Ľudia sú najčastejšie vystavení kadmiu – ťažkému kovu používanému v fosfátových hnojivách – prostredníctvom potravy. Upozornila na to Francúzska asociácia lekárov. Toxický ťažký kov sa nachádza napríklad v chlebe, cereáliách či v zemiakoch.
Kadmium je ťažký kov, ktorý patrí medzi toxické a nebezpečné látky pre zdravie aj životné prostredie. Je toxický už pri veľmi nízkych koncentráciách. Používa sa v batériách, pigmentoch, plastoch, elektronike a v fosfátových hnojivách. Kadmium sa hromadí v tele – najmä v obličkách, pečeni a kostiach – a len veľmi pomaly sa z neho vylučuje.

Francúzski lekári teraz bijú na poplach kvôli zdravotným rizikám spojeným s týmto toxickým kovom, ktorý sa nachádza v bežných potravinách ako chlieb, cereálie a zemiaky. Upozornil na to portál Euronews.
Kadmium, ktoré je preukázateľne karcinogénne u ľudí, sa prirodzene nachádza v pôde a používa sa vo fosfátových hnojivách, čím sa dostáva do potravinového reťazca prostredníctvom poľnohospodárskych plodín. Pre väčšinu ľudí je hlavným zdrojom expozície práve potrava, hoci kadmium obsahujú aj cigarety.
Francúzska asociácia lekárov varuje pred „explóziou kontaminácie malých detí“ v dôsledku ich stravovania, čo podľa nich pravdepodobne povedie k zdravotným problémom v neskoršom veku.
„Tento kov patrí medzi najtoxickejšie, aké poznáme,“ uvádzajú lekári v liste adresovanom francúzskej vláde z 2. júna. Varujú, že je nevyhnutné konať teraz, pretože účinky vystavenia kadmiu sa môžu prejaviť až po rokoch či desaťročiach. „Tento kov pretrváva a hromadí sa v tele celé roky,“ dodávajú lekári v liste.

Kadmiu sa pripisuje súvislosť s viacerými ochoreniami, ako sú napríklad rakovina pankreasu, pľúc, prostaty a obličiek, srdcovo-cievne ochorenia, problémy s plodnosťou, poškodenie obličiek, neurologické poruchy či ochorenia kostí.
Podľa francúzskej agentúry pre bezpečnosť potravín a životného prostredia (ANSES) má 0,6 % dospelej populácie nadmerný príjem kadmia z potravy. U detí vo veku 3 až 17 rokov tento podiel stúpa na 14 %, a až na 36 % u detí mladších ako 3 roky.
Európska únia zakázala fosfátové hnojivá s obsahom kadmia nad 60 mg/kg, a niektoré krajiny prijali ešte prísnejšie limity.

Francúzsko – ktoré je najväčším spotrebiteľom fosfátových hnojív v EÚ – však neznížilo limit kadmia, hoci odborníci varujú, že aj limit 60 mg/kg je nedostatočný. Slovensko dlhodobo udržuje prísnejší limit – max. 20 mg/kg.
Lekári vyzývajú francúzsku vládu, aby spustila informačné kampane o rizikách kadmia, upravila školské jedálne lístky, podporovala konzumáciu biopotravín, ktoré obsahujú menej kadmia, a sledovala úroveň expozície u rizikových skupín obyvateľstva.
List poukazuje na to, že v USA sa kontaminácia kadmiom znížila od 60. rokov 20. storočia vďaka lepšiemu nakladaniu s čističkami odpadových vôd a kalmi v poľnohospodárskej pôde.