Viete, čo je "mango burn"? Môže ho spôsobiť šupka tohto ovocia

Mango je v mnohých krajinách považované za kráľa ovocia – najmä v Indii, kde má aj symbolický a náboženský význam. Strom manga je tam považovaný za posvätný. Aj na Slovensku je už možné zakúpiť mangá, ktoré sa "dajú jesť", lebo dozreli vďaka unikátnej technológii bez etylénu. Nemusíte kvôli nim cestovať až do exotiky.

29.06.2025 15:00
mango, exotické ovocie, exotika Foto:
Strom manga sa považuje za posvätný.
debata
  • Mango pochádza z južnej Ázie a jeho pestovanie sa začalo pred vyše 4 000 rokmi. Postupne sa rozšírilo do tropických oblastí celého sveta.
  • Existuje vyše tisíc odrôd manga rôznych tvarov, veľkostí, chutí aj farieb (od zelenej cez žltú až po červenú).
Takto rastie mango. Foto: Titbit
mango, plantáž Takto rastie mango.
  • Zrelé mango vonia sladko už cez šupku. Voňavá šupka, ktorá trochu povolí na dotyk, znamená dokonalú zrelosť.
  • Mango nie je len sladké. Nedozreté mangá sa používajú aj v slaných a pikantných jedlách – napríklad v indických čatní, v thajských šalátoch alebo ako prísada do karí.
  • Obsahuje enzým, ktorý pomáha tráveniu (napr. amylázu), ktorý pomáha štiepiť škroby, preto sa odporúča aj po ťažkom jedle.
  • Je bohaté na vitamíny ako výborný zdroj vitamínu C, A, E a antioxidantov.
  • Napriek vysokému obsahu prírodných cukrov v štádiu zrelosti chutí veľmi osviežujúco.
  • Výnimočne môže spôsobiť alergiu na pokožke. Šupka manga obsahuje látku urushiol, ten sa nachádza aj v jedovatých brečtanoch. Niektorí ľudia môžu po kontakte s kôrou stromu alebo so šupkou manga dostať miernu vyrážku (tzv. „mango burn“).
  • „Ak chceme zrelé mango (Ready To Eat) skladovať dlhšie, dáme ho do chladničky. Tvrdé a ešte nezrelé plody ponecháme voľne položené pri izbovej teplote,“ píše sa na stránke dovozcu exotického ovocia titbit.cz. „Na parapete pri okne sa môžu nezrelé mangá ešte trochu vyfarbiť, odbúraním chlorofylu sa objavia karotény žltej, oranžovej až červenej farby.“ Na stránke nájdete aj video, akými spôsobmi možno mango správne nakrájať.
  • Do našich končín mango dlho cestuje, preto sa logicky zbiera nezrelé. K simulácii dozrievania na stromoch dochádza pomocou špeciálnej cirkulácie vzduchu a vlhkosti (klimatické dozrievanie). Ide o pomalé dozrievanie a nie šokové za pomoci etylénu. Plod teda dozreje od stredu k šupke a nie naopak.
Mangová plantáž. Foto: Titbit
mango, Titbit, plantáž Mangová plantáž.
  • V obchodoch sa najčastejšie stretávame s odrodou Kent. Má jemnú dužinu bez výraznejších vláken a chuťou i konzistenciou pripomína broskyňu.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ovocie #Mango #exotické ovocie