikovanom pubertálnom období sa k nim vráti. Dôležitý je základ.

Ktoré obdobie v živote človeka je z pohľadu zdravej stravy to najdôležitejšie?
Prvé tri roky, keď sa dieťa vyvíja. To je úplne iná strava. Pomer soli a cukrov by mal byť úplne iný, po treťom roku života by sa dieťa tiež malo vyhýbať konzervantom, aditívam a nadmernej konzumácii sladkostí. Kvalitne stravovať by sa mali pravdaže aj dospelí, nielen deti. Len, žiaľ, realita je iná.

Podľa najnovších výskumov – pribudla nejaká potravina, ktorá sa odrazu ukázala ako nezdravá?
Žiadna potravina nie je škodlivá. Jej (ne)zdravosť závisí od pestovania, uskladňovania a dodávateľov, ktorí nespĺňajú určité normy. S najlepšou vôľou môžeme dať deťom ovocie, zeleninu, robiť im šaláty… Ale čo z toho, keď nevieme, kde to vyrástlo, čím to bolo pohnojené a čo ten, ktorý to chcel predať, spravil pre to, aby to dobre vyzeralo?

Škodlivá je tiež samotná úprava potravín…
Lepšia je strava, ktorá nie je dlhodobo tepelne upravovaná. Tepelnou úpravou sa totiž môžu uvoľňovať rôzne látky. Najlepšia je surová, hoci jesť iba surovú stravu považujem za extrém.

Uvažuje sa o zavedení predmetu o zdravej výžive a životnom štýle do škôl. Čo si o tom myslíte?
Uvažuje sa zaviesť tento predmet na druhom stupni, pretože je to skutočne dôležité, no tiež ako voliteľný predmet na Lekárskej fakulte. Na Slovensku totiž nemáme špecializáciu na výživu. Ak sa ňou niekto zaoberá, je to napríklad obezitológ alebo gastroenterológ.

debata chyba